AKCIJA SKENER: 5 privedenih zbog sumnje da su oprali više od 2 miliona evra
Foto: Marina Lopičić

Viši sud u beogradu odredio pritvor

AKCIJA SKENER: 5 privedenih zbog sumnje da su oprali više od 2 miliona evra

Crna Hronika -
U Tužilaštvo za organizovani kriminal policija je privela petoro osumnjičenih, Draginju Bajić, Nemanju Obradovića, Nebojšu Đokića, Zorana Njeguša i Radeta Stakića i protiv njih podnela krivičnu prijavu, zbog sumnje da su oprali više od dva miliona evra.

Prema navodima krivične prijave, postoje sumnja da su osumnjičeni od početka 2007. godine do dana podnošenja krivične prijave, sticali i koristili imovinu za koju su znali da potiče iz krivičnog dela organizovanog kriminala u nameri da prikriju nezakonito poreklo imovine koja iznosi više od dva miliona evra.

U saopštenju se navodi da se oni sumnjiče da su znajući za činjenicu da se protiv Vitomira Bajića, koji je kasnije preminuo u zatvoru u Italiji 2011, vodi krivični postupak i da je u bekstvu za delo organizovanog kriminala u toj državi, u nameri da prikriju da je on vlasnik objekata u Srbiji prebacivali vlasništvo na objektima na svoja imena.

Oni su ulagali njegov novac koji potiče od krivičnog dela u kupovinu stanova i ugostiteljskih objekata u Beogradu i na Zlatiboru kao i u kupovinu udela u privrednom društvu „Parket planet“ D.O.O. u mestu Krnješevci (SO Stara Pazova). Reč je o pet lokala i jednom ugostiteljskom objektu na Zlatiboru i stanu od 150 kvadratnih metara sa garažom u Novom Beogradu, kao i privrednom društvu „Parket planet“ u koji je uložen gotov novac u iznosu od 90.800.000,00 dinara.

Ni pokojni Vitomir Bajić, a ni lica obuhvaćena krivičnom prijavom nisu imali zakonitih prihoda iz kojih bi se opravdala kupovina i sticanje ovih lokala, stanova i udela u privrednom društvu, navodi se u saopštenju.

Tužilac za organizovani kriminal je nakon saslušanja osumnjičenih doneo naredbu o sprovođenju istrage u odnosu na šest lica, a sudiji za prethodni postupak Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu predložio da se Draginji Bajić, Nemanji Obradovići, Nebojši Đokići i Zoranu Njegušu odredi pritvor radi nesmetanog vođenja krivičnog postupka. Naredbom o sprovođenju istrage obuhvaćeno je još jedno lice koje je državljanin BiH, a koji će u daljem toku postupka biti saslušano.

Pritvor i za sudiju Plazinića

U Tužilaštvo za organizovani kriminal policija je privela osumnjičenog sudiju za prekršaje Prekršajnog suda u Čačku - Odeljenja u Guči Miodraga Plazinića i protiv njega podnela krivičnu prijavu, zbog sumnje da je izvršio krivično delo primanje mita.

Prema navodima krivične prijave, postoje osnovi sumnje da je Plazinić u periodu od 14. marta do 18. marta 2016. godine zahtevao i primio poklon od 100 evra kako bi doneo povoljnu odluku u predmetu u kojem je postupao kao sudija.

Tužilac za organizovani kriminal je nakon saslušanja osumnjičenog doneo naredbu o sprovođenju istrage, a sudiji za prethodni postupak Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu predložio da se Miodragu Plaziniću odredi pritvor radi nesmetanog vođenja krivičnog postupka, navodi se u saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal.

(Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track