ZAŠTO NAM JE 8. MART POTREBAN: Istina da jednakost za pripadnice SLABIJEG POLA znači NAPREDAK za sve još uvek se ne prihvata
Foto: Shutterstock

verujte, nije suvišAN

ZAŠTO NAM JE 8. MART POTREBAN: Istina da jednakost za pripadnice SLABIJEG POLA znači NAPREDAK za sve još uvek se ne prihvata

Žena -

Ni danas se žene nisu izborile za ravnopravnost, a uz teške poslove koje obavljaju, tu su i rađanje, podizanje dece, briga o svim članovima porodice...

Dan žena
foto: Shutterstock

Obeležavanje dostignuća žena, podizanje svesti o njihovoj ravnopravnosti, lobiranje za ubrzano izjednačavanje muškaraca i "slabijeg" pola, prikupljanje sredstava za organizacije usmerene na žene glavna su obeležja globalne proslave Međunarodnog dana žena. UN u 2022. stavljaju akcenat na temu "Rodna ravnopravnost danas za održivo sutra", odredivši kao ključnu misiju njeno unapređenje u vreme klimatske krize kroz žensko liderstvo.

Više od 100 godina obeležava se širom sveta u znak sećanja na žene, njihovu borbu za prava i dostignuća. Prvi koraci učinjeni su u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj 1911, dve godine kasnije i u Rusiji. Već 1914. duh 8. marta je zapahnuo celu planetu. Danas je to nacionalni praznik u 27 zemalja, a na ovaj dan u brojnim zemljama organizuju se razni skupovi, konferencije, parade, demonstracije...

OTEŽAN NAPREDAK

Dan žena je širom sveta podsetnik da one igraju važnu ulogu u svim delovima društva, od obrazovanja i politike do istraživanja i poslovanja. Dan je za razmišljanje o ženama, njihovoj prošlosti i sadašnjosti, posebno o onima koje su imale uticaj na druge i na društvo.

Dan žena
foto: Shutterstock

Neki se pitaju da li je ovaj praznik suvišan. Odgovor je - ne, a u prilog tome govore brojne činjenice. Namerno ili nesvesno, pristrasnost muškaraca i danas, u 21. veku, otežava ženama da napreduju. Ali nije dovoljno znati da ona postoji, potrebna je akcija da bi se konačno izjednačili uslovi za igru.

Šta reći, uostalom, na podatak da su UN počele da obeležavaju Međunarodni dan žena tek 1975. i da je Generalna skupština tek 1977. pozvala države članice da proglase 8. mart zvaničnim praznikom UN za prava žena i svetski mir. A njihova borba je davno počela!

TEŠKA BORBA

Demonstracijama tekstilnih radica u Njujorku 1857. zbog loših radnih uslova i niskih plata pokrenut je proces koji traje i danas. Prošlo je od tada više od 50 godina da bi ideja o ravnopravnosti polova bila zvanično podržana od Socijalističke partije u Americi (1909).

Klara Cetkin
foto: Profimedia

Klara Cetkin, ikona borbe za ženska prava

Ćerka nemačkog seoskog učitelja Klara Cetkin, ikona borbe za ženska prava i prava radnica širom sveta, predložila je na Prvoj međunarodnoj ženskoj konferenciji 1910. u Kopenhagenu (u organizaciji Socijalističke internacionale) da se jedan dan u godini posveti ženama. Prvi Dan žena obeležen je 19. marta 1911. Kasnije je to promenjeno u 8. mart, jer su toga dana 1917. žene u Sovjetskom Savezu dobile pravo glasa.

Da li verujete da su pravo glasa ženama neke zapadne zemlje, koje se oduvek diče da su demokratske, dale tek mnogo, mnogo godina kasnije!

Dan žena, protest, 08.03.2018., Španija
foto: Reuters

Demonstracije žena su se i u njima redovno održavale, ali je Dan žena posmatran kao komunistički praznik. Učesnice protesta bile su žigosane kao neprijatelji društva, a i danas se često borci za ženska prava ignorišu, posmatraju kao ostatak prošlosti koje se nerado sećaju.

A žene i muškarci su i dalje za iste poslove različito plaćeni. Ni danas žene nisu izborile ravnopravnost, a uz teške poslove koje obavljaju, tu su i rađanje, podizanje dece, briga o svim članovima porodice. Trudnice u sve beskrupuloznijem svetu kapitala češće dobijaju otkaze od ostalih...

SVI SMO ODGOVORNI

Borba za ravnopravnost žena traje i svi mi treba da je podržimo. Zato 8. mart ne bi ni ubuduće trebalo da bude samo oficijelna proslave države, neke organizacije ili grupe. Nijedna vlada, nevladina organizacija, dobrotvorna organizacija, korporacija, akademska institucija, ženska mreža ili medijski centar nisu isključivo odgovor na ovo pitanje.

Dan pripada svima nama, zato ga i vi učinite svojim danom, a svaki drugi se trudite i radite sve što možete da se pozitivna razlika kada su žene u pitanju zaista oseti.

Muškarci, žene
foto: Shutterstock

Mesta samozadovoljstvu nema i ne sme ga biti, a tome u prilog govori i ocena Svetskog ekonomskog foruma da, nažalost, niko od nas neće videti rodnu ravnopravnost tokom života, a verovatno ni mnoga naša deca. Rodna ravnopravnost neće biti postignuta bar još jedan vek! Na vama je da napravite korak i utrete bolje ovaj težak put.

SLAVITE LI DAN MUŠKARACA?

Da, ovaj dan zaista postoji! Svake godine 19. novembra slave ga ljudi u 80 zemalja širom sveta. Obeležava se od devedesetih godina prošlog veka, ali nije priznat od UN kao međunarodni praznik.

Mnogi to objašnjavaju faktičkim stanjem - svaki dan u godini je zapravo muški dan. Inače, na ovaj dan slave se "pozitivne vrednosti kojima muškarci doprinose ovom svetu, njihovim porodicama i zajednicama", ističu pozitivni uzori i ukazuje na blagostanje muškaraca.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track