Znali da sveštenik ima dete, a pravili se ludi

Novi skandal u Vatikanu

Znali da sveštenik ima dete, a pravili se ludi

Planeta -
Sveštenik Tomas Vilijams nije otkrio ni ime majke, ni da li je izdržavao dete ili je na bilo koji drugi način bio uključen u njegov život

RIM - Prvosveštenik uticajnog katoličkog svešteničkog reda, Hristovi legionari, priznao je da je zataškavao istinu da jedan od njenih najuticajnijih sveštenika ima dete i najavio istragu protiv članova tog konzervativnog svešteničkog reda o svim ranijim optužbama za seksualno zlostavljanje.

Meksički sveštenik Alvaro Korkuera napisao je pismo svim članovima Legije u kojima ih obaveštava da je i pre nego što je došao na njeno čelo 2005. bio upoznat sa tim da američki sveštenik i poznato TV lice Tomas Vilijams ima dete.On je naveo da je čuo glasine o postojanju tog deteta pre nego što je stao na čelo direktor tog svešteničkog reda, ali je verovao Vilijamsu kad mu je rekao da one nisu istinite, rpeneo je AP.Korkuera je priznao da i pošto je ustanovio da američki sveštenik ima dete nije ništa učinio kako bi mu onemogućio da drži seminare i propovedi na temu etičkih pitanja, između ostalog, i na televiziji.Vilijams je prošle sedmice priznao da ima dete pošto je Asošijejted pres prvi suočio Legiju sa tom činjenicom.On je u danas dostavljenom pismu toj agenciji naveo da se suprotstavljao odlukama svojih nadređenih da se drži podalje od javnosti pošto su saznali za postojanje njegovog deteta.Sveštenik nije otkrio ime majke, kao i da li je izdržavao dete ili na bilo koji drugi način bio uključen u njegov život. Legija je pri tom saopštila da je dete zbrinuto, ne navodeći nijedan detalj više.Ovo otkriće još više narušava kredibilitet Legije pošto se 2009. saznalo da je njen osnivač Meksikanac Marsijal Masijel godinama seksualno zlostavljao polaznike seminara i, kao i Vilijams, imao troje vanbračne dece.Masijel, koji je osnovao ovaj red 1941, važio je za kultnu ličnost među sledbenicima i članovima Hristovih legionara, uprkos glasinama o seksualnom zlostavljanju. I nekadašnji papa Jovan Pavle II bio je impresioniran njegovom sposobnošću da privuče finansijska sredstva, ali i mlade ljude svešteničkom pozivu.Iako se još pedesetih godina prošlog veka znalo za Masijelov dvostruki život i zločine koje je činio, Vatikan mu je omogućio da uživa u svim blagodetima funkcije koju je obavljao sve do 2006. kad ga je Sveta stolica konačno uklonila sa tog položaja. Masijel je preminuo 2008. u 87. godini života.Vatikan je 11. maja saopštio da vodi istragu protiv sedam članova Hristovih legionara zbog seksualnog zlostavljanja maloletnika, dok je Korkuera danas saopštio da su dve optužbe odbačene, a da se za preostalih pet vodi istraga.On je najavio da će Legija ispitati sve optužbe iz prošlosti kako bi utvrdila da li su ti slučajevi valjano ispitani. Žrtve zlostavljanja Hristovih legionara tvrde da je reč o velikom broju zataškivanih slučajeva sveštenika koji su učestvovali u seksualnom zlostavljanju, a sa kojima su najviši zvaničnici tog reda bili upoznati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track