Dačić: Srbija ne ostavlja svoj narod, najbolje moguće rešenje
Foto: Beta Ap

Dan posle

Dačić: Srbija ne ostavlja svoj narod, najbolje moguće rešenje

Politika -
Predlog sporazuma najviše što se u ovom trenutku može ostvariti, naglasio premijer. Vlada do ponedeljka odlučuje prihvata li sporazum. Garancije NATO. Kosovo nismo priznali

BEOGRAD - Državni organi Srbije narednih dana odlučiće da li da prihvate ili da odbiju predloženi tekst sporazuma koji su Beograd i Priština parafirali juče posle desete runde pregovora u Briselu, rekao je premijer Ivica Dačić.

"Sve odluke treba da budu jedinstvene i državni organi i Vlada će do ponedeljaka da donesu odluku", rekao je premijer u jutarnjem dnevniku RTS.

Cilj razgovora je bio da se dođe do održivog rešenja, rekao je Dačić i dodao da će apelovati da se razgovara o statusu, rekao je Dačić.

Predlog sporazuma nije dovoljan, ali je najbolji mogući, istakao je Dačić. "Ovo je najviše što se u ovom trenutku može ostvariti, ovo je po prvi put da je međunarodno priznat sever i zajednica Srba na Kosovu", rekao je Dačić.

"Kada smo bili odbili predlog Ketrin Ešton je upitala šta je uslov kako bismo parafirali tekst. Tražili smo u dogovoru sa predsednikom Republike da 'šiptarska čizma' ne može da kroči na sever, da policiju i pravosuđe čine Srbi, da srpska strana predlaže tri komandanta za policiju, okružni sud u Mitrovici, veća prava u obrazovanju", objasnio je premijer.

Uslovi su bili prihvaćeni, ali je ubačena tačka 14, podsetio je Dačić. U tački 14 se tražilo da se ne koči članstvo u međunarodnim organizacijama. Mi smo to odbili jer Srbija ne želi da otvara put Kosovu u OEBS i UN, rekao je Dačić.

Kosovska vojska neće moći da kroči na sever bez dozvole Kfora koji je u okviru NATO-a, i to u slučajevima humanitarnih katastrofa, ali i tada uz dozvolu Srba, objasnio je premijer.

Premijer je poručio da Srbija neće promeniti svoj stav o proglašenoj nezavisnosti Kosova i da nikad neće ostaviti svoj narod.

"Očekujemo da će ovakvi koraci biti visoko cenjeni i da će imati direktne posledice po status, rejting, ekonomski život i standard ljudi", rekao je Dačić. Premijer je rekao da Srbija treba da spasi ono što se može spasiti na Kosovu.

"Za narod je važno koja čizma gazi, koja policija, ko ga tuži i ko mu sudi", rekao je Dačić.

Premijer je ponovio da pregovore o Kosovu nije moguće vratiti u UN i naveo da se Beograd tokom pregovora "kretao u zadatim okvirima" koji su utvrđeni međunarodnim sporazumima.

Pregovarali smo sa celim Zapadom i u najvećem broju slučajeva bili smo sami protiv svih, rekao je Dačić.

"Mi smo se trudili da izbegnemo sudbinu naroda u Krajini. U ovim okolnostima je teško voditi politiku koja se odnosi na stvari od pre 13 godina. Prvi put je međunarodna zajednica bila na srpskoj strani", naglasio Dačić.

Komentarišući izjavu Hašima Tačija, Dačić je rekao da kosovski premijer "nije dobio ono što je očekivao - da će Srbija prepustiti sever". "Albanci su mislili da ćemo zbog datuma prihvatiti sve što se traži, ali to nije tako", rekao je Dačić.

"Otvorili smo prozor da počne da duva svež vetar u Srbiji", zaključio je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track