NEOS: Tražimo poštenija izborna pravila pred izbore u Beču!
Foto: NEOS

Beate Majnl-Rajzinger

NEOS: Tražimo poštenija izborna pravila pred izbore u Beču!

Austrija -
Ciničan komentar gradonačlenika Hojpla da se nijedan prekoračeni rok ne može ispuniti, tipičan je primer arogantne zloupotrebe moći kakvu praktikuje SPÖ Beča, kaže šefica bečkih ružičastih

BEČ - Partije koje su u opoziciji u skupštini grada/pokrajine Beča žele modernija izborna pravila, ali vladajuća socijaldemokratsko-zelena koalicija im to ne dozvoljava. Ovo posebno ljuti ljude iz NEOS-a, mlade austrijske partije (zaštitna boja im je ružičasta), koja namerava da uđe i u skupštinu Beča. Izbori za posalnike skupštine Beča biće ove godine, najkasnije početkom jeseni, pet godina posle poslednjih izbora 2010.

Sada, nakon što su Socijaldemokratska partija (SPÖ) i Zeleni prekoračili rok koji su sami sebi zadali za reformu izbornog sistema, oglasila se Beate Majnl-Rajzinger (Beate Meinl-Reisinger), šefica NEOS-a za Beč i zaključila da je vladajuća koalicija potpuno izigrala poverenje.

"U pokrajinskoj skupštini vladajuće partije su 2010. odlučile da se u Beču mora do 2012. napraviti sistem izbora koji će biti pošteniji i moderniji. Međutim, tog službenog dokumenta, koji su potpisale sa tadašnjim opozicionim partijama, očito ne žele da se pridržavaju ni SPÖ niti Zeleni. Ciničan komentar gradonačlenika Hojpla da se nijedan prekoračeni rok ne može ispuniti, tipičan je primer arogantne zloupotrebe moći kakvu praktikuje SPÖ Beča. Gospodine Hojpl, takvim stavom ne štetite samo sebi, nego i dajete dodatan razlog ljudima da još više budu razočarani politikom“, poručuje Rajzingerova.

Šefica bečkog NEOS-a ne može da shvati da SPÖ i Zeleni već pet godina ne mogu da se dogovore o poštenom načinu izbora u Beču. Rajzingerova ih podseća da je NEOS početkom ove godine pokrenuo inicijativu za izbornu proceduru u kojoj bi zaista svaki glas vredeo jednako.

"Ovaj predlog smo dali bečkim poslanicima Zelenih. Naravno, pozivamo i SPÖ da podrži naš zahtev. Bečkoj politici je neophodna nova snaga za obnovu grada. Bečlijkama i Bečlijama je već dosta politike starog stila. Dajemo vam ponudu za više zajedničkog odlučivanja i poštenja“, poručuje Beate Majnl-Rajzinger.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track