ŠPIJUNKA KOJA JE DIGLA NA NOGE CELU AMERIKU: Svi su mislili da je Kristina Feng samo lepa i vredna Kineskinja, USLEDIO JE ŠOK
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Hladnoratovske lastavice ponovo lete na Zapad

ŠPIJUNKA KOJA JE DIGLA NA NOGE CELU AMERIKU: Svi su mislili da je Kristina Feng samo lepa i vredna Kineskinja, USLEDIO JE ŠOK

Planeta -

Kada je američki portal Axios, rekonstruisao i objavio priču o misterioznoj Kristin Feng. Saznali smo da se harizmatična i društveno vrlo aktivna mlada Kineskinja našla u centru špijunske afere koja podseća na hladnoratovske špijunske operacije i romane. Senator Marko Rubio iskazao je namere da sazove saslušanje pred obaveštajnim komitetom američkog Senata povodom ovog slučaja.

Darko Obradović, ekspert za bezbednost i terorizam iz Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, u analizi za Kurir navodi da se, na osnovu javno dostupnih izvora, saznaje da je izvesna Kristin Feng ili Feng Feng, osumnjičena da je izvodila obaveštajne aktivnosti u Kaliforniji od 2011. do 2015 godine.

- Ceo slučaj još uvek nije dobio zvaničan epilog pred sudskim organima SAD. Ono što je izazovno kod ovog slučaja jeste što u javnost izlazi u jeku trgovinsko-obaveštajnog „hladnog rata“ na relaciji Kina-SAD. Sve to je praćeno optužbama i studijama koje ukazuju na opasnost kineskih sajber tehnologija po kritičnu infrastrukturu i ekonomsku špijunažu.

Ceo slučaj po pitanju Feng je razotkrio FBI tokom redovnih kontraobaveštajnih aktivnosti na zaštiti postavljenih lica. Ono što je jako zanimljivo u obaveštajnom smislu jeste karakter filmskog zapleta. U Kalifornijskom političkom životu iznenada 2011. godine pojavljuje se atrkatvina kineska studentkinja koja postaje predsednica Kineske studentske asocijacije i vremenom izvršava prodor u političke društvene krugove, uzima učešće u lokalnim inicijativama, promociji političkih stranaka i ostvaruje vrlo bliske kontakte sa brojnim političarima čak i kandidatima za Kongres i Senat, otkriva Darko Obradović i navodi da je afera izazvala alarm u službama.

- U ovom trenutku mnogi političari i funkcioneri su pozvani na kontraobaveštajni brifing od strane FBI, i ustanovljeno je da su pojedinci bili u romantičnim odnosima sa Kristin Feng, a njen uticaj je dosegao i nivo da može da preporučuje zaposlenja.

Analizom saopštenih informacija po ovom slučaju, možemo uraditi kraću analizu slučaja sa aspekta obaveštajno-bezbednosnih aktivnosti. U ovom trenutku nema sumnje da FBI raspolaže dovoljnom količinom podataka koje potvrđuju opravdanu sumnju na špijunažu. Ukoliko sagledamo karakter delovanja Kristin Feng, uočićemo stari sovjetski obrazac upotrebe ljudskog faktora u obaveštajnom radu koji je bio svojstven hladnoratovskom periodu. Na desetine atraktivnih devojaka su pod raznim legendama-izmišljenim biografijama i zanimanjima odašiljane na Zapad - otkriva stručnjak - U stručnoj literaturi, ženski operativac koji se služi svim kapacitetima ženskog šarma kako bi zadobio poverenje i prikupio obaveštajne podatke, naziva se lastavica. Lastavica mora biti dobro trenirana, inteligentna, komunikativna, intuitivna i zavodljiva osoba sa velikom dozom šarma. Delovanje lastavica je najčešće usmereno ka prodoru u visoke i obaveštajno interesantne društvene krugove, dobro pozicioniranje u okruženju mete i na koncu prikupljanje i dostavljanje obaveštajnih podataka.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

- Upotreba lastavica je obično tkz. dugoročna operacija, gde lastavica se zapravo ponaša kao predator, vrhunska glumica u svojoj ulozi bez predaha nastoji da zadobije ugled i poverenje, izgradi prijateljske i emotivne odnose sa metama. U slučaju Kristin Feng prepoznajemo sve karakteristike lastavice koja je zavodila moćnike u Kaliforniji, izvršila upliv u visoke društvene slojeve, stekla naklonost i poverenje, na žalost informacije o dometima njenog rada i da li je i u kojoj meri izvodila obaveštajne aktivnosti izvesno je da cemo saznati na Komitetu za obaveštajni rad koji je zakazao senator Marko Rubio. Ono što je svakako ostala misterija za javnost to su razlozi iznenadnog nestanka Kristin Feng koja je napustila SAD i prekinula sve kontakte putem društvenih mreža u trenutku kada je FBI pokrenuo aktivnosti na njenom pracenju, što ukazuje na mogućnost da je imala tim za podršku i održavanje veze.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Da se ova obaveštajna aktivnost odigravala baš u Kaliforniji ne treba da nas čudi jer Kalifornija predstavlja tkz.bazen perspektivnih političara, u njoj se nalazi Silikonska dolina, i uvek je bila interesantna i za ekonomsku špijunažu. Direktor FBI Kristofer Vraj u svom obraćanju je upozorio na ekonomsku špijunažu u domenu intelektualne svojine i pronalazaka. Tako da ako imamo to u vidu, slučaj Kristin Feng može biti samo jedna igla u plastu sena u ovom obaveštajnom ratu pre svega usmerenom na ekonomsku špijunažu prema američkim privrednim subjektima, koji po konzervativnim procenama iz SAD godišnje pravi trošak od 320 biliona dolara amerčkoj ekonomiji - zaključuje Obradović.

Darko Obradović
Darko Obradović foto: Printscreen

Dugo u obaveštajnim aferama nismo imali ovako javno objavljen slučaj upotrebe lastavice, ono što je zanimljivo pojedinci sa kojima je ova lastavica imala zajedničke slike su negirali da su je uopšte poznavali, a druga specifičnost je ta da je cela afera objavljena pet godina od nastanka.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track