Najnovije vesti

SAUDIJCI PREKINULI PROIZVODNJU NAFTE U NAPADNUTIM POGONIMA: Obustavljena proizvodnja 5,7 miliona barela nakon napada dronovima!
Foto: AP / Al-Arabiya

ozbiljan napad

SAUDIJCI PREKINULI PROIZVODNJU NAFTE U NAPADNUTIM POGONIMA: Obustavljena proizvodnja 5,7 miliona barela nakon napada dronovima!

Planeta

Zbog napada dronovima na dva naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, privremeno je prekinuta proizvodnja na te dve lokacije, što pogađa oko polovinu ukupne proizvodnje nacionalnog naftnog giganta Aramko, saopštilo je sinoć saudijsko Ministarstvo energetike.

"Napad je uticao na privremenu suspenziju na lokacijama Abkaik i Kurais", rekao je saudijski ministar energetike princ Abdulaziz ben Salman, u saopštenju koje je prenela novinska agencija SPA.

 

Napad je izazvao prekid proizvodnje 5,7 miliona barela sirove nafte, što je oko 50 odsto ukupne proizvodnje kompanije Aramko, rekao je on.

 

Kako se u saopštenju navodi, nedostatak nafte će biti nadoknađen iz zaliha i da će kompanija dati ažurirane informacije narednih 48 sati.

foto: AP / Planet Labs Inc

U jučerašnjem napadu jemenskih šiitskih Huti pobunjenika pogođeno je najveće svetsko postrojenje za preradu nafte i još jedno veliko naftno polje, izazvavši ogromne požare na ranjivom mestu za globalno snabdevanje energijom.

Saudijski ministar je u saopštenju dodao da su požari pod kontrolom, kao i da nema povređenih.

foto: EPA / Mahmoud Khaled

Huti koje podržava Iran i koji drže pod kontrolom glavni grad Jemena i deo jemenske teritorije, juče su preuzeli odgovornost za napad. Arapska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom se od 2015. bori protiv Hutija u Jemenu na strani međunarodno priznate jemenske vlade.

 

SAD su juče Iran optužile da je odgovoran za napad. Američki državni sekretar Majk Pompeo je u tviter poruci napisao da "nema dokaza da su napadi došli iz Jemena", i dodao da je "Iran pokrenuo napad bez presedana na svetske zalihe energenata".

 

Kurir.rs / Beta

Foto: AP / Al-Arabiya

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...