NOVA AMERIČKA GLAVOBOLJA: Posle S-400 Rusija Turskoj nudi i novo super oružje! Evo zašto isporuka Su-35 predstavlja opasnost za NATO (VIDEO)
Foto: AP

drama

NOVA AMERIČKA GLAVOBOLJA: Posle S-400 Rusija Turskoj nudi i novo super oružje! Evo zašto isporuka Su-35 predstavlja opasnost za NATO (VIDEO)

Planeta -

Nakon što je Rusija nedavno isporučila Turskoj delove za S-400 što je izazvalo zgražanje ostalih članica NATO-a, ponajviše Sjedinjenih Država, Moskva je proteklog vikenda ponudila Ankari i kupovinu višenamenskog borbenog aviona tipa Su-35.

Ti lovci bombarderi za održavanje vazdušne nadmoći, smatraju Rusi, mogli bi biti dostojna zamena za američke F-35, čija je isporuka zaustavljena upravo zbog S-400.

Mogućnost kupovine modifikovane verzije aviona tipa Su-27 proteklog vikenda najavio je predsednik Rosteca Sergej Čemezov. Predsednik ruskog državnog konglomerata za proizvodnju i prodaju oružja izjavio je kako je Moskva spremna dostaviti avione Su-35 ukoliko ih Ankara želi imati u svojim eskadrilama.

Reč je o višenamenskom lovcu 'teže klase' s mogućnošću velikog dometa koji se smatra lovcem 4. generacije jer u njega nije ugrađen AESA radar. Uz to, analitičari ističu kako je ruski lovac daleko iza ranije ponuđenih američkih F-35, a koji pripadaju avionima iz grupe stelt letelica smanjenog radarskog odraza. Ipak, radi se o lovcu nenadmašnih manevarskih sposobnosti koji je nabavila Kina, zbog čega su joj prošle godine iz Vašingtona nametnute određene sankcije.

Su-35 može dostići brzinu od 2,25 maha na velikim visinama i 1,13 maha na nivou mora, što je u rangu s američkim avionom pete generacije F-22 Raptor. S druge pak strane, F-35 vrlo teško može doseći 1,6 maha pod punim mlazom, ističu stručnjaci, dodajući kako manje brzine znače i manje energije za lansiranje raketa, što zauzvrat znači kraći opseg napada.

Upoređujući F-35 i Su-35, američki stručnjaci naglašavaju kako je jedini adut američkog lovca njegova stelt tehnologija i visokotehnološki senzori koji omogućuju pilotu premoć pri iznenadnom napadu izvan vidnog kruga neprijatelja. U svim drugim scenarijima većina američkih analitičara preporučuje pilotima F-35 beg na sigurno od ruskih lovaca za vazdušnu nadmoć koje Moskva nudi Turskoj.

Kurir.rs/Tportal Foto:AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track