OZBILJAN UDARAC KRIMINALU! U kodnoj akciji Vertikala uhapšeno 10! Organizatori Zvicer, Šarić, Belivuk BRAŠNJEVIĆA SMO DUGO PRATILI
Foto: ATAImages

konferencija za medije posle uspeha mup srbije u međunarodnoj akciji

OZBILJAN UDARAC KRIMINALU! U kodnoj akciji Vertikala uhapšeno 10! Organizatori Zvicer, Šarić, Belivuk BRAŠNJEVIĆA SMO DUGO PRATILI

Crna Hronika -

Deo dokaza bile su Skaj poruke, ali ostalo su materijalni dokazi

BEOGRAD - Povodom međunarodne akcije u kojoj je učestvovala srpska policija, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova održali su konferenciju za medije.

- Ovom akcijom zadat je ozbiljan udarac organizovanom kriminalu. Reč je o međunarodnoj akciji kodnog imena Vertikala u kojoj je uhapšeno 10 osoba. Reč je između ostalog o ubistvu Alana Kožara, to jest ubistvima u Atini i na Krfu. Kao organizatori su označeni Radoje Zvicer, Darko Šarić, Veljko Belivuk - kazao je načelnik UKP MUP Ninoslav Cmolić.

Ninoslav Cmolić, UKP, Mup RS, Dragan Ivanović, SBPOK
foto: ATAImages

Reč je o ubistima Alana Kožara,Damira Hadžića, Igora Dedovića, Stevana Stamatovića i ranjavanju Stamatovićeve supruge Mileve.

Načelnik Cmolić je pojasnio da je akcija sprovedena u saradnji sa BIA, policijama FBiH i Republike Srpske, te policijama Španije i Grčke. Hapšenja su izvršena na teritoriji Srbije, Srpske, Španije i Grčke, a slobode je lišeno 10 osumnjičenih pod sumnjom da su izvršili najteža krivična dela - dva teška ubistva i teško ubistvo u pokušaju.

1 / 3 Foto: ATAImages

Podneto je 18 krivičnih prijava a posredi je višegodišnja istraga i operativni rad u saradnji s Evropolom koji je rezultirao hapšenjem sledećih osoba: Milinko Brašnjević, Dušan Jovanović Giba, Dragan Tomić zvani Vojnik, Vladimir Vojinović, Abaz Rabi, Nataša Dedić, Slobodan Vujačić, Vladimir Mandić, Rade Stojićević.

Ko su organizatori

Organizatori navedene kriminalne grupe su Radoje Zvicer, Darko Šarić i Veljko Belivuk a krivičnom prijavom su obuhvaćeni i Ratko Živković Zemo, kao i Milovan Zdravković zvani Teg, ali i druga lica.

Cmolić se zahvalio Tužilaštvu za organizovani kriminal, BIA, španskoj i grčkoj policiji, Evropolu, te ministru Bratislavu Gašiću koji je pružio podršku i sve neophodno za neometan rad.

Brašnjevića smo dugo pratili

Kad je reč o Milinku Brašnjeviću, za kog se neko vreme u javnosti smatralo da nije živ, on je uhapšen na teritoriji Španije a visoki zvaničnici MUP-a su naglasili da su više godina imali operativne podatke i saznanja da je on živ posle čega je dugo praćen u Španiji, a "juče je odlučeno i da ga lišimo slobode".

O potrazi za Radojem Zvicerom

Kad je reč o Radoju Zviceru, na pitanje novinara kako ide potraga za njim, rečeno je da je to operativni podatak i da na to pitanje odgovor ne može biti dat.

O Darku Šariću

Kad je Šarić posredi, ovo je nova krivična prijava koja obuhvata 18 lica.

- Među njima je Šarić kao organizator tako da je to nova priča i novi postupak, rekao je Ivanović te naglasio da su svi pohapšeni povezani sa ubistvima u Atini i na Krfu.

Načelnik Cmolić je potom pojasnio da su pohapšeni jedna kriminalna grupa pod istim vođstvom, ali da će jedan deo odgovarati za ubistvo u Atini a drugi za ubistvo na Krfu.

Dodao je i da Brašnjević uhapšen u Španiji, Abaz Rabi u Grčkoj a svi ostali u Srbiji.

Odgovarajući na pitanja novinara, Dragan Ivanović, načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), pojasnio je da su jedan deo dokaza protiv osumnjičenih bile i Skaj poruke, ali pored toga ima i materijalnih dokaza koji su prikupljeni u saradnji sa grčkom i španskom policijom.

Ninoslav Cmolić, UKP, Mup RS, Dragan Ivanović, SBPOK
foto: ATAImages

Ne, naravno da nije sportista, to je samo slučajnost

Na pitanje da li uhapšeni Vladimir Mandić ima veze sa poznatim sportistom, načelnik Cmolić je kazao: Ne, naravno da nije, to je samo slučajnost... To je lice sa istim imenom i prezimenom.

Kurir.rs/SĐP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja