TUGA: Tela tri mladića koji su poginuli na skijanju u Francuskoj stižu kući!
Foto: Reuter

progurala ih lavina

TUGA: Tela tri mladića koji su poginuli na skijanju u Francuskoj stižu kući!

Austrija -
U lavini su stradali Austrijanac Franko O. (23), Matijas L. (22) i Martin P. (24), a njihovi posmrtni ostaci trebalo bi da budu prebačeni sutra iz Francuske u Austriju

BEČ - Tojica Austrijanaca poginula su prošle srede u lavini u masivu Ekren (Écrins) francuskim Alpima, a dva planinska vodiča i još pet alpinista koji su preživeli ovog vikenda vratili su se kući.

U nesreći su poginuli 23-godišnji Frank O. Iz Salcburga, 22-godišnji Matijas L. (Matthias L.) Iz Beča, i 24-godišnji Martin P. iz Bruneka u Južnom Tirolu (Italija). Zbog teških povreda opasnih po život na lečenju je zadržan u bolnici u Grenoblu Klemens T.(19) iz mesta Turn u Istočnom Tirolu. Njegovo stanje je za sada stabilno.

U Francuskoj ima odličnu medicinsku negu jer klinika u Grenoblu ima i "Alpski traumatološki centar" specijalizovan za pozlede na skijanju, snegu i uopšte na planinama. U ovoj bolnici život su spasili i Mihaelu Šumaheru (Michael Schumacher), legendarnom vozaču Formule 1. Šumaher je krajem 2013. pri padu na skijanju zadobio teške povrede glave ui još uvek se nije od toga oporavio.

Prijatelji poginulog Martina su na Fejsbuk profilu izrazili žaljenje za njim, stavljajući umesto svojih fotografija crnu pozadinu, kao simbol nastale praznine. Franka je u zahvali na mnogobrojnim izrazima saučešća. Ona je napisala da je njen sin »voleo planine".

Tela poginulih trebala bi da budu prebačena u Austriju najverovatnije sutra. Austrijsko alpsko udruženje je obezbedilo podršku porodicama poginulih. U zapadnim delovima austrijskih Alpa, u pokrajinama Tirolu i Forarlbergu, ovih je dana, početkom aprila, smanjena opasnost od lavina. Donedavno je tamo ona bila na 5. stepenu rizika od lavina što predstavlja "veoma veliku opasnost".

Trenutno je opasnost pala na 3. stepen, ali to još uvek znači povećanu opasnost« lavina, ogotovo na visinama iznad 2.200 metara. Opasnost lavina postoji i u Alpima u Donjoj Austriji i svim drugim planinama na kojima stoje nestabilni slojevi snega.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track