DR IGOR JEREMIĆ ZA KURIR: I mlade devojke ugrožene HPV infekcijom
Foto: Privatna Arhiva

NAJNOVIJI DIJAGNOSTIČKO - TERAPISKI PRISTUP

DR IGOR JEREMIĆ ZA KURIR: I mlade devojke ugrožene HPV infekcijom

Život -

Jedini u svetu Dr Igor Jeremić je tokom 15 godina rada s radiotalasima sam napravio sopstvenu tehniku radiotalasne LOOP ekscizije, koju je tokom prethodne tri godine predstavio na osam svetskih kongresa

Ništa tako ne uplaši lekara kao kad kod devojke od 25 godina dijagnostikuje karcinom grlića materice ili kod devojaka između 17 i 20 godina tešku prekancerozu (CIN II, III) grlića materice. U vremenu kad se prvi seksualni odnosi dešavaju već sa 13 i 14 godina, mnogo je faktora koji kasnije mogu uticati na sposobnost začeća (reproduktivnu sposobnost) mladih devojaka.

Dr Igor Jeremić, specijalista ginekologije i akušerstva i edukator radiotalasne hirurgije za Evropu, poslednjih 15 godina posvetio je borbi protiv HPV infekcije, traženju novih terapijskih rešenja koja se posebno odnose na mlade devojke koje nisu rađale, jer su one najčešće zaražene HPV infekcijom, a ujedno predstavljaju i najveći izazov zbog posledica koje može doneti pogrešna ili zakasnela terapija.

Šta je karakteristično za HPV infekciju kod mladih devojaka - Govorimo o onome šta se dešava nakon prvog seksualnog nezaštićenog odnosa mlade devojke i HPV pozitivnog muškarca. Obično su to prvi partneri i prvi seksualni nezaštićeni odnosi.

Inkubacija je vrlo kratka - tri nedelje do tri meseca. Imuni sistem se sreće s nečim sasvim novim, sa čim do tada nije imao kontakt, i reaguje na HPV kao što je reakcija osoba sa slabim imunitetom. Imamo vrlo brzu implementaciju i patološko dejstvo HPV virusa na ćelije. U takvoj situaciji reakcija je burna i neočekivana tako da u 70% slučajeva pregledom (kolposkopijom) konstatujem promene - polne bradavice na sluzokoži malih usana, ulazu u vaginu i u istom procentu se kolposkopski verifikuju promene na grliću materice. Te promene, ukoliko se na vreme ne uoče ili zanemare zbog starosti pacijentkinje (16 do 20 godina), vrlo brzo napreduju. Sve ovo opravdavaju primeri iz moje prakse gde sam u poslednjih šest meseci imao 17 devojčica starosti između 15 i 20 godina (od kojih su četiri maloletne) sa teškim prekancerozama na grliću materice (CIN II, III) - objašnjava dr Jeremić i dodaje da ga je novo vreme podstaklo na drugačiji pristup HPV infekciji.

foto: Privatna Arhiva

Napravio sopstvenu tehniku - Novi način života, mladost pacijentkinja i potpuno nova klinička slika u reakciji na HPV infekciju nametnuli su mi da i sam pristupim na drugačiji način kako dijagnostici tako i terapiji HPV infekcije, prvenstveno kod maloletnih devojaka. Upravo je to razlog što na svetskim i evropskim ginekološkim kongresima širom sveta predstavljam svoju novu terapijsku tehniku uklanjanja promena na grliću materice.

Dr Jeremić je tokom 15 godina rada s radiotalasima napravio sam sopstvenu tehniku radiotalasne LOOP ekscizije, koju je tokom 2016, 2017. i 2018. godine predstavio na osam svetskih kongresa.

- Na poslednjem svetskom kongresu u Lisabonu ponuđeno mi je da prodam svoju tehniku. Prednost moje tehnike eaditalasne LOOP ekscizije je što se radi u lokalnoj anesteziji za tri minuta i što je apsolutno bezbedna za mlade devojke koje nisu rađale jer ne dovodi do oštećenja cervikalnog kanala (suženja i skraćenja kao druge tehnike i metode), što je ključ u lečenju i kasnijoj reproduktivnoj sposobnosti mlade devojke. Tehnika je toliko bezbedna da je bez ikakvog rizika jedini u svetu izvodim kod teških promena na grliću u toku trudnoće bez rizika za prevremeni porođaj - zaključuje dr Jeremić.

U toku 2019. svoju tehniku će predstaviti na kogresima ginekologa koji će se održati u Monaku, Atini, Madridu i Milanu.

Ovo je vrlo važno Put ka pravoj dijagnostici - Svakoj mladoj devojci treba uraditi kolposkopiju već na prvom pregledu ako je imala seksualne odnose. - Ne oslanjati se samo na papatest, koji u 50% ne otkriva početnu HPV infekciju i koji može biti uredan i kod karcinoma grlića materice. - Kod dijagnostikovanih kondiloma uvek akcenat staviti na patološke kolposkopske slike na grliću materice jer su generalizovana HPV infekcija i prekanceroze realnost kod mladih devojaka. - I kondilome i prekanceroze uklanjati odmah bez obzira na starost pacijentkinje najnovijom terapijskom metodom.

(Nataša Urošev, Foto: Privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track