ARKANOV UBICA GODINAMA IZMIČE PRAVDI! OD TROJICE DŽELATA, SAMO JE JEDAN IZA REŠETAKA: Ovako su se ubice skrivale posle likvidacije
Foto: Đorđe Jovanović, Dragana Udovičić, EPA

GAVRIĆ NA SVE NAČINE IZBEGAVA POVRATAK U SRBIJU!

ARKANOV UBICA GODINAMA IZMIČE PRAVDI! OD TROJICE DŽELATA, SAMO JE JEDAN IZA REŠETAKA: Ovako su se ubice skrivale posle likvidacije

Crna Hronika -

Željko Ražnatović Arkan (48) komandant Srpske dobrovoljačke garde, ubijen je 15. januara 2000. godine, nakon čega je nastala čitava pometnja koja je uzdrmala podzemlje, a mnogi će reći da traje i danas.

Tog kobnog 15. januara u poznatom beogradskom hotelu "Interkontinental" ubijena su i dvojica njegovih prijatelja, Dragan Garić i Milenko Mandić Manda.

Presuda Arkanovim dželatima postala je pravosnažna u decembru 2017. godine, kada je Dobrosavu Gavriću kazna od 30 godina povećana za 5, a takože potvrđena je i prvostepena odluka kojoj su Milan Đuričić i Dragan Nikolić bili osuđeni na po 30 godina.

Naime, Dobrosav Gavrić već punih 13 godina vodi pravnu bitku da ne bude izručen Srbiji.

Gavrić se nalazio u bekstvu od 2006. godine, kada je za njim raspisana poternica. Otkriven je posle pet godina, kada je ranjen daleko od Srbije, nakon čega je i uhapšen. Gavrić je do tog trenutka uspešno koristeći lažni identite uspeo da se sakrije od očiju javnosti, nkon čega se saznalo da se radi o najtraženijem beguncu iz Srbije.

S druge strane, za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana kaznu služi samo Dragan Nikolić Gagi, a treći saučesnik u zločinu ubijen je u Kejptaunu kada je otkriveno da se tako skrivao zajedno sa Gavrićem.

Gagi o danu nakon likvidacije Željka Ražnatovića

Naime, razlog krvoprolića tog dana godinama se nagađa, kao i pretpostavka da iza svega stoje "pravi" naručioci ovog ubistva, međutim, ubrzo nakon Arkanovog ubistva dani i noći na surovom beogradskom asfaltu postali su prava noćna mora. Podzemlje je tada pretrpelo ogromne promene, a na udaru su bili svi za koje se i sumnjalo da imaju veze sa Arkanovim ubistvom.

Dragan Nikolić Gagi kaznu služi u Zabeli, a jednom prilikom otkrio je sve detalje planova koji su dugo kovani. Gagi je tada ispričao da je prvobitno bilo u planu da Željko Ražnatović bude sam likvidiran, međutim na putu su se našli i Milenko Mandić i Dragan Garić.

Željko Ražnatović Arkan
foto: EPA/Drago Vejnovic

Gavrić je u hotel ušao sam i pucao u Arkana i dvojicu njegovih prijatelja, tada je i Gavrić dobio metak, zbog čega su se lekari borili za njegov život. Gagija u tim momentima niko nije tražio, međutim ipak je odučio da odmah sledećeg dana napusti Srbiju.

- Sledećeg jutra, 16. januara, rekao sam supruzi da idem na put. Otišao sam u štek stan koji smo imali i koristili nas nekoliko preko puta Kozare, na Novom Beogradu. Jorga nije znao gde je taj stan i poslao sam Zorana Nikolića Peglu (bio mu je vozač u to vreme, prim. aut.) da ga dovede. Sa Jorgom u tom stanu prvi put pričam o onome što se dogodilo u hotelu. Kaže mi da mu nije jasno kako su se stvari tako iskomplikovale. Nabacujem mu da je, po mom shvatanju, tada previše forsirao događaj u telefonskom kontaktu sa Skoletom, koji je u to vreme bio u Nemačkoj. Podsećam ga na njegovu priča da je situacija idealna i da ako propustimo šansu, ko zna kad ćemo da je imamo, da nema nigde nikoga oko Arkana... Javio je i da je video da je Mateović sa udovicom Svetlanom Ražnatović i njenom sestrom Lidijom otišao u butik. On mi odgovara: „Da je Gavrić ubio samo Arkana, kakav je bio dogovor, imao bi vremena da išeta iz hotela - priseća se Gagi prvog razgovora sa Jorgom posle trostrukog ubistva i nastavlja:

- Kažem mu, ne skrivajući ništa, da sam sinoć kad sam se vraćao iz Loznice u Beograd dobio informaciju da ga traže. On mi odgovara da je to tačno i da se već dogovorio s tadašnjim načelnikom kriminalističke policije Novog Beograda da će otići zajedno u Treće odeljenje za krvne i seksualne delikte gradskog SUP u 29. novembra. Kaže mi: „Ti nisi problem, nisi bio u hotelu, daću novu izjavu za Gavrića.“ Tako je i uradio. Rekao je da je video ko je pucao i opisao drugog čoveka.

Dragan Nikolić Gagi
foto: Dragana Udovičić

Kaže mi još: „Pošto će mi proveravati telefon, moram da kažem da smo se čuli toga dana, ali ti si u to vreme bio u kolima na putu iz Subotice, a kasnije si svakako bio u svom stanu“ - ispričao je tada Gagi za Kurir.

Po Nikolića je došao pokojni visoki funkcioner policije Vojislav Jekić, koga poznaje od 1994, i prevezao ga u Loznicu. Iz Loznice, do Banjaluke, njega i njegovog brata Mikija Đuričića prebacuje inspektor lozničke policije Đorđe Grubačić.

- Đorđe mi kaže da je stigla službena beleška i da se samo Jorga traži zbog trostrukog ubistva. Miki i ja ništa nismo pričali usput - priča Gagi.

U Banjaluci su Miki i Gagi proveli samo jednu noć.

- Samo što smo zaspali, Dragan je uspaničeno upao u sobu. Rekao mi je: „Imenjak, moraš hitno da se oblačiš, sve znam, nema potrebe da se objašnjavamo, dobri smo prijatelji. Moraš s Mikijem za Srbiju.“

Umesto prvobitnog plana, da iz Banjaluke odlete dalje u inostranstvo, morali su da se vrate nazad u Srbiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track