Najnovije vesti

SVEDOCI-SARADNICI PROGOVORILI O UBISTVU NA ŠINAMA: Evo zašto Belivuku i Miljkoviću ne može da se sudi za ubistvo karatiste
Foto: Privatna Arhiva, Dado Đilas

izvukli se

SVEDOCI-SARADNICI PROGOVORILI O UBISTVU NA ŠINAMA: Evo zašto Belivuku i Miljkoviću ne može da se sudi za ubistvo karatiste

Crna Hronika

Svedoci-saradnici navodno su ispričali sve o likvidaciji Vlastimira Miloševića na šinama, a jedan od njih je i priznao da je učestvovao, međutim, vođama klana za taj zločin ne može ponovo da se sudi jer su pravosnažno oslobođeni optužbi

Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, koji su pravosnažno oslobođeni za ubistvo Vlastimira Miloševića na šinama u centru Beograda 30. januara 2017, ne može ponovo da se sudi za taj zločin, iako su svedoci-saradnici progovorili i o likvidaciji karatiste.

Belivuk, Miljković i Miljkovićev kum Mirko Kojić, koji se i dalje vodi kao nestao, a sumnja se da su ga brutalno ubili pripadnici zloglasnog klana, sumnjičili su se za pomaganje u ubistvu Miloševića.

specijalni sud, Veljko Belivuk, Velja Nevolja, Marko Miljković
foto: Ana Paunković

Oslobođeni

- S obzirom na to da je doneta pravosnažna presuda, kojom su oni oslobođeni krivice, njima ne može ponovo da se sudi za isto krivično delo. Suđeno je i presuđeno, pa čak i da priznaju sami, ne mogu ponovo da odgovaraju za to ubistvo - potvrdio je sagovornik Kurira.

Veljko Belivuk, Marko Miljković, Velja Nevolja, Slobodan Kašćelan, Radoje Zvicer
foto: Privatna arhiva, Zorana Jevtić, Dado Đilas

Potraga za vođom "kavčana"

Zviceru na teret još dva ubistva

Protiv vođe kavačkog klana Radoja Zvicera podneta je nova krivična prijava, kojom mu se na teret stavlja da je učestvovao u ubistvima "škaljarca" Damira Hodžića i njegovog zeta Adisa Spahića u "Spužu" 14. oktobra 2020. godine. Za ovaj zločin, podsetimo, sumnjiče se i Veljko Belivuk, Marko Miljković, Nebojša Janković, koji su već u pritvoru, kao i državljanin Crne Gore koji živi u Srbiji Ratko Živković. Prema saznanjima Vijesti iz Uprave policije, novom krivičnom prijavom, osim Zvicera, obuhvaćen je i Slobodan Kašćelan, kao i još šest osoba.

Novi dokazi o umešanosti zloglasnog klana u likvidaciju karatiste na tramvajskim šinama pojavili su se posle saslušanja trojice svedoka-saradnika Bojana Hrvatina, Nikole Spasojevića i Srđana Lalića. U prilog njihovim iskazima ide i poruka Marka Miljkovića, poslata putem aplikacije Skaj, za koju su pripadnici klana verovali da istražitelji ne mogu da je presretnu.

- Kakav sam ja kralj, ubio sam dva kuma - hvalio se Miljković pripadnicama klana preko poruka, aludirajući na Miloševića i Kojića.

Treći Miljkovićev kum Nikola Spasojević, koji je odlučio da progovori i postane svedok-saradnik, i sam je naveo u svom priznanju tužilaštvu da je bio uplašen za sopstveni život.

- Plašio sam se za sopstveni život, zbog nekih dela, mislio sam da će i mene da ubiju - rekao je navodno Spasojević i opisao da je bio uveren da će ga ubiti kada su ga jednom prilikom okrivljeni Miloš Budimir i drugi svedok-saradnik Bojan Hrvatin poveli u kuću strave u Ritopeku.

Iskaz svedoka

- Bilo mi je jako sumnjivo, pošto tada nisu ušli Veljko Belivuk i Marko Miljković, naročito jer su oni bili egzekutori u nekim prethodnim ubistvima. Nisam to nikome smeo da prijavim, znao sam da imaju veze svuda, u policiji, u sudstvu i da su povezani s kavačkim klanom. Više puta su mi na perfidan način poručili da ću loše da prođem ako budem nešto nekome rekao. Umešali su me u to ubistvo Vlastimira Miloševića, uvukli su me u problem zbog ubistva na šinama. Bio sam umešan u ubistvo Vlastimira Miloševića, plašio sam se da će me ubiti - priznao je Spasojević.

Suđenje

Belivuk negirao, Miljković ćutao

Tokom suđenja za ubistvo Vlastimira Miloševića Veljko Belivuk je negirao krivicu, a alibi da je u vreme zločina bio kod kuće dala mu je i supruga. Marko Miljković branio se ćutanjem. Tokom istrage i suđenja svedočila je i Miloševićeva supruga, koja je tada ispričala da se njen muž bavio poslovima obezbeđenja, kao i da im je Miljković bio kum. Navela je da su bili u dobrim odnosima do oko godinu i po dana pred ubistvo, kada je navodno saznao da ga Miljković potkrada i da sarađuje s pokojnim Aleksandrom Stankovićem, kog se, kako je navela, njen suprug plašio.

Svedok-saradnik Bojan Hrvatin potvrdio je da je ta kriminalna grupa učestvovala u ubistvu Miloševića, kao i kakva je uloga Spasojevića bila u tome: - Meni je Marko Miljković rekao da je Spasojević pratio Vlastu, pošto su se znali i bili drugari - otkrio je navodno Hrvatin.

Mirko Kojić, Kum Marka Miljkovića
foto: Printscreen

Kojićev nestanak

O ubistvu drugog Miljkovićevog kuma Mirka Kojića, koji je tokom suđenja za ubistvo Miloševića bio u bekstvu i sudilo mu se u odsustvu, progovorio je navodno Srđan Lalić, koji je potvrdio sumnje istražitelja da iza njegovog nestanka, a potom i ubistva stoji ista grupa.

- Može se očekivati da protiv njih bude pokrenut postupak za ubistvo Kojića, kao i što postupak za ubistvo Vlastimira Miloševića može da bude pokrenut protiv eventualno novih osumnjičenih, ali što se tiče Belivuka i Miljkovića, oni za to neće odgovarati - objašnjava sagovornik Kurira i podseća da su oni za sada osumnjičeni za najmanje sedam likvidacija u Srbiji i tri u Crnoj Gori i da im preti doživotna kazna zatvora.

Kurir.rs/ Ekipa Kurira

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja