DR DEJAN JOVANOVIĆ O HEMOROIDIMA: Ne dajte da vam zagorčavaju život!
Foto: Shutterstock

INTERVJU

DR DEJAN JOVANOVIĆ O HEMOROIDIMA: Ne dajte da vam zagorčavaju život!

Život -

Jedini lek u težim slučajevima je potpuno hirurško odstranjivanje hemoroida. Nekad je to značilo dugotrajne i jake postoperativne bolove, danas može da se izvede komfornom, bezbednom i efikasnom metodom

Čak 50 do 80 odsto ljudi u srednjoj i starijoj životnoj dobi pati zbog osećaja pritiska, svraba, ispadanja sluzokože i krvarenja u analnoj regiji. Minimalno invazivnom hirurškom metodom, bez rezova, problemi zauvek mogu da se odstrane. U zavisnosti od stepena bolesti, hemoroide je moguće lečiti i konzervativnom terapijom, sklerozacijom i tzv. Baron ligaturama (podvezivanjem), metodom THD.

Kako nastaje oboljenje, koji su faktori rizika i da li se samo operacijom (i kojom) možemo trajno osloboditi neprijatnih šuljeva, za Lenu govori mr sc. dr Dejan Jovanović, hirurg-proktolog.

foto: Privatna Arhiva

Imamo li svi hemoroide? - Normalan su anatomski deo građe creva. To su krvni sudovi smešteni u zidu rektuma i anusa, a razlikujemo spoljašnje i unutrašnje u zavisnosti od lokalizacije - zupčaste linije koja razdvaja donju trećinu anusa od gornje dve trećine. Problemi nastaju kad dođe do njihovog proširenja.

BOLNO I NEPRIJATNO Kako se manifestuju? - Oticanje krvi je otežano u proširenim hemoroidalnim venama, a primetan je i otok tkiva koje okružuje ove vene. Često sledi zapaljenje, može da bude veoma bolno.

Zašto se to dešava? - Uglavnom je povećan pritisak u predelu rektuma i anusa krivac. Remeti nas način ishrane: grickalice, jako začinjena, masna jela, mesne prerađevine i pržena hrana uzroci su proširenih hemoroida kod najvećeg broja ljudi. Hrana siromašna vlaknima dovodi do tvrde stolice i hroničnog zatvora, tj. pritiska na krvne sudove. Naravno, s nezdravim načinom ishrane ide i gojaznost. Nedovoljno se krećemo, ali treba znati i da preterana fizička aktivnost, posebno kod sportista ili kod onih koji obavljaju teške fizičke poslove, takođe može da uzrokuje proširene hemoroide.

Igra li ulogu nasledni faktor? - Nema direktan uticaj, premda je slabost vena nasledna, pa je moguća pojava oboljenja, posebno kod starijih, kod kojih se s godinama smanjuje elastičnost krvnih sudova. Ipak, nisu pošteđeni ni mladi, pa čak ni deca.

Trudnice se isto žale. - Sa uvećanjem materice u trudnoći takođe raste pritisak na rektum i anus, ali i hormonske promene mogu da oslabe mišiće koji okružuju završni deo debelog creva.

Kako postavljate dijagnozu? - Podrazumevaju se klinički pregled (rektalni, digitirektalni), koprokultura (pregled stolice), anoskopski i rektoskopski pregledi. Pravovremenim odlaskom kod proktologa prošireni hemoroidi se mogu kontrolisati jer je rešavanje problema jednostavnije i uspešnije. Postoje, naime, četiri stepena bolesti: prvi označava lokalizaciju hemoroida u analnom kanalu koji ne ispadaju kroz analni otvor; drugi - ispadaju za vreme defekacije, ali se spontano vraćaju; treći označava one koji manuelno moraju da se vrate; četvrti - na dugoj su peteljci, ispadaju i ne mogu da se reponiraju (vrate na mesto).

SUPERIORNA METODA Kad je potrebna operacija? - U težim slučajevima (treći i četvrti stepen) jedini lek je potpuno hirurško odstranjivanje hemoroida. Nekad je to značilo dugotrajne i jake postoperativne bolove, danas može da se izvede komfornom, bezbednom i efikasnom metodom THD, bez rezova, pomoću posebnog aparata sa UZ dopler sondom koja omogućava anatomski vrlo precizno identifikovanje šest tačaka na arterijama koje se podvezuju u regiji koja nema nervnih završetaka. Postavljaju se šavovi uz istovremeno vraćanje/podizanje sluzokože u položaj u kojem je nekad bila.

Zašto je ova metoda najbolja? - To je zaista superiorna procedura. Isključuje ožiljke koji mogu da suze analni kanal, čuva prirodnu anatomiju rektuma, zdrave hemoroide, a pacijent boravi u dnevnoj bolnici (procedura je u opštoj anesteziji, traje 45 minuta) i redovnim aktivnostima se vraća trećeg dana. Treba samo da koristi sredstvo za omekšavanje stolice i antibiotsku terapiju sedam dana. Ozbiljne komplikacije nisu zabeležene, a neznatno krvarenje, ako se pojavi, prestaje posle nekoliko sati.

Javljaju li se recidivi? - Do pet odsto se beleži, pa se THD (transanalna hemoroidalna dearterizacija) danas smatra jednom od najefikasnijih metoda lečenja hemoroidalne bolesti. Indikacije za primenu ovog sofisticiranog zahvata su, pre svega, krvareći hemoroidi drugog, trećem i četvrtog stepena, trombozirani hemoroidi i ispadanje analne sluznice. THD se, inače, može primeniti i posle bilo koje duge intervencije indikovane za hemoroidalnu bolest.

PREPOZNAJTE SIMPTOME SPOLJAŠNJI HEMOROIDI: bolni otok oko anusa, svrab, iritacija anusa UNUTRAŠNJI HEMOROIDI: bol anusa, iritacija anusa, krv u stolici, na toalet-papiru, u WC šolji

KOLONOSKOPIJA JE SPAS Hemoroidi zahtevaju obaveznu kolonoskopsku obradu: u slučaju hemoroidalnih smetnji mora da se isključi/potvrdi prisutnost tumora. Kolonoskopiji bi trebalo svi da se povrgnu posle 40. godine života, a potom na kontrolni pregled treba da se ide svakih pet godina.

OBRATITE PAŽNJU Kreme, masti i supozitorije ne leče hemoroide, već smanjuju simptome. Koristite ih najviše pet do sedam dana, jer ukoliko produžite upotrebu preparata, nadražiće kožu oko anusa - postaće preosetljiva. Postupak treba da prate odgovarajuća dijeta i higijenske mere, a u slučaju iritacije mogu, pod kontrolom lekara, da se koriste kortikosteroidne kreme (sedam dana), kreme s lokalnim anestetikom i analgetici.

(Branka Mitrović, Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track