(VIDEO) GODINAMA BILI U ZATVORU: Pod pritiskom policije dali lažna priznanja
Foto: Profimedia

Višečasovna ispitivanja

(VIDEO) GODINAMA BILI U ZATVORU: Pod pritiskom policije dali lažna priznanja

Planeta -
Ovi ljudi su pod pritiskom policije dali lažne iskaze, godinama su bili u zatvoru zbog ubistava koje nisu počinili. Ipak, kasnije su svi oslobođeni.

Država mu se izvinila

Bračni par Moris i Rut Geidžer pronađeni su mrtvi u aprilu 1993. na farmi u llinoisu. Ubica im je prerezao grkljane, a pronašao ih je sin Geri koji je tada imao 40 godina.

Istražitelji su brzo počeli da sumnjaju na Gerija. Toekom ispitivanja lagali ga da nije prošao detektor laži i da su u njegovoj sobi pronašli oružje. Geri je na kraju priznao ubistvo. Osuđen je na smrtnu kaznu koju su kasnije pretvorili u doživotnu kaznu zatvora.

U martu 1996. godine žalbeni sud poništio je njegovo priznanje, a budući da nije bilo drugih dokaza protiv Gerija, on je pušten na slobodu. Godinu dana kasnije članovi bande Džejms Šnajder i Rendal Miler uhapšeni su i optuženi za ubistvo. Miler je tajno snimljen kako priznaje ubistvo. Geriju su se vlasti javno izvinile.

Priznao nakon dva dana ispitivanja

Lezli Molsid je u novembru 1975. imao 11 godina. Otišao je iz kuće u Ročdejlu u Engleskoj i nestao. Tri dana kasnije njegovo je telo pronađeno je u susednom Ripondenu. Bio je seksualno zlostavljan i izboden na smrt.

Istraga je bila fokusirala na Stefana Kizka kog su optužile dve lokalne tinejdžerke. Iako su se njihovi iskazi pokazali kao lažni, policija je i dalje ispitivala Stefana. Ispitivali su ga dva dana i na kraju je priznao. Dobio je doživotnu robiju u zatvoru. Kasnije je tvrdio da su ga maltretirali na ispitivanju i ispitivali bez majke i advokata. Povukao je iskaz. U zatvoru je bio 16 godina, a onda je sudu prezentovan ključni dokaz.

Na telu ubijenog dečaka pronađena je sperma, a Kizka je bio sterilan. Pušten je na slobodu 1992. godine. Za manje od dve godine umro je od srčanog udara. Imao je 41 godinu.

2007. godine DNK analiza dokazala je da je dečaka ubio Ronald Kastri, koji je policiji bio poznat po seksualnim zločinima. Dobio je doživotnu kaznu zatvora.

Otac priznao da je ubio sina

Adrijan Tomas je u septembru 2008. godine imao 26 godina kada je svog sina starog četiri meseca odveo u bolnicu u Njujorku jer je dete bilo bez svesti. Dečak Metju je proglašen klinički mrtvim a lekari su posumnjali na tešku povreedu mozga.

Policija je ispitivala oca deset sati i na kraju je u kameru priznao da je u naletu besa dečaka bacio na krevet. Optužen je za ubistvo. Tokom ispitivanja, istražitelji su mu rekli da bi njegovo priznanje moglo spasti dečaku život i da će njegova žena priznati zločin ako neće on.

Ipak lekari su kasnije zaključili da dečak nije umro od povrede mozga nego od sepse. Ipak snimak je na sudu bio tako čvrst dokaz da je Adrian dobio 25 godina zatvora. Kasnije je o njemu snimljen dokumentarni film. Slučaj dalje razmatrao viši sud u Njujorku. Oslobođen je kazne 2014. godine.

Ubicu još nisu našli

Cristal Šempejn je nestala u julu 1996. godine. Imala je 14 godina. Otišla je iz stana u Luizijani. Sedećeg jutra njeno su mrtvo telo pronašli osam kilometara dalje od stana. Neko ju je zadavio.

Dejmon Tibodo (21), njen rođak bio je u poseti porodici u vreme ubistva i policija ga je ispitivala. Pao je na poligrafu, a ispitivanje je trajalo više od devet sati, a onda je priznao da je silovao i ubio tinejdžerku.

Priznanje je ubrzo povukao. Izjavio je da je bio iscrpljen i da je policiji rekao ono što su hteli da čuju kako bi ga konačno ostavili na miru. Ipak, osuđen je na smrtnu kaznu. Iako nije bilo dokaza da je Thibodo bio na mestu zločina, tužilac Pol Konik počeo počeo je da preispituje svoju optužnicu. Thibodo je oslobođen u septembru 2012. godine. Ubica još nije pronađen.

