ŠREDER POSTAO UKRAJINSKI DRŽAVNI NEPRIJATELJ: Sasuo im neprijatnu istinu u lice! Nemačka traži objašnjenje od Kijeva!
Foto: AP 30.8.2017

nije oćutao

ŠREDER POSTAO UKRAJINSKI DRŽAVNI NEPRIJATELJ: Sasuo im neprijatnu istinu u lice! Nemačka traži objašnjenje od Kijeva!

Planeta -

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder naveden je kao "državni neprijatelj" na ukrajinskoj internetj stranici Mirotvorac, koja je povezana s ukrajinskim ministarstvom unutrašnjih poslova.

On je stavljen na popis kao "antiukrajinac" zbog toga što je rekao da razume rusku aneksiju Krima 2014., u intervjuu objavljenom u nemačkom dnevnom listu Ahener Nahrihten. Nemačko ministarstvo spoljnih poslova reklo je da "snažno osuđuje taj popis".

"Informisali smo Ukrajinu o našoj poziciji u prošlosti i insistiramo na tome da ukrajinska vlada ukine stranicu. Sada ćemo to učiniti ponovno", rekao je portparol ministarstva.

Popis "državnih neprijatelja" ima hiljade imena, uključujući i ime bivše premijerke Julije Timošenko. Dve osobe s popisa ubijene su 2015. Internetsku stranicu vodi poznannik ministra unutarnjih poslova Arsena Avakova.

Šreder je u intervjuu rekao o aneksiji Krima: "Verujete li doista da će to ikada promeniti bilo koji ruski predsednik? To je stvarnost s kojom ćemo se jednog dana suočiti."

On je takođe primetio da je crnomorsko poluostrvo bio poklon sovjetskog premijera Nikite Hruščova 1954. Ukrajini. I Rusija i Ukrajina bile su deo Sovjetskog Saveza u to vreme. Bivši nemački kancelar je prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track