OVO SU 25 NAJMOĆNIJIH DRŽAVA NA SVETU: Među prve tri zemlje na listi se nalaze DVA VELIKA SAVEZNIKA SRBIJE!
Foto: EPA

BIZNIS INSAJDER

OVO SU 25 NAJMOĆNIJIH DRŽAVA NA SVETU: Među prve tri zemlje na listi se nalaze DVA VELIKA SAVEZNIKA SRBIJE!

Planeta -

SAD, Rusija i Kina ostaju najmoćnije zemlje na planeti čak i dok su druge zemlje videle da njihove pozicije opadaju, prema ovogodišnjem globalnom rangu moći.

Poredak koji su objavili "US News" i "World Report" govori o uticaju nacije, kao i na njenu političku, ekonomsku i vojnu moć. Rangiranje je deo njegove godišnje studije „Najbolje zemlje“ koja procenjuje 80 zemalja na osnovu odgovora 21.000 ljudi.

Ono što moramo da primetimo je da je BI izdvojio za pojedine zemlje možda i najmanje bitne stavke koje se tiču najznačajnijih karakteristika određene države. Tako da bi se mnogim zemljama na ovoj listi moglo dopisati mnogo toga što bi bolje i značajnije oslikavalo njih kao države.

25. Egipat

Autori teksta Egipat smatraju "jednom od najranijih i najvećih civilizacija na svetu" i primećuju da zbog svoje pozicije, uključujući reku Nil i more, čini "kulturni i trgovinski centar sveta."

Tokom istorije, "smatran je za značajno mesto koja su mnoga carstva težila da osvoje, a sama zemlja je često bila u centru društvenih i religijskih pokreta".

Egipat je porastao za četiri mesta u odnosu na prošlu godinu, kada je bio na 29. mestu.

24. Brazil

Ova zemlja ima ogromnu teritoriju i veoma je privlačna za turiste.

"Zauzimajući polovinu kopnene teritorije Južne Amerike, Brazil je gigant kontinenta - i po veličini i po broju stanovnika. Istorija Brazila ispunjena je ekonomskim previranjima,a njena kultura je veoma značajna za svet kao takav. Brazil je jedno od najboljih svetskih turističkih odredišta. Međutim, ova zemlja se u 21. veku suočava sa ozbiljnim pitanjima koja se tiču siromaštva, nejednakosti, državnom upravom i životnom sredinom sredine", navodi se u izveštaju

23. Norveška

Norveška se u odnosu na prethodnu godinu popela sa 27. na 23. poziciju rang liste.

Posebno se ističe pomorska kultura ove zemlje kao i uticaj Vikinga na obližnje države.

22. Singapur

Singapur je prošle godine bio na 20. mestu.

"Osnovan kao britanska trgovačka kolonija u 19. veku, Singapur je užurbana metropola u jugoistočnoj Aziji i dom jedne od najprometnijih luka na svetu", navodi se.

Istovremeno se naglašava visok BDP zemlje i niska nezaposlenost što ovu zemlju čini jednom od najbogatijih nacija na svetu.

21. Holandija

Holandija je je 2019. bila na 26. mestu.

U tekstu se posebno naglaša va da "tri glavne evropske reke - Rajna, Meza i Šelda - teku kroz susednu Nemačku i Belgiju a onda odlaze u "užurbane luke Holandije".

20. Švedska

Švedska je zauzela 21. mesto u 2019. godini, dok je ove godine na 20. poziciji.

Izveštaji navode kao jednu od glavnih karakteristika jer je "jedna od najvećih zemalja u Evropskoj uniji po kopnenoj masi".

19. Španija

Španija je prošle godine na listi 23. mesta.

Priređivačima teksta je posebno bio značajan španski uticaj posle decenija kolonijalzma.

18. Katar

Katar se porpilično popeo na ovoj lestvici s obzirom da je prošle godine bio na 24. mestu.

Posebno se ističe njegovo monetarno bogatstvo uprkos maloj veličini zemlje.

"Bogat naftom i prirodnim gasom Katar je jedna od najbogatijih zemalja sveta."

17. Italija

Italija je prošle godine bila na 18. mestu.

Ova zemlja posebno se ističe time da u nju svake godine dođe 40 miliona turista.

16. Turska

Turska je i 2019. godine zauzimala 16. mesto.

"Turska je dom jedinstvenog preseka kulture dok nacija spaja Aziju sa Evropom. Već više od decenije traje borba vlasti između sekularne vlade podržane od strane vojske, i sve popularnijeg verskog pokreta. Ovo prema mnogima izaziva zabrinutost u odnosu na stabilnost vlade ove zemlje."

15. Australija

Australija je na istom mestu kao i prošle godine.

Opisana je u jednoj rečenici kao zemlja jedinstvena po tome što zauzima čitav kontinent.

