AMBASADORKA IZRAELA ZA KURIR: Golan je garant naše bezbednosti!
Foto: Ana Paunković

INTERVJU

AMBASADORKA IZRAELA ZA KURIR: Golan je garant naše bezbednosti!

Planeta -

Možemo samo da zamislimo kakva bi bila situacija da je tokom rata u Siriji, uz prisustvo ID, Hezbolaha i Irana, kao i Asadovog režima koji ubija sopstvene civile, Golan bio sirijski.

Pozdravljamo odluku predsednika SAD Donalda Trampa da prizna suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni. Za nas Izraelce, reč je o istorijskoj pravdi jer koreni jevrejskog naroda na Golanu sežu do vremena Judejskog kraljevstva.

Takođe, teritorija Golana od suštinskog je značaja za našu bezbednost. Od 1948. do 1967. godine, Sirija je koristila stratešku prednost Golanske visoravni za napade na Izrael i njene građane. Suverenitet Izraela nad Golanom je garant naše bezbednosti - kaže u razgovoru za Kurir Alona Fišer Kam, ambasadorka Izraela u Srbiji.

EU i Arapska liga usprotivili su se Trampovom predlogu navodeći da bi to predstavljalo kršenje međunarodnog prava. Može li Izrael da zadrži Golan i sačuva mir na Bliskom istoku?

- Potez predsednika Trampa dolazi u trenutku kada se Golan čini značajnijim nego ikada za bezbednost Izraela. Asadov ubilački režim je pod iranskim uticajem i podstiče terorističku organizaciju Hezbolah da deluje protiv nas. Možemo samo da zamislimo kakva bi bila situacija da je tokom dugogodišnjeg rata u Siriji, uz prisustvo IS, Hezbolaha i Irana, kao i Asadovog režima koji ubija sopstvene civile, Golan bio u rukama Sirije. Šta bi to značilo ne samo za bezbednost Izraela, već i za stabilnost čitavog regiona.

Arapskim zemljama je sporna i odluka da se zapadni Jerusalim proglasi za prestonicu Izraela...

- Jerusalim, kulturni, duhovni i nacionalni centar jevrejskog naroda kroz istoriju, prestonica je Izraela od njegovog osnivanja. Pozivamo sve prijatelje Izraela širom sveta da priznaju tu realnost.

Ratovi u Jemenu i Siriji prete da ceo region uvuku u sukobe većih razmera. Može li Izrael ostati po strani i odupreti se sve jačem uticaju Saudijske Arabije i Irana?

foto: Ana Paunković

- Iranski režim nije samo najveća pretnja za Izrael, nego i za sve demokratske zemlje sveta. Opasnost koja dolazi od Irana kombinacija je ekstremne islamističke ideologije, težnje da se ona „izveze“ u druge zemlje, želje da Iran postane regionalna sila kroz subverzivno delovanje u susednim zemljama i terorizam. Kako bi postigao te ciljeve, Iran jača svoje kapacitete, uključujući i nuklearne. Iranski lideri podstiču nasilje i ratove na Bliskom istoku, podržavaju teroriste širom regiona kao što su Hamas i Hezbolah, istovremeno planirajući terorističke napade na tlu Evrope.

Nedavno su održani parlamentarni izbori u Izraelu, proces formiranja vlade je u toku. Koliko i da li uopšte spoljna politika Izraela zavisi od toga ko je na vlasti?

- U Izraelu je uvek postojao konsenzus o spoljnoj politici. Naše savezništvo sa SAD ne zavisi od promene vladajuće političke opcije ni u Americi, ni u Izraelu. Naši mirovni sporazumi sa Egiptom i Jordanom ključni su za mir. Uloga Rusije je značajna, posebno od kada je prisutna u Siriji, stoga će svaka vlada morati da unapređuje dijalog sa Rusijom..

Da li to podrazumeva i odnose sa Srbijom?

- Naši bilateralni odnosi razvijaju se u svim sferama. Svedoci smo porasta broja izraelskih investicija u Srbiji, trgovinskog rasta, kao i povećanja broja turista, kako u Srbiji, tako i u Izraelu. Politički kanali su otvoreni, a 2018. godine, predsednik Izraela je prvi put posetio Srbiju. Naši odnosi zasnovani su na emocijama, ali i na zajedničkim interesima koji će garantovati ovaj trend rasta, nezavisno od toga ko je na vlasti.

Slobodno vreme u Srbiji KILOGRAME GUBIM NA ADI, TARI I KOPAONIKU

Da li ste se navikli na život u Srbiji. Kako provodite slobodno vreme? Od mog dolaska u Srbiju, osećam se kao kod kuće zahvaljujući srdačnoj dobrodošlici i prijateljskom odnosu srpskog naroda. Kao Izraelka, osetila sam sličnost Srba i Izraelaca, kao i prijateljstvo prema Izraelu. Svoje slobodno vreme provodim „nabacujući kilograme“ u izvrsnim restoranima, a potom pokušavajući da te kilograme izgubim na Adi, Tari i Kopaoniku. Trudim se da istražim Srbiju i Balkan što više mogu i uživam u posebnoj atmosferi koja ovde vlada. Ono što me zaista fascinira jesu ljudi, njihova otvorenost i srdačnost.

Posebne veze ZAJEDNIČKI INTERESI IZRAELA I SRBIJE

Kroz istoriju Srbija i Izrael imaju mnogo toga zajedničkog. Teodor Hercel, predsedavajući prvog cionističkog kongresa, poreklom je iz Zemuna, David Alaba se borio na strani Srbije u Balkanskim ratovima... Šta danas, prema vašem mišljenju, najviše povezuje naše dve zemlje?

Tačno je da postoji snažan osećaj solidarnosti i prijateljstva, kako zbog naše zajedničke istorije, tako i zbog ličnosti poput Teodora Hercla, Davida Albale i Rabina Jehude Alkalaja. Napominjem da je to samo jedan nivo odnosa. Drugi predstavljaju zajednički interesi koje delimo u sadašnjosti, kao i vizija budućih odnosa. Ekonomska i trgovinska razmena, investicije, turizam, od ključnog su značaja. Izrael je spreman da podeli svoje znanje i iskustvo u razvoju startapova i IT sektora kako biste postali motori razvoja. Postoji prostor i za razvoj u oblastima, kao što su upravljanje vodama, agrotehnologija, tehnologija hrane, sajber bezbednost, pametni gradovi, primena tehnologije u oblasti medicine i sporta.

Kurir /Aleksandar Petrović Foto: Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track