Obama: Moguće da ne bude napada na Siriju

SAD traži da Asad prihvati i sprovede ruski predlog da se zalihe hemijskog oružja stave pod međunaro

Obama: Moguće da ne bude napada na Siriju

Planeta -
Predsednik Amerike rekao da je moguće da dođe do diplomatskog proboja i da predlog predstavlja pozitivan razvoj situacije, ali je upozorio da mora da se sačeka i da se vidi da li se radi o ozbiljnoj nameri

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama izjavio je u ponedeljak da je moguće da neće doći do napada na Siriju ako njen lider Bašar al-Asad prihvati i sprovede ruski predlog da se zalihe hemijskog oružja stave pod međunarodnu kontrolu.

Obama je rekao da je moguće da dođe do diplomatskog proboja i da predlog predstavlja pozitivan razvoj situacije, ali je upozorio da mora da se sačeka i da se vidi da li se radi o ozbiljnoj nameri.

"Moguće je da ne dođe do napada ako je stvarno. Mi već dugo tražimo da se reši pitanje hemijskog oružja jer je ono je pretnja za mnoge nacije, kao i za SAD", kazao je predsednik Amerike.

On je rekao da je od državnog sekretara Džona Kerija zatražio da zajedno sa Rusijom razmotri da li je moguće da se sirijsko hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu.

Obama smatra da se ne bi stiglo do ruskog predloga da Asad stavi pod kontrolu hemijsko oružje da nije bilo vojne pretnje SAD.

"Videćemo da li može da se dođe do nečega što je ozbiljno. To ne bi rešilo problem građanskog rata, ali bi rešilo pitanje hemijskog oružja", ocenio je Obama, u intervjuu za televiziju Si-En-En (CNN).

Na pitanje da li će narediti napad ako bi Kongres ili Senat odbili rezoluciju, Obama je rekao da još nije odlučio.

"Pošteno je da kažem da još nisam odlučio", rekao je Obama za En-Bi-Si Njuz, jednu od šest televizija koje su večeras emitovale intervju sa predsednikom.

Američki predsednik je priznao i da nije siguran da u ovom trenutku ima dovoljan broj glasova za predlog rezolucije koju je izneo, najavivši moguće odlaganje glasanja.

"Ovu nedelju ćemo da provedemo u razgovorima sa članovima Kongresa, da odgovaramo na njihova pitanja, a sutra uveče ću se direktno obratiti američkom narodu", kazao je Obama.

Prema njegovim rečima, najbolje rešenje bi bilo da hemijsko oružje koje Sirija poseduje bude uništeno.

"Razgovarao sam sa Putinom i mislim da ni on ne vidi upotrebu hemijskog oružja kao nešto dobro. Mislim da može da dođe do proboja u razgovorima, ali mora da se nastavi pritisak", naglasio je Obama.

Američki Senat odložio je ranije za sredu najavljeno glasanje o stavljanju na dnevni red rezolucije predsednika Obame, kojom bi bili odobreni vazdušni udari na Siriju, javila je televizija Si-En-En, uz objašnjenje da je do odlaganja došlo nakon nove ruske diplomatske inicijative.

Administracija američkog predsednika ranije je saopštila da razmatra novi predlog Rusije da sirijsko hemijsko oružje bude stavljeno pod međunarodnu kontrolu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track