Kazaćemo doktoru

Inspekcija Dr Kurira: U kakvim se uslovima leče građani Borče

Kazaćemo doktoru

Život -
Jedan od najvećih problema u borčanskom domu zdravlja, kažu pacijenti, jeste to što moraju da se ispovedaju sestrama zbog čega su došli

Ni slutili nismo kolikog će odziva da ima naša akcija obilaska domova zdravlja! Zvali ste iz svih delova zemlje. Ovog puta ekipa Dr Kurira obišla je Dom zdravlja u Borči, naselju na levoj obali Dunava, koje ima 60.000 stanovnika. Tamo smo videli baš ono zbog čega ste nam se obratili - velike gužve kod lekara opšte prakse, zakrčenost prostora ispred zgrade zbog mnogobrojnih parkiranih vozila, kao i neobičnu praksu da vas medicinske sestre u čekaonici ispituju zbog čega ste došli kod doktora.Pacijentkinja N. R. (74), koja ni za živu glavu nije htela da se slika, niti da joj se objavi ime u novinama jer se cela njena porodica leči u toj zdravstvenoj ustanovi, kaže za Dr Kurir da nije zadovoljna uslugom koju dobija.- Na opštoj praksi rade tri doktora. Gužve su neverovatne. Jeste epidemija gripa na vrhuncu, ali mora da bude neke organizacije. Ja sam srčani bolesnik i moram redovno da pijem terapiju. Zbog toga dolazim po recepte. Nekada se desi da čekam i po nekoliko sati iako mi je pregled bio zakazan na primer za dva sata. Najviše mi smeta što nas medicinska sestra pita zbog čega smo došli. Mi onda moramo, pred punom čekaonicom, da joj se ispovedamo. Svi slušaju. Neke ljude je i stid. Radila sam ceo vek u zdravstvu i takva praksa nikada nigde nije bila. Sada, kada me je sestra pitala zbog čega sam došla, rekla sam joj da ću to da kažem doktorki, a ne njoj. Njeno je da pokupi knjižice i radi svoj redovni posao - ogorčena je ta Borčanka.Pacijent Nenad. S. dodaje da je sada već skoro nemoguće kolima da stignete ispred Doma zdravlja.- Mi koji živimo u ulicama Sonje Marinković i Petra Drapšina obraćali smo se opštini Palilula da reaguje, jer se dešava da vozilo Hitne pomoći, zbog gužve, mora da vozi travnatom površinom ne bi li se izvuklo iz kruga zgrade - objašnjava on.Za razliku od stanovnika Prnjavora, građani Borče imaju sasvim pristojnu zgradu Doma zdravlja. Renovirana je. Ali ne i odvojene ulaze za bolesne i zdrave. Gužva je tog dana bila neverovatna na opštoj praksi i pedijatriji. A jedna od medicinskih sestara stvarno je pitala pacijente to pitanje koje im svima smeta:- Zbog čega ste došli?

Rešićemo sveDr Slavica Kalezić Milošević, direktorka DZ “Milutin Ivković”, kome pripada i borčanski ogranak, kaže za DR Kurir da jesu velike gužve - zbog epidemije gripa, ali i manjka kadra.- To će se popraviti. U narednih pet godina ovo naselje trebalo bi da dobije novu zgradu, koja će imati sve uslove za pacijente i lekare. Što se tiče toga da medicinske sestre ispituju pacijente zašto su došli, mislim da je u pitanju nespretno postavljeno pitanje. One bi trebalo da saznaju da li je neko hitan slučaj ili ne i naprave prioritete za pregled. Konkretno, trebalo bi da pitaju pacijente da li su hitan slučaj ili ne, jer mnogi dolaze po recepte i upute za specijaliste. Naravno da ću skrenuti pažnju kako zaposleni u DZ Borča moraju da komuniciraju s pacijentima - kaže dr Kalezić Milošević za Dr Kurir.SO Palilula: Nesavesni vozačiU SO Paliluli apeluju na nesavesne vozače da ne parkiraju automobile ispred Doma zdravlja, a pacijentima savetuju da pozovu službe koje su nadležne za uklanjanja vozila.- Mi smo renovirali tu ustanovu i vodili računa i o prilazu zgradi - kažu oni za Dr Kurir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track