Najnovije vesti

TRAGIČNO STRADAO SRPSKI NAUČNIK: Bio je poznat kao LETEĆI ČOVEK, rušio neverovatne rekorde, a imao je samo jedan san! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

radio i sa nasa

TRAGIČNO STRADAO SRPSKI NAUČNIK: Bio je poznat kao LETEĆI ČOVEK, rušio neverovatne rekorde, a imao je samo jedan san! (VIDEO)

Planeta

Britanski inženjer astronautike srpskog porekla, profesor doktor Anđelo Grubišić (38), poginuo je prilikom testiranja letećeg odela, koje je sam dizajnirao.

Grubišić je nastradao u utorak prilikom skoka sa nepokretnog objekta, takozvanog bejs džampinga, u Saudijskoj Arabiji, nekoliko nedelja nakon što ga je Britanska padobranska asocijacija proglasila šampionom letenja u letačkom odelu.

Grubišić je predvodio dizajnerski tim koji je radio na letačkim odelima u Univerzitetu u Sautemptonu gde je predavao astronautiku.

Jedno od najvećih dostignuća mu je i rad na pogonima za letelice u Evropskoj svemirskoj agenciji (ESA) i Američkoj svemirskoj agenciji (NASA).

2015. godine je pokrenuo "Projekat Ikarus" i dizajnirao letačka odela koja su rušila svetske rekorde.

Njegova porodica je navela da je izgubio život radeći ono što je najviše voleo, skakao u letačkom odelu i poručila da želi da osigura da ceo svet zna za njegova dostignuća i ambicije.

 

Grubišić, poznat i kao "leteći čovek", čiji je otac poreklom iz Like, boravio je u Srbiji prošle godine.

"Ono što želim od života je da letim, oduševljava me mit o Ikaru i to kako je za njega letenje bilo jednostavno. Bio bih najsrećniji kada bismo mogli da letimo bez ičega. To se naravno neće dogoditi, ali pokušavamo da opremu kojom letimo, svedemo na minimum i to me usrećuje", rekao je tada Grubišić.

 

Kurir.rs/Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...