Najnovije vesti

BOLJA PROBAVA, MRŠAVLJENJE, SJAJNA KOŽA: Zašto je dobro piti toplu vodu na prazan stomak!
Foto: Shutterstock

Topla preporuka

BOLJA PROBAVA, MRŠAVLJENJE, SJAJNA KOŽA: Zašto je dobro piti toplu vodu na prazan stomak!

Zdravlje

Preporučuje se rano ujutro popiti barem jednu čašu mlake vode

Svi dobro znamo da je voda neophodna ne samo za zdravlje, nego za život uopšte.


Ljudsko telo sastoji se u proseku od 55% do 78% vode. Samo je u mišićima ima 75%, u mozgu 90%, krvi 83%, kostima 22%. Baš svakoj ćeliji našeg tela neophodna je voda, a to je dovoljan razlog da je redovno i dovoljno pijemo.


Ako se pitate koliko vode je potrebno dnevno popiti, to zavisi od raznih faktora. U „normalnim uslovima": dakle, dnevno, mokrenjem iz tela izbacimo oko 1,5 litara vode. Tome moramo da dodamo još oko litru koju izlučimo znojenjem i disanjem. To je oko 2,5 litre vode koju svaki dan izlučimo iz tela.


Hranom unesemo oko pola litre vode u organizam - dakle, kad to sve saberemo i oduzmemo, ispada da nam je potrebno dva litra vode dnevno.

 

Naravno, ako napolju nisu paklene vrućine i ako nema intenzivne fizičke aktivnosti - tada je potreba za vodom, logično, veća.

 

foto: Shutterstock


Ako se počne sa konzumacijom rano ujutru, pa se na prazan želudac popije čaša tople vode, telo će imati brojne dodatne koristi.

 

1. Podstiče se probava


To je posebno dobro za one koji vole da kod kuće da idu u toalet. Naime, ako odmah nakon ustajanja popijete čašu tople vode, aktiviraće se rad probavnog sistema i obaviti „pražnjenje" već u ranim jutarnjim satima.

 

2. Sijaćete i iznutra i spolja


Pola litre vode svako jutro daje koži dodatni sjaj jer podstiče cirkulaciju, potvrdila su razna naučna istraživanja.

 

3. Telo se čisti od otrova


Dok vi mirno spavate, telo „popravlja" ćelije i čisti se. Ako odmah ujutro popijete čašu mlake vode, pomoćićete mu da „ispere" štetne materije.

 

4. Brže ćete smršati


Čaša vode ujutro podstiče razmenu materija u organizmu i pomaže telu da sagori neželjene masnoće i kalorije. Naravno, uz sve navedeno, potrebno je zdravo se hraniti i što više kretati.

 

 

(Promo - tekst / Foto:Shutterstock)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...