Ribe, vožnja i zezanje

Svi muškarci prolaze kroz takozvanu krizu srednjih godina, koja kod nekih poprima zabrinjavajuće r

Ribe, vožnja i zezanje

Život -
Uleteli ste u krizu ako imate 45, ofarbali ste kosu, našli ljubavnicu, svako veče ste na drugom mestu i mislite da ste dobar frajer

U braku sam 20 godina. Imam dvoje dece. Radim kao rukovodilac u firmi. Materijalno sam obezbedio porodicu, ne moram više da strepim da li će imati šta da jedu, šta da obuku i gde će da letuju. Žena i ja smo izveli decu na pravi put. Sada je krajnje vreme da se posvetim sebi i radim sve ono što sam oduvek želeo, a nisam mogao - počinje svoju priču za Dr Kurir M. N (46), otac, muž, uspešni karijerista i čovek koji ima sve simptome onoga što se naziva „krizom srednjih godina“.

Jednog jutra, kaže M. N., pogledao sam se u ogledalo i zgrozio se.- Izgledao sam kao stogodišnjak s pivskim stomakom, dlakavim torzom i kosom koja počinje da opada i sedi. Rekao sam sebi: „To mora odmah da prestane!“

Zakazao sam depilaciju, uplatio termine u teretani, ofarbao kosu, a ona klinkica u frizerskom salonu mi je rekla da izgleda kao prirodna. Okružio sam se mladim ljudima. Zašto bih se družio s onim impotentnim starcima? Rano je još za šah na Kalemegdanu - smatra sagovornik Dr Kurira.

Kako on kaže, kad obuče nove, fensi krpice, zavide mu i 25-godišnjaci, a devojke ga saleću sa svih strana.- Ne mogu da mi odole, a ni ja njima! Prijatelji me podržavaju, mada ima i onih koji misle da pravim budalu od sebe. To misli i moja žena. Deca su se naljutila, jer smo se nekoliko puta sreli u noćnom provodu - opisuje svoj sadašnji život M. N.

Aleksandra Janković, psiholog, na to kaže da je situacija kroz koju prolazi M. N. tipična za osobe koje su prešle 45. godinu.

- Žene se bore s klimaksom i biološkim promenama koje on donosi, a kod muškaraca postaji kriza srednjih godina. To je takozvani zakasneli pubertet, kroz koji prolaze svi muškarci, jer imaju osećaj da njihova seksualna i socio-ekonomska funkcionalnost nije onakva kakva je bila u mladosti, a vremenom će postajati sve gora. Kod nekih te turbulencije traju nekoliko meseci, kod drugih i nekoliko godina - kaže sagovornica Dr Kurira i dodaje da većina muškarca zbog toga traži način da potvrdi svoju muškost.

Mlad, lep i sposobanU ljudskoj prirodi je da čovek što duže želi da ostane mlad, lep i sposoban. Međutim, neophodno je da spozna svoju suštinu i da shvati da starenje ne znači kraj života.- Muškarci teže udobnosti i stalno žele da dostignu nove ciljeve. Važno je da to ne budu ciljevi koje je opisao vaš sagovornik M. N., već da budu u skladu sa njihovim godinama - kaže psiholog Aleksandra Janković.Svi imaju krizuSvi muškarci u srednjim godinama osećaju promene i prolaze kroz neki oblik krize.- Što je muškarac infantilniji, to je kriza srednjih godina jača i duže traje. Krizu srednjih godina naročito osećaju oni koji su u pubertetu bili frustrirani i važili za fine mladiće sa životom po pe-esu. Oni su neiživljeni i žude za promenama - objašnjava Aleksandra Janković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track