Čuvaćemo svako srce!
Foto: Marina Lopicic

EKSKLUZIVNO Prof. dr Miljko Ristić, čuveni kardiohirurg i novi direktor Kliničkog centra Srbije, u p

Čuvaćemo svako srce!

Život -
Ukidanje liste čekanja na kardiohirurške intervencije, presađivanje srca u Srbiji, dostupniji specijalistički pregledi neki su od prioriteta novog menadžmenta KCS

Prvi čovek Kliničkog centra Srbije (KCS), najveće zdravstvene ustanove na Balkanu, kardiolog prof. dr Miljko Ristić poručuje srpskim pacijentima da ne brinu - u Srbiji će početi da se rade transplantacije srca, smanjiće se liste čekanja za kardiološke intervencije i neće više biti potrebno dva meseca da oboleli stigne do specijaliste na pregled!- Povećaćemo broj hirurških intervencija i smanjiti liste čekanja. Nekih više neće ni biti! KCS ima sve uslove i za transplantacije srca. Da to nije tako, govorili su oni doktori koji ne žele da rade. Presađivanje je kao svaka druga srčana operacija, čak je u pojedinim slučajevima i relativno tehnički jednostavnije. Može da se radi u postojećim salama. S druge strane, skupa je postoperativna terapija - lekovi koji se koriste da organizam ne bi odbacio novi organ. Na godišnjem nivou lečenje takvog pacijenta košta do 30.000 evra.Bolje i to nego da građani plaćaju i 150.000 evra kako bi novo srce dobili u inostranstvu?- Jeste. U inostranstvu transplantacija srca košta i do 200.000 evra. Za taj novac u Beogradu bismo mogli da operišemo tri do četiri pacijenta i da im obezbedimo terapiju za godinu dana. Imamo veliku podršku kolega iz inostranstva, oni su spremni da nam pomognu u svakom pogledu.Obećali ste da ćete ukinuti liste čekanja za operacije na srcu bez otvaranja grudnog koša. Kako mislite to da izvedete kad na ovu intervenciju čeka čak 4.148 pacijenata?- Garantujem da za nekoliko meseci neće biti lista na kardiohirurgiji! Već sada smo povećali rad u salama za 50 odsto. To smo postigli bez ikakvog ulaganja, samo drugačijom organizacijom. U tri sale dosad je dnevno operisano do pet pacijenata, a odskora ne manje od šest. S druge strane, broj pacijenata koji čeka na intervenciju nije tačan. Tu su uračunati i oni koji čekaju na dilataciju, širenje krvnih sudova. Ta intervencija ne spada u operaciono lečenje. Na klasičnu operaciju srca čeka manje od 2.000 pacijenata u Srbiji, a u KCS oko 300 pacijenata.Da li će, kao i dosad, pacijenti morati da čekaju dva meseca na običan specijalistički pregled?- U većini službi se prvi pregled zakazuje za mesec ili mesec i po dana. Veći zastoj je na gastroenterologiji zbog hemioterapije. To nije opravdanje i zbog toga planiramo proširenje kapaciteta za desetak kreveta.

Prevencija glavu čuva!Srbija drži neslavni rekord - u svetskom je vrhu po broju obolelih i umrlih od kardiovaskularnih bolesti. Hoćete li nešto preduzeti?- Rešenje je u prevenciji. Ministarstvo zdravlja je pre nekoliko dana oformilo komisiju koja će se baviti time. Francuska je imala isti problem i rešila ga je. Oni su u četvorogodišnji projekat kardiovaskularne prevencije uvrstili merenje holesterola i triglicerida. Građani su to mogli da provere u celoj zemlji potpuno besplatno i bez uputa. Francusku je to tada koštalo, ali neuporedivo manje nego lečenje onih koji već obole. Fakat je i da Srbija ima najmanje defibrilatora, uređaja koji vraćaju pacijente u život. Poređenja radi, u Beogradu ih ima samo tri, a u Inđiji 20. Srbija mora da ima oko 2.000 defibrilatora, koje će rasporediti po većim gradovima i frekventnim mestima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track