”RECIKLIRAJ-NAPRAVI KRUG”: Prezentacija projekta izrade prostornih instalacija od reciklabilnog otpada
Foto: Promo

”RECIKLIRAJ-NAPRAVI KRUG”: Prezentacija projekta izrade prostornih instalacija od reciklabilnog otpada

Održiva budućnost -

Udruženje građana ”Fokus art” nosilac je projekta „Recikliraj – napravi krug“, koji se realizuje pod pokroviteljstvom Sekretarijata za zaštitu životne sredine, u saradnji Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, JKP „Gradska čistoća“, JP Ada Ciganlija i ima za cilj da istakne značaj reciklaže i zaštite životne sredine.

recikliraj
foto: Promo

“Recikliraj – napravi krug” je prvi projekat ovog tipa koji se realizuje u Srbiji, a kroz njega će se na inovativan način spojiti arhitektura i zaštita životne sredine i to izradom dve prostorne instalacije u formi paviljona, urbanih mobilijara ili skulptura izgrađenih od plastičnog ambalažnog otpada. Projekat se sprovodi po uzoru na slične projekte kojim mogu da se pohvale velike svetske metropole poput Njujorka, Tokija i Rio de Žaneira. Namenjen je edukaciji šire javnosti o značaju reciklaže i zaštite životne sredine, ali je učešće rezervisano pre svega za studente arhitekture koji će od 15. avgusta do 15. septembra osmisliti i iskreirati dve prostorne instalacije koje će potom biti predstavljene Beograđanima na izložbi ”Napravi krug”, rekao je Mihajlo Pavić, predsednik udruženja ”Fokus art”.

recikliraj
foto: Promo

Pavić ističe da se plastična ambalaža prikuplja na pet punktova postavljenih na prostoru Ade Ciganlije.

recikliraj
foto: Promo

”JKP „Gradska čistoća” postavilo je plave PVC kante namenjene sakupljanju reciklabila na pet punktova na prostoru Ade Ciganlije. Beograđani koji će rashlađenje tokom vrelih dana potražiti na ovom atraktivnom kupalištu mogu iskorišćenu PET ambalažu odložiti upravo u ove kante i tako dati doprinos ovom projektu, razvoju reciklaže, ali i količini prikupljenih reciklabila što će imati veliki značaj u pogledu humanitarnog karaktera ovog projekta”, kaže Pavić.

recikliraj
foto: Promo

On objašnjava da arhitektonske instalacije neće biti samo eksponati, već će imati svoju upotrebnu vrednost.

”U poslednjoj fazi projekta, biće održana izložba na kojoj će Beograđanima biti predstavljeni paviljoni, a zatim će prikupljeni i iskorišćeni reciklabil u vidu plastičnih flaša biti predat u humanitarne svrhe i na dalji tretman pripreme za reciklažu u JKP „Gradska čistoća”, objašnjava Pavić.

Podsekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, dr Jasmina Madžgalj kaže da taj sekretarijat u nevladinim organizacijama vidi dragocene saradnike na polju širenja svesti o važnosti zaštite životne sredine.

”Ovo je zaista interesantan projekat gde će mladi umetnici dati kreativni doprinos i interesantan eko-dizajan za ponovnu upotrebu iskorišćene plastične ambalaže. Projekat ”Recikliraj_napravi krug” ima za cilj podizanje svesti o važnosti reciklaže, jer danas kada postajemo sve bahatiji konzumenti, ne smemo zaboraviti da se važnost očuvanja životne sredine tiče svakog pojedinca. Nakon prikupljanja reciklabila, izgradnje prostornih instalacija i izložbe, taj reciklabil će nastaviti put reciklaže, a sredstva ostvarena ovim procesom biti usmerena u humanitarne svrhe čime će se simbolično zatvoriti ovaj edukativno-humanitarni krug”, istakla je Madžgalj.

recikliraj
foto: Promo

Više o ovom projektu možete saznati i na našoj veb adresi www.napravikrug.com ili putem Instagram profila @napravi_krug

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track