Moja vlada je prosrpska i odgovaram samo građanima
Foto: Beta AP

Ivica Dačić odlučan

Moja vlada je prosrpska i odgovaram samo građanima

Politika -
Poručio da vlada koju je formirao nije ni proruska, ni proamerička, ali ni proevropska i naglasio da odgovara samo građanima
1 / 13 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Mandatar Ivica Dačić poručio je rano jutros da vlada koju je formirao nije ni proruska, ni proamerička, ali ni proevropska, već prosrpska i da jedino građanima odgovara da li je pogrešio kada ju je formirao.

Posle deset sati debate o novoj vladi, Dačić je u završnoj reči istakao da će ona biti izabrana, da će imati ogromnu podršku u parlamentu, ali u javnosti veću nego da je napravljena sa DS.

Prema njegovim rečima, “cilj američke adminsitracije i nekih drugih” je bio da se formira vlada SNS sa DS, i to, kako je kazao, ne treba da se krije. "To je politička realnost koje svi moraju da budu svesni”, rekao je Dačić i naglasio da je “gazda u Srbiji narod, a da su tajkuni, napravljeni možda u vreme Miloševića, ali možda i u vreme DS”.

Od sutra sam ja na ispitu, vi ga niste položili!

Dačić je poručio poslanicima opozicije da niko nema autorsko pravo na demokratiju i na ideju. “Imali ste ispit i niste ga položili, od sutra sam ja na ispitu. Rekli ste mi da nije trebalo da prihvatim premijersko mesto jer je situacija teška, pa valjda je teška i za vas”, rekao je Dačić i dodao da on odgovara samo građanima.

"Ja odgovaram građanima da li smo pogrešili u formiranju vlade", rekao je Dačić i dodao da nije bilo moguće napraviti koaliciju u kojoj bi bila DSS, pre svega zbog njenog stava da Srbija ne treba da ide u EU.

I Šekspir u ekspozeuDačić je naglasio da ne veruje da bilo ko u ekspozeu očekuje da se spozna celu politiku i ono što će se raditi u mandatnom periodu."To nije bilo ni kada je premijer bio Zoran Đinđić, ni Zoran Živković. U ekspozeu je nemoguće dati odgovore na suštinska pitanja i često veoma bolna mesta za sudbinu države, da se iznose rešenja, ali svako treba da krene, Šekspir je to govorio od sna, a u stvari od cilja", rekao je Dačić.

On je poručio da je pokušao da iznese kako vidi i kako misli da treba da izgleda Srbija, ali i potvrdio tvrdnje opozicije da za ovu vladu niko nije glasao, jer ta vlada, objasnio je, nije ni izašla na izbore. On je dodao i da ni za prethodnu vladu niko nije glasao.

Šoškića ste vi doveliDačić se zahvalio svima koji će glasati za i protiv njegove vlade i naglasio da sa predsednikom države i parlamentom treba da se utvrđuje zajednička politika Srbije.U obraćanju poslanicima, mandatar se osvrnuo i na kritike u vezi sa guvernerom NBS Dejanom Šoškićem.“Šoškića ste vi doveli, hteli smo zajedno da ga smenimo, hteli su i ovi drugi, a sada ga branite. Ja sam tu neutralan. I Jelašića ste vi naterali da podnese ostavku”, poručio je Dačić pre svega DS-u.On je opoziciji zamerio što je izašla iz sale, iako je bilo skoro jutro, poručivši im - kako misle da se bore protiv vlade kada ne mogu nijednu noć da provedu u sali.

Srpska crkva spala na nas komuniste

Mandatar se zahvalio svima na debati, izvinio se ako su neke reči bile žustrije i naglasio da nema nikakvu nameru da produbljuje podelu, već da smanjuje razlike, ali i primetio da su svi negativno komentarisali to što je rekao - Daće bog da vlada bude izglasana.“Svi negativno komentarišete to što sam rekao "daće bog", a kada ste dolazili na vlast nisu vam smetali bogovi, patrijarh i blagoslovi, na kraju je srpska crkva spala na nas komuniste”, rekao je Dačić vidno rapoložen i pose dugotrajne rasprave i kritika iznetih na njegov ekspoze.

Bolje vam je da ćutite!Za kraj je ostavio opasku na račun svog prethodnika u Nemanjinoj 11. “Ako je moj ekspoze bio štur i tanak, ako se postavlja pitanje liderstva u ovoj vladi, mislim da se ono nije moglo postavljati u vladi Mirka Cvetkovića - Cvetković je bio pravi lider vlade”, rekao je Dačić uz osmeh.“U DS se to znalo oduvek i nikoga nije bilo sa strane ko je mogao da mu naredi da nešto uradi. Zato bolje ćutite”, poručio je Dačić uz napomenu da se šalio i poziv svima da ne propuste da glasaju za novu vladu.

http://www.youtube.com/watch?v=T_nLJSs4AsM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track