LAVROV: Tragedija u Odesi je čist fašizam i Rusija neće dozvoliti njegovo obnavljanje
Foto: AP

Nema žmurenja

LAVROV: Tragedija u Odesi je čist fašizam i Rusija neće dozvoliti njegovo obnavljanje

Planeta -
Dugo godina u Evropi zatvaraju oči na to da ideologija (fašizma) zadobija nove pristalice, izjavio šef ruske diplomatije povodom Dana pobede

MOSKVA - Tragedija u Odesi je čist fašizam, a u Evropi se mnogo godina zatvaraju oči pred preporodom ideologije fašizma, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Nećemo dozvoliti obnavljanje fašizma u Evropi i tim pre u Rusiji", rekao je Lavrov prilikom svečanog polaganja cveća kod memorijalne ploče posvećene službenicima Ministarstva inostranih poslova bivšeg SSSR-a, poginulih u Drugom svetskom ratu od 1941. do 1945. godine.

Rusija neće dozvoliti da se "gurnu pod tepih" činjenice o tragediji u Odesi, kao "što to pokušava da uradi vladajuća koalicija" u Ukrajini, skrivajući rezultate istrage od javnosti, saopštio je on.

"Dugo godina u Evropi zatvaraju oči na to da ideologija (fašizma) zadobija nove pristalice, kako njihovi usmerivači vrbuju nove sledbenike, organizuju marševe u čast bivših esesovaca, koji su u Nirnberškom procesu priznati za zločince", rekao je ruski ministar inostranih poslova i dodao da akteulni događaji u Ukrajini "nisu prosto marševi sa parolama koje opevaju nacističke zločince, to je - fašizam uživo".

U masakru i paljevini 2. maja u Odesi ubijeno je najmanje 46 građana Foto Reuters
U masakru i paljevini 2. maja u Odesi ubijeno je najmanje 46 građana Foto Reuters

"Dan pobede za nas je svetinja. Svake godine značaj tog praznika jača. Ljudske uspemene osećanje zahvalnosti i neprocenjivog duga dopunjava praktičan zadatak nedopuštanja preporoda u Evropi, u celom svetu, ideologije fašizma", rekao je Lavrov obraćajujći se veteranima Ministarstva.

U crnomorskom lučkom gradu Odesi u Ukrajini u masovnim sukobima 2. maja stradalo su desetine protivnika zimskih protesta na kijevskom Trgu (Majdanu) nezavisnosti - "antimajdanovaca" u požaru u zgradi Doma sindikata, koji su podmetnuli fašizam Desnog centra i njihove pristalice, podsećaju ruske agencije.

Prema odeskoj upravi MUP, poginulo je najmanje 46 osoba a povređeno je više od 200.Uništen je i kamp sa šatorima na trgu Kulikovo polje, gde su prikupljani potpisi za održavanje referenduma o federalizaciji Ukrajine i davanju statusa zvaničnog jezika ruskom.

(Kurir/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track