Kikindska policija zaustavila reku migranata

Treći svet preko Srbije beži na Zapad

Kikindska policija zaustavila reku migranata

Crna Hronika -
Od početka godine u pokušaju da na severu nađe zemlje ilegalno pređu granicu, uhvaćeno više od 2.800 inostranih državljana

KIKINDA: Ljudski cunami !

Nema dana a da pripadnici pogranične policije na severu Banata i Bačke ne osujete inostrane državljane u pokušaju da ilegalno uđu u Mađarsku i Rumuniju.

Avganistance, Pakistance, Egipćane , Libijce, Sirijce i državljane drugih azijskih i afričkih zemalja, pronalaze na njivama, tik uz državnu među, ali i sakrivene u “bunkerima” kamiona ili automobilama lokalnih krijumčara ljudi:-U odnosu na 2009. kad je ovaj problem eskalirao, broj onih koje smo od početka ove godine onemogućili da ilegalno pređu granicu čak je šest puta veći!

Poređenja radi, tokom cele prošle godine uhvatili smo 2.202 lica, a već je sada broj migranata premašio cifru od 2.800- kaže za Kurir šef Odseka pogranične policije za strance, suzbijanje ilegalnih migracija i trgovinu ljudima iz Kikinde Zoran Jankov.

Na sever Vojvodine, migranti stižu iz Grčke. Dok u kampovima poluotvorenog tipa čekaju azil, stupaju u kontakt s krijumčarima ljudi. Oni im do “kapije Evrope” organizuju tranzit preko Makedonije, Kosova ili Crne Gore. Za svoje usluge "po glavi" naplaćuju između 1.000 i 3.000 evra. Jankov objašnjava da operativni deo posla obavljaju takozvani “trkači”:

- Uz pomoć razgranate mreže pomoćnika obezbeđuju transport, prenoćište i falsifikovane isprave. Do organizatora unosnog biznisa teško se dolazi jer sa bezbednog mesta vuku konce. Među njima je sve više migranata koji su duže vreme u našoj zemlji. Oni su naučili solidno da govore srpski. Nije im teško da među našim sunarodnicima pronađu saradnike- objašnjava Jankov. S.U. Antrfile:Laka, ali opasna zarada Pošto su granične policije Srbije, Mađarske ali i Rumunije, sa kojima odlično sarađujemo, maksimalno pojačale obezbeđenje državne granice, porastao je rizik prevoza migrana do blizine državne međe. Za jednu turu koja uključuje prevoz pet lica, minimalna zarada je 400 evra- navodi Jankov.

Laka, ali opasna zarada

Pošto su granične policije Srbije, Mađarske ali i Rumunije, sa kojima odlično sarađujemo, maksimalno pojačale obezbeđenje državne granice, porastao je rizik prevoza migrana do blizine državne međe. Za jednu turu koja uključuje prevoz pet lica, minimalna zarada je 400 evra- navodi Jankov

Zoran Jankov
Zoran Jankov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track