Bakterije i virusi vrebaju iz vode i hrane

S decomom na letovanju

Bakterije i virusi vrebaju iz vode i hrane

Život -
Mučnine, sunčanica, temperatura, bolovi u stomaku i infekcije mogu da vam zadaju muke tokom odmora s najdražima, ali postoji način da sve te tegobe lako rešite ili ih u potpunosti sprečite

Odmor je stigao, konačno ste odabrali željenu destinaciju, koferi su spakovani, a vaši mališani jedva čekaju polazak. Međutim, zabrinuti ste jer znate da vas na odmoru, pored dobrog provoda, s decom čekaju i mnoge zdravstvene poteškoće. Prvo treba da se izborite s njihovim mučninama tokom putovanja, a zatim slede sunčanice, visoke temperature, ali i neugodni stomačni problemi i infekcije. Kad pomislite na sve to, osetite strah, zbog čega vam dođe da odustanete i sačekate da vaši najdraži malo porastu. Međutim, bez panike - letovanje uopšte ne mora da bude strašno, a Dr Kurir je istražio kako da u tom periodu s porodicom samo uživate.Dr Mirjana Mićović, pedijatar, kaže za Dr Kurir da roditelji nikako ne treba da izbegavaju putovanja s decom, ali da moraju da budu spremni da pravovremeno i pravilno reaguju ukoliko se njihovim mališanima javi neki zdravstveni problem.- Najosetljivija na putovanju su deca uzrasta do godinu dana, jer su sklona dehidrataciji. To ne znači da ne treba da putuju, naprotiv. Roditeljima ovako male dece preporučuje se da putuju avionom ili kolima. U prvom slučaju, kako bi brzo stigli na željenu destinaciju, a u drugom, kako bi roditelji mogli da prave češće pauze, omoguće komforan ležaj za bebu i slično. Važno je da mame i tate imaju u vidu da je u toku puta pojenje deteta najvažnije, pa im se savetuje da što češće nude mališane vodom ili negaziranim sokom - objasnila je dr Mićović.Prema njenim rečima, najčešći zdravstveni problemi dece koji mogu da zabrinu roditelje na letovanju su dehidratacija, sunčanica, toplotni udar, dijareja, infekcije sluzokože i kože, urinarne infekcije, opekotine od sunca, ali i različite povrede.- Uzroci infekcija uglavnom su bakterije i virusi iz prljave vode, ali i oni iz hrane - naročito sladoleda, mesa, kremastih kolača. Kako bi se predupredili ovakvi problemi, preporučuje se da roditelji dva do tri dana pre putovanja deci daju probiotike, kako bi se ojačala crevna flora i sprečila pojava proliva. Probiotike dete može da uzima i sve vreme tokom boravka na odmoru, kao i dva-tri dana po povratku kući. Ako dođe do povraćanja, dobro bi bilo da u kućnoj apoteci roditelji imaju sredstvo za rehidrataciju - istakla je doktorka.U slučaju temperature, kad je ona viša od 38 stepeni, može se dati i sirup. - Treba obratiti pažnju na to zašto je temperatura povišena. Nekad se ona može javiti ukoliko je dete dugo boravilo na suncu ili zadobilo opekotine, a nekada može biti izazvana bakterijama ili virusima - kaže sagovornica Dr Kurira.

Najčešći zdravstveni problemi dece na letovanjuCrevna infekcijaUglavnom se manifestuje kao blaža forma stomačnog gripa, a najčešće nastaje unošenjem lako kvarljivih namirnica. Visoke temperature pogoduju razmnožavanju bakterija i virusa u hrani pa se savetuje konzumiranje lakše hrane u češćim obrocima. Treba unositi mnogo povrća i voća, a pored vode treba piti slatko i kiselo mleko, jogurt, negaziranu mineralnu vodu i blago zasoljene supe.Infekcije kožeNajviše dece zadesi kožna infekcija koja se naziva impetigo i se dobija kontaktom s bakterijama. Infekcije se javljaju ako se dete kupa u vodi koja nije čista ili se igra u pesku koji je pun bakterija. Na početku bolesti javljaju se crvena „ostrvca“ od nekoliko milimetara gde koža izgleda ogoljeno i vlažno. Čim se pojave početne promene, treba ih mazati lokalnim antiseptičnim rastvorima.Dehidratacija Najčešći razlozi za gubitak tečnosti su povraćanje, proliv, gubitak krvi, nepravilna ishrana i nenadoknađivanje tečnosti koju je dete izgubilo kroz znojenje i mokrenje. Simptomi dehidratacije obično počinju osećajem žeđi i napreduju ka alarmantnijim manifestacijama kako potrebe za vodom rastu. Lečenje dehidratacije najlakše se rešava rehidratacijom - unošenjem velikih količina tečnosti.Sunčanica Jedan od ozbiljnih problema koje donosi sunce je sunčanica. To je burna reakcija celog organizma na prekomerno izlaganje suncu. Može se desiti brzo, naročito ako je dete aktivno na suncu, ali je češća kasna sunčanica, koja nastupa nekoliko sati posle boravka na vrućini - pred spavanje ili tokom prvog sna. Kad dete dobije sunčanicu, treba ga skloniti sa sunca, tuširati toplom vodom, dati mu tečnost i pustiti ga da se odmara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track