HAPŠENJE RADOMIRA POČUČE: Voditelj hteo da ubija Srbe?!
Foto: Face

Bivši televizijski voditelj optužen da je kovao gnusnu zaveru

HAPŠENJE RADOMIRA POČUČE: Voditelj hteo da ubija Srbe?!

Crna Hronika -
Nekadašnjeg portparola protivterorističke jedinice i izvesnog Vladu Stanića navodno privele antimajdanske proruske vojne snage DNR

BEOGRAD - Radomir Počuča, bivši voditelj televizije Pink i portparol Protivterorističke jedinice MUP, koji se već mesecima bori na strani prorusa, navodno je uhapšen u Ukrajini, i to zbog pripreme atentata na dvojicu srpskih državljana - Dejana Vujića i Dejana Berića.Kako je Dejan Berić, srpski dobrovoljac u Ukrajini, objavio na Fejsbuku, Počuču su uhapsile proruski orijentisane vojne snage, pripadnici bezbednosne agencije samozvane Donjecke narodne republike (DNR).Ministarstvo spoljnih poslova, srpska ambasada u Ukrajini i BIA do zaključenja ovog broja nisu mogli da potvrde da li je bivši voditelj TV Pink zaista uhapšen i zbog čega konkretno.- Dobili smo informaciju da je Počuča uhapšen, ali još radimo na proveri tog slučaja - rečeno nam je u MSP.Ovu vest nam do zaključenja broja nisu potvrdili ni vojna policija ni PR služba ministarstva odbrane i informisanja DNR.

Uhapšeni... Vlada Stanić i Radomir Počuča
Uhapšeni... Vlada Stanić i Radomir Počuča

Spremali likvidacijuBerić je objavio da je bivši voditelj uhapšen zbog optužbi za pripremu atentata, diverzantskih akcija, kao i ubistva dvojice Srba.- Osim Radomira, uhapšen je i Vlado Stanić, za koga se sumnja da je njegov saučesnik. Ubistvo je naručio Goran Ranisavljević Gerovac, koji je trenutno u Moskvi - navedeno je na Berićevom profilu.Inače, kako se spekuliše, Počuča i Stanić uhapšeni su pre dva dana, u međuvremenu su dali izjave, a oduzeti su im telefoni i kompjuteri i pronađena internet prepiska koja navodno dokazuje da su imali naređenja za likvidaciju.Sanja Nakić, bivša žena Radomira Počuče, nije htela da komentariše njegovo hapšenje.

Uhapšeni... Vlada Stanić i Radomir Počuča
Uhapšeni... Vlada Stanić i Radomir Počuča

Robija i u SrbijiPodsetimo, protiv Počuče se u Srbiji vodi sudski proces zbog rasne i druge diskriminacije. On je na svom profilu na Fejsbuku naveo da ide u Ukrajinu da se bori na strani proruskih jedinica. Počuču zbog toga verovatno očekuje i novi proces, na osnovu dopuna Krivičnog zakona, koji je usvojen 10. oktobra prošle godine, a koji predviđa kaznu od šest meseci do 10 godina za one koji učestvuju u ratu ili oružanom sukobu u drugim zemljama i organizuju i vrbuju građane Srbije da to čine.Počuča je nedavno u direktnom uključenju u jutarnji program TV Pink rekao da će se vratiti u Srbiju kada „završi posao u Donjecku, gde se bori na strani proruskih snaga“.

Prekrili im lice... Stanić i Počuča u trenutku navodnog hapšenja
Prekrili im lice... Stanić i Počuča u trenutku navodnog hapšenja

I zatvor je za ljudeOn je, na konstataciju voditeljke da mu preti zatvorska kazna do 10 godina jer je otišao u Ukrajinu da se bori kao dobrovoljac, rekao da je i zatvor za ljude.- Ja ću se vratiti u Srbiju i snositi sve konsekvence. I zatvor je za ljude. Ako je i Nelson Mandela bio u zatvoru jer se borio za svoja prava, mogu i ja - rekao je tada Počuča.Bivši voditelj Pinka tvrdio je i da nije dobijao pare za to što se bori u Ukrajini.- Niko od mojih momaka, niti ja, niti komandant jedinice nismo dobili nijedan evro, dolar, grivnu ili rublju za to što smo došli da branimo ruski narod u Novorosiji od povampirenog fašizma - rekao je.

Ljubav prema RusijiNa pitanje da li će ostati u Rusiji jer mu u Srbiji preti zatvor, Počuča je rekao:- Vratiću se. Radije biram zatvor ili grob u Srbiji nego izobilje u Rusiji jer je, bez obzira na to što volim Rusiju, moja otadžbina Srbija, bez nje ne mogu da živim.Na telefonski broj na adresi u Šajkašu na kojoj je prijavljen navodno uhapšeni Vlado Stanić (24) redakciji Kurira javio se muškarac koji se predstavio kao njegov stric.Prvi put čujem za to da je uhapšen, a nismo u kontaktu već dve godine - naglasio je on.

Ministarstvo pravde čekaju zvaničnu potvrdu UkrajineSRBIJA MOŽE DA TRAŽI IZRUČENJEMinistarstvo pravde Srbije još nije zvanično obavešteno da je Radomir Počuča uhapšen u Ukrajini.- Tek kada nadležnim pravosudnim organima bude potvrđena informacija o navodnom hapšenju, biće odlučeno o daljim koracima i eventualnom zahtevu za izručenje Srbiji - potvrdila je za Kurir portparolka Ministarstva pravde Milica Vučković. Kako je kazala, Srbija može da traži njegovo izručenje iako sa Ukrajinom nemamo potpisan sporazum o ekstradiciji.- U tom slučaju mogao bi da bude primenjen opšti pravni proces koji se zove reciprocitet, na osnovu kojeg on može da bude izručen Srbiji. Ukoliko bi Srbija zatražila njegovo izručenje zbog postupka koji se ovde vodi protiv njega, nadležni pravosudni organi Ukrajine bi odlučili da li bi krivično gonjenje ustupili našoj državi - objašnjava sagovornica Kurira.Ko je Dejan BerićI DEKIJA SRBIJU ČEKA ROBIJADejana Berića (40) iz Putinaca kod Rume, poznatijeg kao Deki Srbija, dobrovoljca na ratištu u Donjecku koji je prvi prijavio hapšenje Radomira Počuče, u Srbiji čeka dugogodišnja robija. On je na frontu 10 meseci.Njegove komšije iz Putinaca navode da je pre odlaska na ratište radio u jednoj novopazarskoj firmi, na gradilištima u Sočiju i crnomorskom mestu Adleru.Ko je Radomir Počuča- Bio dugogodišnji voditelj na televiziji Pink- Postaje portparol protivterorističke jedinice MUP- Izbačen iz MUP posle uvredljivih komentara na Fejsbuku na račun Žena u crnom- Protiv njega pokrenut postupak zbog krivičnih dela ugrožavanja sigurnosti i rasne diskriminacije- Nije se odazivao na pozive suda, a zatim otišao da se bori na strani proruskih snaga u Ukrajini- Odbija da se vrati iako je Srbija donela zakon po kojem se odlazak na strana ratišta kažnjava zatvorom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track