MAĐARSKI MINISTAR DAO OSTAVKU ZBOG ZIDA: Čaba Hende se povukao iz moralnih razloga!
Foto: Profimedia

Migranti su prevelik problem

MAĐARSKI MINISTAR DAO OSTAVKU ZBOG ZIDA: Čaba Hende se povukao iz moralnih razloga!

Planeta -
Premijer Mađarske Viktor Orban je prihvatio ostavku i zatražio da ministarstvo odbrane predvodi Ištvan Šimičko

BUDIMPEŠTA - Mađarski ministar odbrane Čaba Hende podneo je ostavku, pošto je ocenjeno da je vojska bila previše spora u podizanju ograde na granici sa Srbijom, namenjenu zaustavljanju talasa izbeglica. Ostavka je usledila pošto je policija upotrebila biber sprej protiv izbeglica koje su probile ogradu prihvatnog centra na južnoj mađarskoj granici.

Oružane snage, za koje Hende snosi konačnu odgovornost kao ministar odbrane, bile su uključene u podizanje ograde duž granice sa Srbijom, kako bi sprečile ilegalni ulazak izbeglica.Prema izvoru iz vlade, premijer Viktor Orban, desničar koji ima oštar stav prema izbegličkoj krizi u Evropi, nije bio zadovoljan brzinom kojom su barijere na granici podizane, prenosi Rojters.

Orban je prihvatio ostavku Hendea, koju je podneo posle sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost, posvećenom velikom prilivu izbeglica i migranata koji dolaze u zemlju. Premijer je tu funkciju ponudio Ištvanu Šimičku, takođe članu partije Fides.

Rojters navodi da je u Mađarsku dosad stiglo više od 100.000 izbeglica, većinom sa Bliskog istoka. Podseća se i da je Budimpešta prošle nedelje predložila mere koje će joj omogućiti da rasporedi vojsku na granici da bi zaustavila priliv izbeglica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track