Kakve posledice jedno veče pijančenja zaista ostavlja na vaš organizam?
Foto: Shutterstock

Nije naivno

Kakve posledice jedno veče pijančenja zaista ostavlja na vaš organizam?

Život -
Izašli ste u grad i popili koju čašicu (pre)više. Premda ćete iduće jutro najverovatnije osećati mamurluk i glavobolju, postoje i opasnije stvari koje se odvijaju u vašem organizmu

Prema istraživanju objavljenom u jednom časopisu samo jedna noć konzumiranja alkohola može da uzrokuje ispuštanje crevnih bakterija i štetnih toksina u krvotok.

Ovi bakterijski toksini, zvani endotoksini podstiču stvaranje imunoloških ćelija uključenih u nastanak upale, groznice i raspada tkiva. U istraživanju je učestvovalo 25 osoba - 11 muškaraca i 14 žena.

Prema definiciji National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, pijančenje je način unosa alkohola u organizam usled kojeg koncentracija alkohola u krvi raste do 0,8 posto ili više. Kako bi utvrdili uticaj alkohola, naučnici su ispitanicima dali onu količinu alkohola koja je u roku od sat vremena uzrokovala rast koncentracije alkohola u krvi do 0,8 posto.

Nivo štetnih toksina koji se oslobađaju pogoršao se i naglo porastao nakon samo 30 minuta od konzumiranja prvog pića. Ostao je visok skoro sve vreme dok je trajalo ispitivanje kako kod žena, tako i kod muškaraca.

"Endotoksini mogu da promene vaš imunološki sistem. Može da dođe do bolova u mišićima jer telo preuzima hranjive materije iz mišića. To je razlog zašto možda osećate bol u rukama i upale nakon noći opijanja", kaže autor studije, Szabo Giongij.

Dugotrajno opijanje proteže postojanje endotoksina u krvotoku i na kraju može da dovede do upale jetre. Prethodna istraživanja su pokazala da žensko telo može da bude osetljivije na efekte alkohola.

Zato, ako opet izađete s društvom, vodite računa da ne pijete alkohol na prazan želudac, osim alkohola pijte i vodu i pokušajte da se zadržate na tri alkoholna pića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track