NACIONALNI ŠTRAJK PARALISAO POLA AMERIKE! 50.000 radnika Dženeral Motorsa zatvorilo pogone širom zemlje! (VIDEO)
Foto: Profimedia

PROPALI PREGOVORI S UPRAVOM

NACIONALNI ŠTRAJK PARALISAO POLA AMERIKE! 50.000 radnika Dženeral Motorsa zatvorilo pogone širom zemlje! (VIDEO)

Planeta -

DETROIT - Više od 49.000 radnika "Dženeral motorsa" (GM) stupilo je danas u štrajk i postavilo prepreke na ulazima u fabrike pošto su propali pregovori sindikata Ujedinjeni Automobilski Radnici (UAW) sa rukovodstvom kompanije o zaradama i uslovima rada.

Radnici su zatvorili 33 proizvodna pogona u devet država širom SAD, kao i 22 skladišta za distribuciju rezervnih delova.

Neizvesno je koliko će protesti trajati. Iz sindikata kažu je uprava otezala višemesečne pregovore, dok iz uprave tvrde da su dali značajne ponude, uključujući veće plate i fabrička ulaganja.

Ovo je prvi nacionalni štrajk sindikata UAW od dvodnevne šetnje 2007. godine koja je malo uticala na kompaniju.

Teri Dites, potpredsednik UAW i glavni sindikalni pregovarač, izjavio je da je štrajk poslednje sredstvo i da je neophodan jer su radnici i uprava daleko od postizanja dogovora o novom četvorogodišnjem kolektivnom ugovoru.

"Potpuno shvatamo teškoće koje to može prouzrokovati. Zalažemo se za poštene plate, za pristupačnu kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, zalažemo se za svoj udeo u profitu", rekao je Dites.

S druge strane, uprava GM tvrdi da je ponudila radnicima povećanje plata, veći udeo u podeli profita, zdravstvene benefite i tako dalje.

Budući da su izjave za javnost dveju strana oprečne, teško je reći koliko će štrajk trajati, izjavila je Kristin DŽicek, potpredsednica za pitanja rada i industrije pri Centru za istraživanja u automobilskom sektoru, industrijskoj tink tenk organizaciji.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track