NEMOĆ: Maljković razbio Srbiju, ostala šansa za Svetsko prvenstvo
Foto: Reuters

Poslednja prilika u subotu

NEMOĆ: Maljković razbio Srbiju, ostala šansa za Svetsko prvenstvo

Košarka -
Košarkaši Srbije igraju protiv reprezentacije Slovenije za plasman na Svetsko prvenstvo koje se naredne godine igra u Španiji

LJUBLJANA - Košarkaška reprezentacija Srbije izgubila je u Ljubljani od selekcije Slovenije sa 92:74 (30:16, 23:19, 18:20, 23:19) u utakmici razigravanja za plasman od petog do osmog mesta na prvenstvu Evrope.

Ovim trijumfom izabranici Božidara Maljkovića osigurali su plasman na Svetsko prvenstvo u Španiji sledeće godine.

Srpskim košarkašima preostaje poslednja šansa - moraju da pobede u subotu i da osvoje sedmo mesto.

Potencijalni rivali Srbije u meču za sedmo mesto su Ukrajina, Litvanija, Hrvatska i Italija.

Posle jučerašnje katastrofe protiv Španije, danas je i selekcija domaćina, iako je imala za nijansu manje vremena za odmor, očitala čas košarke srpskoj ekipi.

Navijači Srbije u hali Stožice u Ljubljani doživeli su "deža vi", pošto je domaćin već u prvoj četvrtini ubacio 30 poena i došao do veoma ubedljive prednosti.

Srpskim košarkašima ponovo ništa nije polazilo za rukom, dok su kod Slovenaca dominirali Zoran i Goran Dragič, pogotovo u napadu.

Kakav takav "trzaj" Srbija je imala u završnici treće četvrtine, kada se posle mnogo vremena približila na "minus 13", ali je potom Dušan Ivković nezadovoljan jednom sudijskom odlukom dobio tehničku grešku.

Slovenci su u nastavku iskoristili nekoliko šuteva sa linije za slobodna bacanja i odbili, ispostavilo se, poslednji pokušaj Srbije da se vrati u život.

Utakmica je odigrana pred oko 7.000 gledalaca u ljubljanskoj hali Stožice, a sudili su Fernando Roča (Portugalija), Elijas Koromilas (Grčka) i Kris Dods (Velika Britanija).

SRBIJA: Nedović 8, Nem. Krstić, Micić 7, Bogdanović 11, Bjelica 5, Marković 4, Kalinić 1, Gagić 12, Nen. Krstić 16, Anđušić, Katić 6, Štimac 4.

SLOVENIJA: Slokar, Lakovič 7, Balažič 9, Joksimović, Murič 3, Blažič 15, Nahbar 7, G. Dragič 15, Z. Dragič 23 (9 skokova), Lorbek 3, Vidmar, Begić 10.

http://www.youtube.com/watch?v=vs8nnm2e-8U

TEKSTUALNI PRENOS

1. ČETVRTINA

Srbija je u meč ušla sa petorkom Marković, Nedović, Bogdanović, Bjelica, Krstić. Dobra vest je da je Marković u timu posle povrede leđa zbog koje je propustio mečeve protiv Francuske i Španije.

Srbija je vodila u uvodnim minutama, ali Slovenci serijom 6:0 stižu do vođstva 10:6 u 4. minutu igre. Selektor Dušan Ivković je zatražio prvi tajm-aut.

Brzim kontranapadima Slovenci su poveli u 7. minutu sa dvocifrenom razlikom. Goran Dragić polaže za 17:7. Slovenci su izveli već četiri kontre u uvodnim minutama meča.

Trećom trojkom iz pet pokušaja Slovenci vode 23:10 u 8. minutu meča. Bio je to treći napad u istom napadu, jednostavno Slovenci su daleko motivisanije ušli u meč.

Laković postiže novu trojku, 28:10 za domaćina, dva minuta pre isteka prve četvrtine.

Četa Bože Maljkovića posle deset minuta ima velikih 14 poena prednosti - 30:16. Slovenci su pogodili pet trojki.

2. ČETVRTINA

Srbija je prvu trojku na meču postigla u 13. minutu, Nedović je bio precizan, potom je Gagić oteo loptu i zakucao pa je Srbija smanjila zaostatak na deset poena prednosti - 23:33 u 14. minutu.

Slab šut Srbije, pogotovo za tri poena - 1/8 u prvih 15 minuta. Faktor iznenađenja je Balažić koji je postigao devet poena.

Domaći tim je trojkama održavao prednost i u finišu poluvremena povećao prednost na maksimalnih 18 poena. Slovenci šutiraju za tri 7/12. Zoran Dragić je ubacio čak 16 poena. Kod Srbije, koja za tri poena šutira 1/9 najefikasniji je Krstić sa 10 poena.

3. ČETVRTINA

Početak ove četvrtine nije doneo bitnije drugačiju sliku u odnosu na prvih 20 minuta. Slovenija koristi svaku priliku da poentira za tri poena, a srpski košarkaši prilično smušeno igraju. Domaćin Evrobasketa povećao je maksimalnu prednost na 23 poena (60:37) u 23. minutu. Srbija je i dalje katastrofalna za tri poena - 1/12.

Serijom 9:0, u kojoj se posebno istakao Gagić, Srbija se u 27. minutu spustila na 14 poena minusa - 46:60.

Kalinić je sa linije penala smanjio na 13 poena - 51:64, ali je potom selektor Dušan Ivković zaradio tehničku grešku pošto sudije nisu dosudile prekršaj nad Gagićem, ali potom jesu svirale faul Anđušiću. Slovenci su dobili četiri slobodna bacanja i napad što su iskoristili da povećaju prednost.

4. ČETVRTINA

Finiš treće četvrtine i serija 9:0 nagoveštavali su da bi Srbija mogla da pokuša u poslednjih deset minuta da se vrati u meč, ali su Slovenci već na startu povećali prednost i potom mirno priveli meč kraju.

Slovenija će igrati za peto mesto, ali ono što je bitnije jeste da su obezbedili plasman na Svetsko prvenstvo.

Srbija će za dva dana igrati za sedmo mesto i poslednju kartu za Mundobasket u Španiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track