Najnovije vesti

KRALJ PODZEMLJA KOJI JE SPASAO ĆERKU PRAVOG KRALJA: Svi su ga se plašili kao samog đavola, zbog njega je i Arkan PLAKAO
Foto: Facebook

Dragan Joksović Jokso

KRALJ PODZEMLJA KOJI JE SPASAO ĆERKU PRAVOG KRALJA: Svi su ga se plašili kao samog đavola, zbog njega je i Arkan PLAKAO

Crna Hronika

Dragan Joksović Jokso (42) bio vođa jugoslovenske mafije u Švedskoj.

Rođen u Pljevljima kao mladić pretukao je jednog oficira JNA, a pred oštrom kaznom koja mu je sledila, pobegao je u inostranstvo. Visok više od dva metra i težak više od 120 kilograma, izrazito snažan, brzo je bio prihvaćen među jugoslovenskim kriminalcima u Evropi, poput Ljube Zemunca, Ćente, Juse, Giške i Arkana, kome je postao jedan od najboljih prijatelja.

Jokso i Arkan su u Švedskoj zajedno su pljačakali i jedan drugom organizovali bekstvo iz zatvora, o čemu je naširoko pisala ondašnja švedska štampa.

Jokso je radio i kao obezbeđenje poznatim ličnostima. Kad je švedska princeza bila oteta, bezbednosne službe obratile su se Joksu da im pomogne preko svojih veza u podzemlju, a srećan završetak ove afere - oslobađanje nepovređene princeze, doneli su mu veliku popularnost u tabloidima, koji su ga zvali Veliki Jokso i Jokso Div. Pojavio se u spotu za švedsku pesmu Evrovizije ’86, a o njemu je u ovoj zemlji snimljen i dokumentarni film pod nazivom "Priča o Joksu".

Po svemu sudeći, bio je bio Arkanov čovek zadužen za šverc alkohola i cigareta u skandinavske zemlje.

Inspektor Interpola Kenet Viman pratio je ovog Crnogorca čitavih 12 godina.

"Bilo je gotovo nemoguće prikupiti dokaze protiv njega. Svim svedocima jezik se vezivao učvor na sam spomen Joksovog imena. Svi su strahovali od žestokih metoda koje je primenjivao. Svi su ga se plašili kao samog đavola", pričao je Viman švedskim tabloidima.

Bio je osuđen samo jednom, kad je uhapšen sa koakinom u džepu. U zatvoru je proveo dva meseca, i to je čitav zatvorski staž ovog čoveka koji je važio za kralja podzemlja u Švedskoj.

Ubijen je s leđa 4. februara 1998. godine u foajeu stokholmskog hipodroma Solvala dok je čekao u redu na hipodromu da uplati opkladu.

Dvadesetogodišnji Finac Jan Raninen, narkoman kojeg su unajmile suparničke bande, iz neposrede blizine dva puta mu je pucao u glavu, a onda još dva puta u telo. Zatim je bacio o pištolj i tražio od policije da ga uhapse.

Željko Ražnatović Arkan
foto: EPA

Željko Ražnatović Arkan bio je poznat kao čovek kome niko nikad nije video suzu. Na sahrani Dragana Joksovića je plakao.

Ovo ubistvo imalo je ogroman publicitet u zapadnoevropskim medijima. Pariski "Mond" pisao je 24. februara da je Arkan u Švedsku poslao četvoricu plaćenih ubica da namire račune s naručiocima ubistva.

Neki tabloidi tvrdili su da je Arkan zapretio da će se švedskim vlastima, ako brzo ne otkriju i kazne nalogodavce, osvetiti ubijanjem švedskih vojnika u sastavu SFOR-a u Bosni i Hercegovini. Na terenu, u Bosni, navodno su odmah posle toga pojačane mere bezbednosti.

Arkan je, međutim, sve ove trdnje energično je demantovao. U intervjuu švedskom "Ekspresenu" rekao je doslovce: "Švedska policija priča koješta, to su najobičnije gluposti!"

Joksovićev ubica osuđen je na doživotnu robiju.

(Kurir.rs/Momčilo Petrović)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja