ŠOK PRIZNANJE AMERIČKOG GENERALA, ŠEFA STRATEŠKIH SNAGA: Ruski projektili su neoborivi, moramo da MOLIMO MOSKVU ZA NOVI SPORAZUM (VIDEO)
Foto: EPA

OTVORENO

ŠOK PRIZNANJE AMERIČKOG GENERALA, ŠEFA STRATEŠKIH SNAGA: Ruski projektili su neoborivi, moramo da MOLIMO MOSKVU ZA NOVI SPORAZUM (VIDEO)

Planeta -

U svom obraćanju Dumi u martu prošle godine, predsednik Vladimir Putin je prvi put otkrio niz naprednih ruskih oružja, uključujući i podvodni dron Posejdon na nuklearni pogon, interkontinentalnu krstareću raketu i hipersoničnu nuklearnu bojevu glavu.

Sjedinjene Države će u budućnosti imati probleme sa najsavremenijim ruskim raketama, zbog čega je neophodno proširiti novi Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (START) tako da pokriva takvo oružje, kaže general Džon Hajten, načelnik američke strateške komanda (STRATCOM), saopštio je u sredu Komitet za oružane snage Senata.

"Zabrinut sam da 10 godina (od sada) i dalje, da sa torpedima, krstarećim raketama i hipersoničnim (oružjem), da može ići potpuno u drugom smeru, da ćemo imati poteškoća. Nemam problema da kažem da mogu da branim naciju danas, i mislim da komandant posle mene može, ali ja brinem o komandantu posle komandanta posle komandanta ”, istakao je Hiten.

On se posebno osvrnuo na rusku podvodni torpedo Posejdon, krstareću raketu interkontinentalnog dometa i hipersoničnu nuklearnu bojevu glavu, za koju je rekao da nisu obuhvaćeni START ugovorom.

"Podržavam novi START, ali morate imati partnera koji želi da učestvuje", rekao je Hajten, dodajući da želi da vidi produženje START-a do 2026. kako bi obuhvatio nove ruske sisteme naoružanja.

On je dodao da postojeći američki senzori mogu da detektuju i locirati sve rakete na lansiranju, ali da onda hipersonična raketa "nestaje i ne vidimo je dok se efekt ne isporuči".

Govoreći o Posejdonu tokom svog obraćanja Dumi u martu prošle godine, Putin je objasnio da je on sposoban da putuju na velikim dubinama i da imaju interkontinentalni raspon na brzinama koje su nekoliko puta veće od većine podmornica i savremenih torpeda. Prema njegovim rečima, takva torpeda mogu biti opremljena i konvencionalnim i nuklearnim oružjem, što će im omogućiti da pogodi širok spektar ciljeva, uključujući grupe nosača aviona, obalska utvrde i infrastrukturu.

Novi START ugovor između Rusije i Sjedinjenih Država stupio je na snagu 2011. godine i pokriva period od 10 godina sa mogućnošću produženja za pet godina.

Dokument se zasniva na nekoliko prethodnih zajedničkih aranžmana o neširenju i ograničava broj razmeštenih interkontinentalnih balističkih raketa, balističkih raketa na podmornicama, nuklearnih bombardera i nuklearnih bojevih glava.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track