Davenport: Srbija ubrzala put ka EU

Evropske komisije Evropa pohvalila napredovanje Beograda ka Uniji

Davenport: Srbija ubrzala put ka EU

Politika -
U izveštaju Evropske komisije, koji je juče predstavio ambasador EU Majkl Davenport, Srbija najslabije ocene dobila iz oblasti finansija i poljoprivrede. U Evropskoj uniji ocenjuju da je Srbija ostvarila umeren napredak u mnogim oblastima, ali ukazuju i na probleme kojima vlada u Beogradu mora još da se bavi

BEOGRAD - Istorijski.U godišnjem izveštaju EK o napretku Srbije u evropskim integracijama, koji je premijeru Ivici Dačiću uručio Majkl Davenport, šef Delegacije EU u Srbiji, ocenjeno je da smo ubrzali napredovanje ka EU, a posebno su istaknuti „vidljiv“ napredak u odnosima s Prištinom, jačanje reformi i ispunjavanje političkih uslova. Preporučeno je da prva međuvladina konferencija počne najkasnije u januaru 2014.- Odnosi Srbije i EU „ušli su u novu orbitu“, a dinamika prebačena je za dve brzine naviše - kaže on.

Srbija je u ovoj oblasti uskladila 94 odsto evropskih standarda i usvojila predviđene zakonske regulative. Umeren napredak.

Treba usvojiti zakon o zapošljavanju stranaca. Mali napredak je ostvaren u oblasti slobode kretanja radnika, osim pripreme za učešće u EURES. Ima napretka.

Napori treba da se usmere na dalje usklađivanje zakonodavstva s EU i da se poboljšaju administrativni kapaciteti u ovoj oblasti. Ima napretka.

Srbija treba da uloži dodatne napore na usklađivanje svog zakonodavstva sa EU za kratkoročno kretanje kapitala, nekretnina i platnog sistema. Ograničen napredak.

Kapaciteti u ovoj oblasti, a posebno za javne nabavke, i dalje nedovoljni. Efektivna koordinacija između glavnih aktera treba da se osigura. Veliki napredak.

U oblasti korporativnog računovodstva i revizije dva nova zakona su usvojena radi daljeg usklađivanja s pravnim tekovinama EU. Dobar napredak.

Izmene zakona o autorskim pravima u vezi s naplatama i izuzecima predstavljaju korak unazad u usklađivanju s EU. Ograničen napredak.

Zakon o kontroli državne pomoći mora biti u skladu s propisima EU. U borbi protiv monopola i polja državne pomoći potrebne su dodatne mere. Nema napretka.

Preduzeti su koraci za rešavanje pitanja nenaplativih kredita i restrukturiranja banaka. Postignut napredak.

Zakonodavni okvir treba da se uskladi s tekovinama EU i mere zaštite konkurencije u elektronskim komunikacijama da se dodatno sprovode. Postignut napredak.

Usvojen Zakon o poljoprivrednom ruralnom razvoju, ali nije usvojena Strategija. Treba obezbediti budućnost sprovođenja IPA programa. Mali napredak.

Proširenje kapaciteta potrebno u oblasti hrane i hrane za životinje, životinjskih nusproizvoda. GMO zakon treba da bude usaglašen sa EU. Ima napretka.

Potrebno je postaviti nacionalnu sertifikaciju za ulov, uvoz i izvoz proizvoda od ribe i sistem za prikupljanje podataka o tržištu. Ima napretka.

Potrebno jačanje administrativnih kapaciteta za sprovođenje inspekcije. Potreban napredak u otvaranju tržišta u oblasti železnice. Postignut napredak.

Srbija mora da sprovede svoje 33 obaveze preuzete ugovorom o energetici, koji je postignut s Kosovom. Oblast energetike je umereno napredovala.

Potrebna bolja koordinacija i modernizacija u okviru Poreske uprave - uvođenje informacionog sistema i komunikacije s obveznicima. Ima napretka.

U izmenama zakona o NBS nije bilo političkog uplitanja. U rešavanju pravnih tekovina EU u oblasti ekonomske i monetarne politike Postignut napredovala.

Popisi stanovništva i poljoprivrede su uspešno završeni. Pitanje regionalne statističke klasifikacije treba da bude rešen. Veliki napredak.

Sisteme socijalne zaštite i socijalni dijalog treba ojačati. Zapošljavanje i socijalna politika pod uticajem loših ekonomskih uslova. Postingum napredak.

Postavljen istitucionalni okvir za politiku MSP i pristup MSP finansijski poboljšan. Preduzete mere da se poboljša poslovno okruženje. Postignum napredak.

Nastavlja se razvoj transportnih i energetskih mreža i učestvovanje u SEETO i Energetskoj zajednici. Glavni izazovi finansiranje novih mreža. Ima napretka.

Treba obezbediti napredak u decentralizovanom sistemu. Programiranje treba da bude poboljšano u pripremi investicionih projekata gasovoda. Napredak umeren.

Realizacija reformi će testirati spremnost Srbije i za nastavak napretka u ovoj oblasti koja je od izuzetne važnosti za proces pridruživanja. Umeren napredak.

Srbija uključena u međunarodnu policijsku saradnju, a neophodno je poboljšanje koordinacije između agencija za sprovođenje zakona i sudstva. Umeren napredak.

Javna i privatna ulaganja u istraživanje su i dalje mala. Nacionalne istraživačke kapacitete potrebno je poboljšati. Ograničen napredak.

Sprovođenje reforme obrazovanja i dalje ostaje sporno i potrebno je da se obezbedi holistički pristup obrazovanja potrebama tržišta rada. Veliki napredak.

Potrebno je usklađivanje s politikom EU u oblasti zaštite prirode. Sprovođenje postojećeg zakonodavstva treba poboljšati. Mali napredak.

Nastavak sprovođenja zakona i usaglašavanje sa EU do njegove implementacije. Finansijska održivost zdravstvenog sistema treba da se ojača. Ima napretka.

Carinski zakon i zakon o nomenklaturi carine i dalje se usklađuju s pravnim tekovinama EU. Sistem CDPS treba obnoviti ili nadograditi. Ima napretka.

U oblasti zajedničke trgovinske politike, članstvo Srbije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji i dalje zavisi od usvajanja zakona WTO o GMO. Umeren napredak.

Srbija je nastavila dodatno usklađivanje sa EU CFSP deklaracijama i nastavila da učestvuje u EU civilnim i vojnim operacijama upravljanja krizama. Dobar napredak.

Potrebni su znatni dalji napori za razvoj javnog sektora finansijskog upravljanja i kontrole. Generalno, pripreme u ovoj oblasti su napredovale.

Koordinacija tela koja treba da obezbedi, računovodstvo, pravljenje prognoza, tek treba da bude uspostavljena. Pripreme su u ranoj fazi. Nema napretka.

Istrage na najvišem nivouU zaključcima izveštaja EK navodi se da je srpska vlada „delatno nastavila da sprovodi program ugrađivanja u EU“, posebna pažnja je posvećena vladavini prava, a sveobuhvatne nove strategije usvojene su u ključnim područjima pravosuđa, bitke protiv korupcije i nediskriminacije.- Vidljiv je aktivan pristup u istragama o suzbijanju korupcije, uključujući slučajeve u najvišoj ravni - ističe se u dokumentu EK.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track