PRIVREDNICI U PANICI: Ako Britanija napusti EU, Austrija je u problemu!
Foto: Zorana Jeftić

NEIZVESNOST

PRIVREDNICI U PANICI: Ako Britanija napusti EU, Austrija je u problemu!

Austrija -
Georg Karabaček, predstavnik Privredne komore Austrije u Londonu veruje da će Dejvid Kameron ispuniti predizborno obećanje i raspisati regerendum o ostanku Velike Britanije u EU

BEČ, - Ishod izbora u Velikoj Britaniji nije bio samo šok za sve strane, već donosi i značajnu nesigurnost, smatra predstavnik Privredne komore Austrije u Londonu Georg Karabaček.

Politička slika je sada potpuno drugačija , objasnio je on bečkom dnevniku Virtšaftscajtung. Karabaček polazi od toga da će Dejvid Kameron ispoštovati predizborno obećanje i da će biti održan referendum o ostanku njegove zemlje u EU. Ovaj referendum je veliki rizik jer niko ne zna koji će ishod biti, upozorava Karabaček.

"Istupanje Velike Britanije iz EU svakako bi za Austriju i celu Evropu bio problem", podvukao je on dodajući da su i engleska industrija i finansijske institucije pre izvora stalno ukazivale da bi istupanje iz EU imalo negativne posledice po njih. Prema njegovim rečima taj referendum će biti veoma zanimljiv, jer je pun suprotnosti. Tako je naveo da je Kameron više naklonjen EU, te da će zasigurno pre referenduma biti pregovora sa Briselom.

U pregovorima će biti teme kao što su migracija, repatrijacija određenih nadležnosti , uveren je Karabaček čija je procena da svi Britanci žele zajedničko tržište. Takođe je kazao da se može računati s tim da će konzervativna vlada nastaviti do sadašnji kurs štednje do 2018./19.godine i do tada dostići uravnotežen budžet. Privreda raste i to je dobro za sva preduzeća koja posluju u Velikoj Britaniji , naglašava Karabaček koji ocenjuje i najavljenu ofanzivu reindustrijalizacije pozitivnom.

Od toga, kako naglašava, ne profitiraju samo austrijska preduzeća koja se bave industrijskom opremom, već i drugi izvoznici. U Velikoj Britaniji prisutno je 240 austrijskih preduzeća.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track