ČEČENSKI BOMBAŠ: Ubiću vas sve, ubili ste mi brata

Boston pod opsadom zbog bombaša iz Rusije

ČEČENSKI BOMBAŠ: Ubiću vas sve, ubili ste mi brata

Planeta -
Policija ubila Tamerlana Carnajeva (26), koji je s bratom Džoharom (19) postavio bombe na Bostonskom maratonu, a tinejdžer u begu preti specijalcima koji su blokirali čitav grad
1 / 5

BOSTON - Najveća potera u istoriji SAD.Američke vlasti angažovale su sve raspoložive snage juče tokom potere za dva bombaša sa Bostonskog maratona, na kojem je poginulo troje i povređeno 176 ljudi. Za napad na sportskoj manifestaciji osumnjičena su braća iz Rusije, iz područja blizu Čečenije, Džohar (19) i Tamerlan (26) Carnajev, od kojih je stariji juče ubijen, a za mlađim se traga. Policija sumnja da na sebi ima prsluk s eksplozivom, te je naredila građanima bostonskog predgrađa Votertauna da ne izlaze iz kuća, pogotovo zato što je Džohar preko interneta poslao poruku: „Ubiću vas sve jer ste mi ubili brata.“Potera je počela juče rano ujutru, kad je policija dobila dojavu da je opljačkana prodavnica u blizini Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT). Nakon toga dogodila se pucnjava na Institutu. Ispostavilo se da su dva bombaša pucala na policajca MIT Šona Kolijera (26), koji je kasnije preminuo. Specijalci su brzo došli na mesto pucnjave, gde su ih braća Carnajev napala. Američki mediji izvestili su da su napadači na policiju bacali eksplozivne naprave i da su organi reda morali da uzvrate vatrom. U pucnjavi je ranjen Tamerlan, koji je uhapšen i odvezen u bolnicu, u kojoj je preminuo. Kod njega je u džepu nađen okidač za eksploziv.Mlađi brat Džohar umakao je policiji, koja je juče pretresala pedalj po pedalj Votertauna, u kojem se veruje da se osumnjičeni krije. Lokalna policija, FBI, stručnjaci za eksploziv, tim sa psima, svi oni su učestvovali u poteri, ulazili u kuće i pretraživali svaki ćošak inače mirnog naselja. Na ulice su izveli čak i oklopno policijsko vozilo sa snajperistom na krovu. U jednoj od kuća uhapšeni su muškarac i žena, ali nije saopšteno da li su povezani s bombašem.Zbog potere ljudima je naređeno da ne izlaze iz kuća, gradski prevoz je stao, taksisti nisu vozili, a radnje su morale da budu zatvorene.

Tamerlan bio bokser, hapšen zbog prebijanja devojkeTamerlan Carnajev (26) navodno je uhapšen 2009. zbog nasilja nad devojkom. Trenirao je boks u klubu Louel. Boksom se u SAD bavio od 2004, a njegov ujak kaže da je u SAD stigao 2000. Kao bokser osvojio je i neke trofeje.Na svom kanalu na Jutjubu kreirao je listu posvećenu terorizmu. Omiljeni film mu je „Borat“, iako je priznao da su neke šale preterane. Svoju devojku, portugalsko-italijanskog porekla, nazvao je prelepom ženom. Rekao je da je vernik, a njegova devojka je takođe prešla u islam.Zna se i da Tamerlan nije pio ni pušio. Naglašavao je da je veoma religiozan i tvrdio da je i bog rekao ne alkoholu. Smatrao je da su se izgubile prave vrednosti i da ljudi više ne znaju da se kontrolišu. Jednom prilikom objasnio je da bi, ako bude osvojio dovoljno borbi, mogao da uđe u američki olimpijski tim. Naglašavao je da bi se radije borio za SAD nego za Rusiju.

Samo probajte da mi ubijete i drugo dete!Otac osumnjičenih bombaša Anzor Carnajev, koji ima i dve ćerke u Njujorku, kaže da će Amerika osloboditi svo zlo na svetu ako mu policija ubije i drugog sina.- Moj sin je pravi anđeo. Džohar je student druge godine medicine u Americi i izuzetno je inteligentan - rekao je Anzor iz ruskog grada Mahačkale nakon što je policija objavila da mu je jedan sin poginuo, a da se za drugim traga.Ujak dvojice osumnjičenih Alvi Carni kazao je da s njima nije razgovarao nekoliko godina.- Pre dva dana Tamerlan me je pozvao i rekao mi da mu oprostim. Molim bratanca da se mirno preda - naveo je Alvi i dodao da ne veruje da su njegovi nećaci mogli da počine tako strašan zločin.

Džohar sportista godineDžohar A. Carnajev (19) došao je 2002. ili 2003. godine iz Čečenije. Završio je srednju školu u Bostonu, a od 2011. studira na bostonskom univerzitetu Kembridž, gde je iste godine bio i proglašen sportistom godine. Džohar je čak dobio i 2.500 dolara stipendije od grada Bostona za studije.Pre toga je pohađao jednu godinu u školi u Mahačkali, u glavnom gradu Dagestana, u koji se s porodicom preselio iz Kirgistana 2001.Na stranici VKontakte, ruskoj verziji Fejsbuka, Džohar je naveo da je sledbenik islama i da ga zanimaju karijera i novac. Kao životni moto naveo je „činite dobro jer Alah voli one koji čine dobro“.Njegove kolege s fakulteta opisuju ga kao vrlo dragu osobu o kojoj nikad nisu čuli ništa loše.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track