PREPOZNAJTE OTROVNE FARBE ZA JAJA: Pune su OTROVA opasne su po zdravlje, a evo šta na kesici mora da piše da biste bili sigurni!
Foto: Shutterstock

OPREZNO!

PREPOZNAJTE OTROVNE FARBE ZA JAJA: Pune su OTROVA opasne su po zdravlje, a evo šta na kesici mora da piše da biste bili sigurni!

Žena -

Bliži se Vaskrs, a sa njim i farbanje jaja. Zbog lake zarade nesavesni prodavci prodaju prepakovanu tehničku boju sa teškim metalima, koja je vrlo opasna po zdravlje, pa bi najbolje bilo da se boje kupuju samo na mestima koja kontrolišu inspektori.

Potrošači su skloni da najčešće kupuju farbu tamo gde je najjeftinija i ne obraćajući pažnju na deklaracije, međutim, upravo je cena ta koja može odrediti kvalitet farbe, budući da su tehničke boje kojima se farbaju zidovi, jeftinije.

Da bi kupac bio siguran da je kupio prehrambenu, a ne tehničku boju koja se korsiti za farbanje zidova, na deklaraciji moraju da budu odštampane oznake od 100 do 180. Prehrambene boje su prečišćene i zato skuplje. Tehničke i prehrambene boje imaju isti sastav, ali se razlikuju u sadržaju mikrokomponenti u koje spadaju i teški metali a to su najčešće olovo, kadmijum, živa i arsen. Najopasnije su anilinske boje.

Oznake “E” sa pozitivne liste pokazuju da su boje klasifikovane kao aditivi za hranu. Oznake E od 100 do 180 znači da proizvođač garantuje i ako deo boje uđe u jaje.

foto: Printscreen

Treba kupovati samo na mestima koje kontroliše inspekcija, a pri tom obratiti pažnju i na rok trjanja. Naravno, najbolja varijanta su prirodne boje od povrća. Lukovina nije više jedini izbor. Ljubičastu boju daje naseckani ljubičasti kupus, plavu zamrznuta borovnica, naranažastu iseckana šargarepe, roze narendana cvekla, žutu-kurkuma i cvet nevena, a cigla crvenu aleva paprika.

foto: Shutterstock

Kurir.rs/Opanak/Foto Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track