BRITANSKI KRALJ TOTALNO OMANUO U KREVETU: Henri VI imao POMOĆNIKA koji je umesto njega obavljao bračne dužnosti
Foto: Printscreen Wikipedia

ISTORIJSKA BRUKA

BRITANSKI KRALJ TOTALNO OMANUO U KREVETU: Henri VI imao POMOĆNIKA koji je umesto njega obavljao bračne dužnosti

Planeta -

LONDON - Više od 500 godina je prošlo otkako je umro britanski kralj Henri VI (1421-1471), a Gardijan je sada objavio vest da su otkrivena dokumenta iz kojih se vidi da je on svoj bračni krevet osim sa suprugom delio i sa komornikom - vojvodom od Safolka.

Naime, istoričarka Loren Džonson je tokom istraživanja arhivske građe i svih dokumenata koja se odnose na Henrija VI, poslednjeg iz dinasije Lakastera, otkrila da kralj u spavaćoj sobi sa suprugom Margaretom Anžujskom nije bio sam.

Henri VI Lankaster
Henri VI Lankasterfoto: Printscreen Wikipedia

Henri je bio izuzetno pobožan, stidljiv i povučen i pouzdano se znalo da je u brak ušao nevin. Kraljevski par se osam godina trudio da dobije dete jer je Lankasterima bio potreban naslednik prestola, i kada se sin konačno rodio, po dvoru su kružile glasine da biološki otac nije Henri, već neki od njegovih bliskih prijatelja koji su ga redovno pratili u bračnu postelju.

Džonsonova je kazala novinaru Observera da to baš i nije bila redovna praksa i da jasno ukazuje na sterilitet ili impotenciju vladara, kom nisu pomogle "instukcije" iskusnih prijatelja.

Margareta Anžujska
Margareta Anžujskafoto: Printscreen Wikipedia

U dokumentu koji pominje ove posete kraljici "udvoje", prema rečima Džonsonove, ne navodi se da li kralj nije znao ili nije hteo da uradi što se od njega očekivalo, što bi bio siguran dokaz da princu Edvardu nije bio biološki otac.

Prva kraljevska bračna noć konzumirana je pred publikom i taj običaj je u Engleskoj uveden, prema sačuvanim spisima, prvi put 1420. godine, kada se oženio Henri V, otac Henrija VI. Mladenci su tada dobili da popiju pehar vina i sveštenik je blagoslovio krevet.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track