NOVA TEORIJA: Nestali boing 777 drže talibani!
Foto: Reuters

Avionu sa 239 ljudi i dalje nema ni traga

NOVA TEORIJA: Nestali boing 777 drže talibani!

Planeta -
Istražitelji tvrde da je letelica možda prebačena u Avganistan, a da poslednje reči iz kokpita: „U redu, laku noć“ nije uputio kapetan
1 / 4 Foto: Reuters

KUALA LUMPUR - Neizvesno.Nepoznati otmičari preuzeli su malezijski „boing 777“ sa 239 putnika i članova posade i predali ga talibanima - nova je teorija istraživača koji već duže od 10 dana ne mogu da odgonetnu šta se dogodilo sa avionom koji je 8. marta poleteo iz Kuala Lumpura u Maleziji ka Pekingu, a zatim nestao bez traga. Naime, najnoviji podaci ukazuju da je letelica možda spuštena u neku bazu na teritorijama koje se nalaze pod talibanskom kontrolom na severu Pakistana u Avganistanu, zbog čega je nastavljena istraga o prošlosti pilota Zaharija Ahmeda Šaha (53) i kopilota Farika Abdula Hamida (27).Moguća dva smeraIstražitelji su na osnovu satelitskih snimaka utvrdili da je avion mogao da ode u dva smera - ili prema Pakistanu i Avganistanu, ili ka Australiji. Pored toga, malezijski mediji pišu da je nestala letelica u jednom trenutku proračunato spuštena na svega 1.524 metra visine kako bi se time izbegli radari zemalja iznad kojih je letela. U pitanju je manevar karakterističan za borbene avione, što daje verodostojnost ranijim tvrdnjama nekolicine svedoka da su u jednom trenutku oko granice Vijetnama videli jaku svetlost ka pučini, ali i čuli zaglušujuću buku.Imao simulator letenjaInače, ispostavilo se da poslednje reči iz kokpita upućene kontrolnom tornju: „U redu, laku noć“ nije izrekao pilot, kako se ranije verovalo, već kopilot Hamid, što je opet bacilo sumnju na to da je možda on umešan u otmicu letelice. Isto tako, istražitelji su tokom pretresa doma kapetana Šaha naišli na simulator za letenje domaće izrade, za koji se nagađa da je mogao da bude korišćen u pripremi za otmicu „boinga 777“.Prema još jednoj novoj teoriji, avion je otet pomoću mobilnog telefona ili USB priključka. Stručnjaci za antiterorizam veruju da su brzina, visina i smer letelice mogli da se menjaju radio-signalom poslatim putem daljinskog uređaja.

Dokazi protiv pilotaDAN PRED LET SKLONIO PORODICUS obzirom na to da je za otmicu „boinga 777“ bilo potrebno tehničko poznavanje letelice istražitelji su posumnjali da je u nju umešan pilot Zaharije Ahmed Šah. Pored toga, otkriveno je da je on samo dan pre poletanja naredio ženi i deci da napuste porodičnu kuću, a takođe se došlo do podatka da je bio fanatični pristalica vođe malezijske opozicije Anvara Ibrahima, koji je osuđen neposredno pre kobnog leta. Nije poznato da li je pilot postupio u naletu neuračunljivosti ili je otmica bila pažljivo planiran poduhvat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track