U DVE REČI POKAZAO AMERIČKU NEMOĆ: Šok izjava šefa američkog vazduhoplovstva o snazi SAD u Aziji! (VIDEO)
Foto: Screenshot YT

bruka

U DVE REČI POKAZAO AMERIČKU NEMOĆ: Šok izjava šefa američkog vazduhoplovstva o snazi SAD u Aziji! (VIDEO)

Planeta -

"Nadjačani smo" ... način je na koji je načelnik štaba vazduhoplovstva Čarls Braun opisao evolutivnu globalnu pretnju, naglašavajući da će Kina u narednim godinama imati mnogo veći broj ratnih platformi od SAD-a.

Braun, bivši komandant vazduhoplovstva SAD u Tihom okeanu rekao je prisutnima na Simpozijumu udruženja vazduhoplovnih snaga 2021. da često govori svojim snagama o brzo rastućoj pretnji koju predstavlja Kina.

"Znate, kao komandant PACAF-a, jedna od stvari koje bih pokazao je slajd koji je pokazao poređenje između broja platformi koje bi Kina imala 2025. godine i broja platformi koje bi imali SAD i naši saveznici i partneri u regionu do 2025. Nadjačani smo. Ali nije stvar u platformama. Reč je o mogućnostima ", rekao je Braun, prema tekstu transkripta njegove primedbe.

Kineska mornarica je već veća od američke mornarice, što je okolnost koja naravno obaveštava o trenutnom planu mornarice da masovno proširi svoju flotu. Kina gradi svoj treći i četvrti nosač aviona, udvostručujući broj razarača u narednim godinama i brzo dodajući veliki broj novih amfibijskih jurišnih brodova i nuklearnih podmornica.

Zanimljivo je da rejting GlobalFirepover 2021 pokazuje veliki porast kineskih vazdušnih, kopnenih i morskih snaga. Dok su SAD ' ukupan broj borbenih aviona, prema imovini, je 1.958 u poređenju sa kineskim 1.200, ovaj odnos snaga u vazduhu možda neće postojati mnogo duže. Na tlu i u okeanu, međutim, Kina već uveliko premašuje SAD po snazi. GlobalFirepover navodi da Kina sada broji više od 2.185.000 aktivnog osoblja, što je skoro duplo više od broja američkih, na 1,4 miliona. Na moru se takođe izveštava da je Kina skoro dvostruko jača. Navedene su njihove mornaričke snage koje imaju 777 platformi, u poređenju sa 490 za američke.

Kao deo ove rastuće zabrinutosti Pentagona, očekuje se da će se narednih godina margina veličine između američke i kineske vojske, uključujući i njene vazduhoplovne snage, mornaricu i vojsku, dodatno proširiti. Na primer, Kina dodaje nove lagane tenkove VT-5, jurišne helikoptere Z-10 i nekoliko novih varijanti stelt aviona 5. generacije, uključujući J-31 nosača, nadograđene J-20 sa dva sedišta i novi skriveni Gongi- 11 oružanih napadačkih dronova. Od samo prošle godine, Kina je počela da dodaje nova artiljerijska vozila na točkovima 6Ks6 PCL-181 da bi povećala 155-milimetarsku pokretljivost.

Ova okolnost, prema Braunovom razmišljanju, pokreće ubedljivu potrebu za nekoliko ključnih stvari kao što je obimno prikupljanje obaveštajnih podataka poput novog znanja o kineskim sistemima, tehnologijama i platformama, kao i ubrzane inovacije i modernizaciju vazduhoplovnih snaga SAD.

"Ključni aspekt za nas je da moramo unapred da razmišljamo kuda idu Rusija i Kina, pa možemo da postavimo stvari na mesto koje će nam omogućiti veće šanse za takmičenje, umesto da budemo reaktivni nakon što se to već dogodilo, a zatim smišljajući šta ćemo učiniti, jer su već prešli na sledeći događaj. Moramo da ostanemo korak ispred njih ", rekao je Braun.

Namera ovde je očigledno da se razvije tehnološki superiorno oružje i platforme kako bi se umanjio deficit veličine snaga, pristup će verovatno dati prednost novim inovacijama u oblasti umetničke inteligencije, stelta i, možda od najvećeg značaja, dometa. Ako američko oružje i senzori imaju tehnološki kapacitet da "prevaziđu" kineske sisteme, tada napadačke snage mogu postići ogroman uticaj sa manje brojeva platformi. Ovo je deo zašto je američka avijacija toliko usredsređene na zajedničko komandovanje i kontrolu nad svim domenima kao način da se bojno polje proširi razmenom informacija i ciljanjem više čvorova, više domena.

Iako je Braun istakao da je spomenuo i Rusiju i Kinu, jer se obojica smatraju glavnim rivalima za moć, mnogi čelnici Pentagona, poput ministra odbrane Lojda Ostina, nazivaju Kinu primarnom "pretnjom pejsinga".

Takođe je poznato da Kina poseduje rakete sa daljinskim, precizno vođenim kopnenim paljbama, antitelesno naoružanje i nove metode kibernetičkog napada, a da ne pominjemo tekuća ispitivanja brojnog hipersoničnog naoružanja i pod-lansiranog nuklearnog oružja dugog dometa JL-3 balističke rakete. Takođe je od velikog značaja, čini se da Kina odražava američke koordinisane, višeuslužne taktike i tehnike vazduh-zemlja među domenima, manevre koji verovatno pojačavaju zabrinutost Pentagona zbog novih kineskih koncepata delovanja.

Kurir.rs/National Interest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track