RUSIJA PLANIRA DA OTKRIJE TAJNU STARU 4,5 MILIJARDE GODINA: Ali pre toga mora da se sukobi sa SAD i to u svemiru!
Foto: EPA/ Peter Komka, Profimedia

opasno

RUSIJA PLANIRA DA OTKRIJE TAJNU STARU 4,5 MILIJARDE GODINA: Ali pre toga mora da se sukobi sa SAD i to u svemiru!

Planeta -

Rusija je jedna od nekoliko svemirskih sila koja se planira vratiti na Mesec u narednim godinama i izrazila je spremnost za saradnju s NASA-om u tom području. Međutim, Roscosmos je upozorio i na to da su nedavni "sporazumi Artemide" Trampove administracije o otkrivanju Meseca uporedivi sa invazijom u Irak 2003. godine.

Ruski naučnici moraju da prikupe između 8 i 10 uzoraka tla iz različitih delova Meseca da bi jednom i zauvek dokazali kako je stvoren, kaže Jevgenij Sluta, šef Laboratorije za geohemiju meseca i planete Ruske akademije naučnih instituta za geohemiju i analitičku hemiju.

Akademik je podsetio da postoje dva popularna modela koji objašnjavaju kako je nastao Mesec; hipoteza koju su prihvatili većina američkih naučnika da je Mesec nastao kao rezultat sudara Zemlje i drugog nebeskog tela i hipoteza koja je pogodovala sovjetskim, a potom i ruskim naučnicima, da su Zemlja i Mesec formirali istovremeno ili skoro istovremeno pre oko milijardu godina.

"Svi razumeju da bez uzoraka lunarnog tla iz različitih mesečevih područja nije moguće potvrditi nijednu hipotezu. Potrebno nam je lunarno tlo iz kontinentalnog i morskog područja, od najstarijih oblasti Meseca, da izvršimo detaljnu analizu njegovog mineralnog i hemijskog sastava i, pre svega, izotopskog sastava njegovih radionuklida. Ovi regioni su manje ili više definisani; ima ih između 8 i 10 ", objasnio je Sliuta.

Očekuje se da će jedan od ovih uzoraka tla biti dostavljen pomoću roba Luna-28, a projekat za koji se Roscosmos nada da će se spustiti na Mjesec 2027. godine i tamo uzeti kriogene uzorke tla i vratiti ih na Zemlju s Južnog pola nebeskog tijela. . Godinu dana kasnije, roba Luna-29 trebalo je da isporuči rover na Zemljin satelit na dalja istraživanja. „Ne može se izvršiti tačna analiza na licu mesta. Proučavanje izotopskog sastava tla veoma je osetljiva analiza, a sama priprema traje nekoliko meseci “, rekao je Sliuta, objašnjavajući zašto je uzorak potrebno vratiti na Zemlju radi proučavanja.

Analiza može imati revolucionarne posledice. Prema naučniku, američka naučna hipoteza o uticaju giganta na stvaranje Meseca je odličan model, ali ne objašnjava razlike u sastavu materije između dva nebeska tela. Teorija istovremenog ili skoro istovremenog formiranja takođe ima svojih problema, kaže Sliuta, ali je doslednija u objašnjavanju tih razlika.

Ruski naučnici se nisu vratili na Mesec otkad je sovjetska robotska svemirska letelica tamo sletila 1970-ih, a između 1970. i 1976. na Zemlju su poslali tri uzorka tla sa tri lokacije na Mesecu. NASA je mogla da donese značajne uzorke tla na Zemlju putem programa Apollo, ali takođe se nije vratila na Mesec od decembra 1972.

Nekoliko nacija, uključujući Rusiju, Sjedinjene Države, Kinu, Indiju i Izrael, objavilo je ambiciozne planove za vraćanje čovečanstva na Mesec.

Ranije ovog meseca, međutim, Trampova administracija otkrila je takozvane principe „ArtemisAccords“ za istraživanje Meseca, pozivajući se na nacionalne i privatne sporazume da delotvorno podele Mesec po sferama uticaja, uključujući vađenje i korištenje svemirskih resursa. Šef Roscosmosa Dmitrij Rogozin izrazio je zabrinutost zbog američkog predloga, uporedivši ga sa američkom invazijom na druge zemlje na Zemlji i upozorivši da Rusija neće dozvoliti SAD-u da privatizuje Mesec.

Kurir.rs/Logicno.com Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track