Vlasti mu se izvinile i dobio 500.000 dolara odštete

Derel Parker je u decembru 1955. stigao kući s posla i pronašao svoju ženu Nensi zavezanu, silovanu i zadavljenu. Nakon nedelju dana policija je počela da ga ispituje. Ispitivanje je trajalo satima i Parker je priznao ubistvo supruge. Iskaz je ubrzo povukao, ali bilo je prekasno. Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.

Godine 1969. je nakon žalbi pušten na slobodu. Počeo je novi žviot. Godine 1988. umro je osuđenik na smrt Vesli Piri. Tada je u transkriptima pronađeno da je Piri priznao više ubistava među kojima je i ubistvo Nensi Parker.

Piri je u vreme ubistva bio saradnik Derela Parkera i policija ga je vrlo kratko ispitivala. Derelu Parkeru su se 2012. godine, 57 godina nakon što mu je ubijena žena, izvinili. Dobio je i 500.000 dolara odštete.

Osudili ga na smrtnu kaznu pa oslobodili

Deril Bimiš je 1961, kada je imao 18 godina, optužen za ubistvo Žilijen Bruver u njenom stanu u Australiji. Gluvonemi Deril ispitan je uz pomoć prevodioca. Policija i predvodioci su protumačili da je Deril priznao ubistvo. Osuđen je na smrtnu kaznu.

Kasnije je pomilovan i pušten nakon 15 godina zatvora. U februaru 1963. je uhapšen Džon Baton iz Perta. Osuđen je jer je, navodno, automobilom pregazio i ubio svoju devojku Rouzmari Anderson. Osuđen je na deset godina zatvora i pomilovan nakon pet godina.

Bimiš i Baton su tvrdili da su nevini i da su policajci od njih iznudili priznanje. Ipak, utvrđeno je da je obe devojke ubio isti muškarac. Erik Edgar Cuk, serijski ubica koji je obešen u zatvoru 1964. Pre smrti je priznao da je ubio Žilijan Bruer i Rouzmari Anderson, ali vlasti s tom informacijom tada nisu uradile ništa.

Tek je 2000. godine sud ispitao oba slučaja i zaključeno je da je Cuk ubio devojke. Bimiš i Baton su dobili javno izvinjenje.

Oslobodio ga DNK

Mišel Džekson je silovana i ubijena u januaru 1984. godine u Detroitu. Imala je 16 godina. Edi Džo Lojd koji je bolovao od šizofrenije je nekoliko narednih meseci slao policiji pisma o ubistvu devojke. Bio je čak i u bolnici na lečenju, ali policija ga je svejedno sumnjičila za ubistvo.

Na kraju je predao pismeno priznanje, a policija je snimila njegovu izjavu. Dobio je doživotnu kaznu zatvora. Godinama kasnije se obratio zadruzi Inosens prodžekt. Napravljene su DNK analize koje su pokazale da je Lojd nevin.

Oslobođen je 2002. godine, ali je kratko uživao u slobodi. Umro je 2004. godine, a do danas se ne zna ko je ubio Mišel.

Ko je ubio mladi par?

Entoni Porter je 1982. osuđen na smrt zbog pucnjave u kojoj je ubijen mladi par Merlin Grin i Džeri Hillard. Porter je bio mentalno zaostao. Osuđen je na smrt.

Dejvid Protes, profesor žurnalistike, odlučio je da preuzme njegov slučaj pre egzekucije. Fokusirao se na Alstorija Simona koji je bio umešan u ubistva. Protes je unajmio privatnog detektiva kome je tokom istrage Simon priznao da je ubio par. Rekao je da su se posvađali oko novca koji je povezan s drogom. Porter je oslobođen, a Simon je osuđen na 37 godina zatvora.

Ipak, Simon je izneo niz optužbi, rekavši da mu je privatni detektiv, koji je istraživao njegov slučaj, pokazao iskaz svedoka koji je tvrdio da je video ubistvo. Ipak, taj svedok je zapravo bio glumac koga je detektiv unajmio, navodno sve kako bi Portera spasli od smrtne kazne.

Takođe se saznalo da je Simon priznao ubistvo kako bi izbegao smrtnu presudu. Kasnije su svedoci povukli svoje iskaze protiv Simona i on je 2014. pušten na slobodu. Ubistvo dosad nije rešeno.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track