I IRAN U IZOLACIJI ZBOG VIRUSA: Turska i Irak zatvorili granice, škole ne rade, letovi obustavljeni! (VIDEO)
Foto: Anadolija/Muhammet Kurşun

alarmantno stanje u svetu

I IRAN U IZOLACIJI ZBOG VIRUSA: Turska i Irak zatvorili granice, škole ne rade, letovi obustavljeni! (VIDEO)

Planeta -

Turska i Irak će zatvoriti granice sa Iranom u znak predostrožnosti kako bi se sprečila mogućnost širenja koronavirusa. U Iranu su do sada prijavljena 43 slučaja zaraze.

Svi auto-putevi i železničke linije biti zatvoreni danas od 17 časova, a privremeno će biti obustavljeni i letovi iz Irana.

Osam osoba preminulo je u Iranu od posledica koronavirusa, što je najveći broj zabeleženih žrtava izvan Kine.

foto: AP/Ebrahim Noroozi

Irački guverner Musena et-Temimi naveo je da su nakon sastanka s kriznim odborom, koji je uspostavljen za borbu protiv koronavirusa, odlučili da produže zabranu ulaska iranskih državljana u Irak.

1 / 5 Foto: AP/Ebrahim Noroozi

Prvobitno je zabrana stupila na snagu 20. februara. Odlučili su da je produže s tim da je u naredna tri dana zaustavljen i protok roba preko carinskih prelaza na istoku zemlje.

Temimi je napomenuo da je odluka donesena u cilju boljeg medicinskog nadzora nad Iračanima koji su se vratili iz Irana.

Postepeno, Iran je sve više u izolaciji zbog virusa.

foto: Anadolija/Muhammet Kurşun

Kako bi sprečile širenje koronavirusa, iranske vlasti preduzele su dodatne mere - u brojnim pokrajinama obustavljena je nastava u školama, obustavljene su sve kulturne manifestacije, a turbeta i muzeji su zatvoreni za posete.

Otkazani su i ispiti na univerzitetima.

U Teheranu građani koriste maske i rukavice, kako bi se zaštitili od virusa. Sredstva za dezinfekciju kao što su gel za ruke, maske i druga sredstva sve je teže pronaći u apotekama.

Ministarstvo zdravstva je saopštilo kako će se maske ​​besplatno deliti stanovništvu i da će zbog toga fabrike koje proizvode maske raditi u punom kapacitetu, 24 sata.

Ulica Vali Asr u Teheranu, koja je jedna od najprometnijih u gradu i poznata po gužvama tokom celog dana, ovih dana je pusta.

Kurir.rs/Tanjug/Anadolija

Foto: Anadolija/Muhammet Kurşun

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track