LIBIJSKI POSAO: Čume tužio Lilića zbog duga od 80.000 evra!
Foto: Dado Djilas

Bivši predsednik SRJ uskoro pred sudom

LIBIJSKI POSAO: Čume tužio Lilića zbog duga od 80.000 evra!

Crna Hronika -
Zoran Lilić od Ljubiše Buhe i još nekoliko biznismena uzeo veliki novac za ulaganje u unosne poslove u Libiji, ali posle izbijanja ratnih sukoba i haosa u toj zemlji nije im vratio sve pare

BEOGRAD - Svedok-saradnik Ljubiša Buha Čume podneo je privatnu tužbu protiv nekadašnjeg predsednika SRJ Zorana Lilića zbog duga od 80.000 evra! Kako Kurir saznaje, Buha je bivšem predsedniku pre nekoliko godina pozajmio 180.000 evra za posao u Libiji, ali deo duga svedoku-saradniku nikada nije vratio. Tužba je podneta Višem sudu u Beogradu i početak postupka je u septembru.- Osim Buhe, još nekoliko srpskih biznismena dalo je novac Liliću. Zbog dobrih veza u Libiji, on je navodno obećavao Čumetu, ali i drugima unosne poslove u toj državi. Međutim, kad je u Libiji izbio rat 2011. godine, Lilić se pravdao da je novac propao i da ne može da ga vrati - kaže izvor Kurira.Kako navodi, Lilić je čak napravio konzorcijum koji je, prema njegovim tvrdnjama, u toj državi trebalo da gradi i održava puteve.- Iznos koji je Lilić uzeo od Čumeta samo je deo pozajmice jer je od još nekoliko biznismena prikupio nekoliko stotina hiljada evra - objašnjava on.Pošto obećani poslovi nisu realizovani, biznismeni su zatražili da im vrati novac.- Deo od 100.000 vratio mu je u nekoliko rata, a ostatak je tvrdio da ne može da vrati jer su pare već uložene, a zbog rata ne može da ih povrati, niti je moguće da se počne s radom u Libiji - dodaje naš izvor.Zbog toga je Ljubiša Buha odlučio da presavije tabak.- Početak postupka zakazan je za septembar u Višem sudu u Beogradu - kaže sagovornik Kurira.Zoran Lilić važi za čoveka koji je imao odlične kontakte s Muamerom Gadafijem, koji je ubijen 2011. Lilić i Gadafi bili su bliski prijatelji, a bivši predsednik bio je jedina osoba sa ovih prostora koju je Gadafi spozvao na svadbu ćerke.

Zoran LilićNE ODGOVARA NA POZIVE

Kurir je juče pokušao da kontaktira i sa Zoranom Lilićem kako bi proverio navode da Ljubiši Buhi Čumetu nije vratio dug od 80.000 evra. Bivši predsednik, međutim, nije se javljao na broj poznat redakciji.

Padinska skelaČUMETA DOVODE U VIŠI SUD?Početak suđenja Zoranu Liliću po tužbi Ljubiše Buhe zakazan je za septembar. Neizvesno je da li će Buha prisustvovati ročištu, s obzirom na to da je na odsluženju zatvorske kazne od godinu dana zbog nasilja nad suprugom i napada na policajce.- Sud ima mogućnost da zatraži dovođenje osuđenika. U tom slučaju, on bi u pratnji zatvorskih stražara iz Padinske skele bio prebačen u Viši sud - kaže izvor Kurira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track