Izborni rezultati po gradovima
Foto: TANJUG

Izborni rezultati po gradovima

Srbija -
Najviše glasova u Novom Pazaru odneo je Rasim Ljajić, dok je su socijalisti pobedili u Gornjem Milanovcu

NOVI PAZAR - Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović izjavio je da je, na osnovu dosadašnjih rezultata, lista "Evropski Novi Pazar - Rasim Ljajić" odnela "ubedljivu pobedu" u tom gradu.

Mahmutović je da je na drugom mestu po broju glasova "SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin", a na trećem Bošnjačka demokratska zajednica.

"Ovo je istorijski trenutak, izuzetno važan za naš grad i za naš kraj, jer naša Sandžačka demokratska partija Rasim Ljajić je ubedljivo pobedila u Novom Pazaru, ubedljivo u Prijepolju", rekao je on.

Prema rečima Mahmutovića, "SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin" pobedila je u Sjenici i Tutinu, a Sandžačka demokratska partija, i u Prijepolju, Novoj Varoši, i koalicija predvođena toj partijom u Priboju.

Socijalisti pobedili u Gornjem Milanovcu

Od 45 odborničkih mesta u lokalnom parlamentu u Gornjem Milanovcu, Socijalistička partija Srbije osvojila je 20, a Srpska napredna stranka devet mandata, rečeno je danas u Opštinskoj izbornoj komisiji. Kako je agenciji Beta rekao predsednik komisije Dragan Jevremović, prema nezvaničnim rezultatima, još četiri stranke imaće odborniike - Demokratska stranka šest, Ujedinjeni regioni Srbije i Demokratska stranka Srbije po pet, a Nova Srbija četiri. U odnosu na izbore pre četiri godine, najveći pad zabeležila je Demokratska stranka, koja je imala 12 odborničkih mesta a sada ima šest. U biračke spiskove upisano je 38.420 birača, a juče je glasao 61 odsto građana s pravom glasa.

SNS u Zrenjanjinu dobila najviše glasova

Lista "Pokrenimo Zrenjanin - Tomislav Nikolić" osvojila je najviše glasova u Zrenjaninu, 29 odsto, dok je lista "Demokratska stranka - Boris Tadić" druga sa 19,5 odsto glasova, saopštila je jutros Gradska izborna komisija. Na osnovu do sada obrađenih rezultata, Liga socijaldemokrata Vojvodine osvojila je 15 odsto glasova, Socijalistička partija Srbije 10, Srpska radikalna stranka 5,3 odsto, a Savez vojvođanskih Mađara 3,4 odsto glasova. Ostale liste dobile su manje od četiri odsto glasova. Prema do sada obrađenim podacima, na 45 biračkih mesta u gradu glasalo je 39.923 birača, odnosno oko 70 odsto ukupnog biračkog tela.

U Dragačevu sedam stranaka prešlo cenzus

Na lokalnim izborima u Dragačevu cenzus je prešlo sedam stranaka i udruženja, saopštila je Opštinska izborna komisija u Lučanima.

Prema nezvaničnim podacima, od 45 odborničkih mesta, 12 je osvojio Pokret za razvoj Dragačeva koji predvodi Slobodan Jolović, dok je deset mesta pripalo Demokratskoj stranci. Na trećem mestu sa šest odbornika nalazi se Socijalistička partija Srbije, a pet će imati koalicija Nova Srbija i Demokratska stranka Srbije.

Po četiri odbornička mesta osvojili su Ujedinjeni regioni Srbije, Preokret i Srpska napredna stranka. U biračke spiskove u opštini Lučani upisano je 18.163 birača, a na glasanje je izašlo 63,96 odsto birača i nije bilo primedbi na tok izbora.

Valjevci kaznili demokrate

U šeset opština Kolubarskog okruga, Demokratska stranka (DS) izgubila je lokalne izbore u Valjevu, Mionici i Osečini, pobedila je u Ubu i Lajkovcu, dok je u Ljigu osvojila isti broj mandata kao i Nova Srbija (NS). U Valjevu, na obrađenih 115 od 118 biračkih mesta, koalicija SPS-PUPS-JS-SDPS ima 7.455 glasova (20 odsto), koalicija SNS-NS-PŠ 7.350 (20 odsto), DS 6.179 (17 odsto), Grupa građana Pobeda Slobodana Gvozdenovića 5.265 (14 odsto), Pokret za Valjevo 2.515 (7 odsto), LDP-SPO 2.385 (6 odsto), DSS 2.228 (6 odsto) i URS 2.031 (5 odsto). Po 11 mandata imaće SNS i SPS, DS 9, GG Pobeda 8, a Pokret za Valjevo, LDP-SPO, DSS i URS po tri od 51 odbornika. Ispod cenzusa su SRS 1.123 (3 odsto) i Komunistička partija (KP) sa 578 glasova (2 odsto).

Na Ubu je DS osvojio 11 mandata, koalicija oko SNS 10, SPS-PUPS-SDPS osam, URS šest, a DSS pet od ukupno 40 mandata. U Mionici nisu obrađena još dva mesta, koja, kako kažu u OIK, ne mogu da bitno promene redosled NS, DS, SPS-PUPS, SNS, SRS. Ispod cenzusa su DSS, JS i LDP-SPO. Bira se 39 odbornika. U Lajkovcu DS ima 10, DS S devet, SPS osam, SNS pet, a NS tri od 35 mandata.

U Ljigu je pobedila NS sa 17,64 odsto i 6 mandata, koliko ima i DS. SNS i SPS su osvojile po pet mandata, dok po dva mandata imaju URS, SRS, Dveri i DSS. U Osečini je koalicija SPS-PUPS-JS dobila 10 odbornika, URS devet, koalicija oko SNS osam, DS i DSS tri. Ispod cenzusa su Pokret radnika i seljaka, Preokret, SRS i SPO. Od 11.095 upisanih izašlo je 6.608 birača, ili 59,56 odsto.

U Kruševcu grupa građana osvojila najviše glasova

U Kruševcu je na lokalnim izborima, na osnovu obrađena 103 biračka mesta od ukupno 132, najviše glasova osvojila lista Grupe građana "Dr Katančević Promene" - 22,84 odsto, saopštila je danas Gradska izborna komisija preliminarne rezultate. Prema tim podacima, na drugom mestu je lista Srpske napredne stranke sa 21,81 odsto, na trećem mestu je lista SPS-JS sa 16,82 odsto glasova, a slede lista "Izbor za bolji život" sa 14,46 i DSS sa 7,07 odsto glasova. Na osnovu do sada obrađenih glasova, URS je osvojio 4,36 odsto, SRS 3,58 odsto, a "Preokret" 3,07 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track