14. Indija

Indija je prošle godine zauzimala 17. poziciju.

U Indiji živi 1,4 milijardi ljudi i "druga je najnaseljenija nacija posle Kine, jer u njoj živi otprilike šestina svetske populacije“.

13. Švajcarska

Švajcarska je u 2019. bila na 14. poziciji.

U analizi ove zemlje se navodi da je ovo jedna od "najbogatijih država na svetu, a vekovima je bila poznata i po svojoj vojnoj neutralnosti."

12. Kanada

Kanada je ostala na istom mestu kao i prošle godine.

Reč je o drugoj najvećoj zemlji na svetu po kopnu, a njena "ekspanzivna divljina na severu je poseban odraz kanadskog identiteta kao i reputacija koju ova zemlja imao kao država koja dočekuje imigrante".

11. Ujedinjeni Arapski Emirati

Pozicija UAE je ista kao i 2019. godine.

"Iako u svom srcu konzervativni, UAE je jedna od najliberalnijih zemalja zaliva, s ustavom koji omogućava slobodu veroispovesti."

10. Saudijska Arabija

Saudijska Arabija je pala za jedno mesto u odnosu na prošlu godinu, kada je bila na 9. poziciji.

Ova država je "gigant Bliskog Istoka" zbog površine koju ova zemkja zauzima. Ne sme se zanemariti ni veliki značaj ove zemlje muslimane.

"Milioni muslimana iz celog sveta učestvuju u hodočašću u Meku svake godine."

9. Južna Koreja

Južna Koreja je prošle godine bila na 10. mestu. Ono što su autori ove analizie posebno istakli je trajni sukob ove zemlje sa Severnom Korejom.

8. Izrael

Izrael je i prošle godine bio na 8. mestu.

"Zbog svoje relativno male veličine, zemlja je odigrala veliku ulogu u globalnim mešunarodnim odnosima. Zemlja ima snažnu ekonomiju, na svojoj teritoriji ima verske građevine značaja za nekoliko religija, ali je ujedno poznata i po veoma zategnutim vezeama sa mnogim arapskim susedima".

7. Japan

Japan je takođe zadržao svoju poziciju od prošle godine kada je takođe bio na 7. mestu.

Autori izveštaja ovu zemlju nazivaju "jednom od najpismenijih i tehnički najnaprednijih nacija na svetu".

6. Francuska

Pozicija Francuske je nepromijenjena u odnosu na prošlu godinu.

"Teško je preuveličiti uticaj koji Francuska ima na svet, u prošlosti i danas. Smeštena u zapadnoj Evropi, Francuska je jedna od najstarijih zemalja na svetu, a njen uticaj se proteže širom sveta kroz nauku, politiku, ekonomiju i možda pre svega kulturu. Počevši od srednjeg veka, Francuska se razvijala kroz kraljevstvo, carstvo i, na kraju, u republiku. Bila je to jedna od prvih nacija koja je proklamovala prava pojedinca. "

5. Velika Britanija

Velika Britanija je takođe bila na 5. mestu prošle godine.

"Britanija je visoko razvijena država koja ima značajan međunarodni ekonomski, politički, naučni i kulturni uticaj“.

Napominje se da njen izlazak iz Evropske unije "podstaklo zabrinutost zbog uloge Velike Britanije na globalnoj sceni".

4. Nemačka

Nemačka je i 2019. bila na 4. mestu.

"Nemačka, najnaseljenija nacija u Evropskoj uniji, poseduje jednu od najvećih ekonomija na svetu a posebno je primetno da njena uloga u međunarodnoj zajednici neprestano raste od ponovnog ujedinjenja".

3. Kina

Pozicija Kine se nije promenila od prošle godine.

"Ova zemlja je dom jedne od najstarijih civilizacija na svetu".

Autori posebno ističu da se radi o "najnaseljenijoj državi na svetu i da se smatra drugom po veličini po kopnenoj masi".

2. Rusija

Rusija je takođe bila na 2. mestu prošle godine.

"To je najveća zemlja na svetu po kopnenoj masi - gotovo dvostruko veća od Kanade, druge najveće na svetu - i pokriva svu severnu Aziju i veći deo istočne Evrope. Ona deli kopnene granice sa više desetina zemalja i deli morske granica s Japanom i Sjedinjenim Državama. "

1. Sjedinjene Američke Države

SAD zadržavaju svoju poziciju najmoćnije zemlje na svetu.

"Ova zemlja je najdominantnija ekonomska i vojna sila na svetu a njen kulturni uticaj prožima ceo svet zahvaljujući produkciji filmova, televizije i muzike.

Takođe se primećuje da su stavovi predsednika Donalda Trampa o imigraciji i trgovini „pokrenuli pitanja širom sveta, uključujući i najbliže države saveznice o budućem toku nacije na globalnoj sceni“.

Kurir.rs/Business Insider

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja