Najnovije vesti

NEMAČKI VIROLOG UVEREN: Ovo je jedini način da se obračunamo sa koronom
Foto: Profimedia

pozvao i na brzo testiranje u grupama

NEMAČKI VIROLOG UVEREN: Ovo je jedini način da se obračunamo sa koronom

Planeta

Iako se čini da su rigoroznije mere neizbežne, čuveni nemački virolog Kristijan Drosten zagovara "mini-blokadu".

Smatra da bi tri nedelje blokade pomogle zemlji dugoročno gledano kako bi se napravio otklon, ukoliko dođe do preopterećenja.

"Sa virusom nema pregovora. Ovaj virus jednostavno nameće blokadu kada dođe do određenog broja obolelih", objašnjava naučnik.

On kaže da je incidenca u Nemačkoj i dalje poprilično niska.

"Ako bismo sada nagazili kočnicu imali bismo dugoročan efekat. To bi nam uštedelo mnogo vremena", dodao je.

Drosten je i objasnio prednosti privremene blokade, koja bi mogla da ima određene izuzetke, poput škola.

foto: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

"Svi unapred znaju da bi ova blokada bila vremenski ograničena. Trajala bi tri nedelje, što je malo više od obaveznog karantina. U tom slučaju bi još više smanjili incidencu i imali bismo dugoročan efekat", objašnjava Drosten koji smatra da je to "vin-vin" situacija.

Rekao da mini-blokade već postoje u nekim delovima Velike Britanije i osmišljene su da bi sprečile da dođe do kolapsa zdravstvenog sistema. Istovremeno takav način blokade ne bi mnogo ugrozio ekonomiju.

Virolog je savetovao i da se rade brzi testovi u grupama. On objašnjava to na primeru - ako je neko inficiran u kolektivu, svi u kancelariji bi trebalo odmah da urade brzi test.

foto: EPA/ALEXANDER BECHER

"Na taj način bismo za 15 minuta znali da li imamo klaster ili ne. Tada izolujemo čitavu grupu", kazao je Drosten i dodao da je ovo mnogo brža procedura od PCR testa koji se čeka nekoliko dana.

"Svestan sam da je potrebno vreme da se ovakve odluke donesu na nivou čitave Nemačke, a vremena imamo sve manje i manje", zaključio je.

Podsetimo, Nemačka bi danas trebalo da donese odluku o novim merama, a spekuliše se da će kancelarka Angela Merkel uspeti da "izgura svoje" i da uvede blokadu koja bi podrazumevala zatvaranje ugostiteljskih objekata i druga ograničenja.

Kurir.rs/RTL

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...