Najnovije vesti

VAŽAN FAKTOR IZVEŠTAVANJA SUKOBA: Zašto je područje Gaze i Izraela mutno na Gugl mapi? FOTO
Foto: Printscreen/Google Maps

satelitski snimci

VAŽAN FAKTOR IZVEŠTAVANJA SUKOBA: Zašto je područje Gaze i Izraela mutno na Gugl mapi? FOTO

Planeta

Zašto je Gaza, jedno od najgušće naseljenih mesta na svetu, mutna na Gugl mapi (Google Maps)?

Zapravo se veliki deo Izraela i palestinskih teritorija na Google Earthu prikazuju kao satelitske slike niske rezolucije, iako su dostupni snimci mnogo boljeg kvaliteta.

Primera radi, u gradu Gazi jedva je moguće uočiti automobile na ulicama dok se u Pjongjangu, glavnom gradu Severne Koreje, automobili jasno razaznaju, pa je čak moguće na ulicama videti i pojedine ljude.

Važnost satelitskih snimaka

Satelitski snimci su postali važan faktor tokom izveštavanja o izraelsko-palestinskom sukobu, ali vlasti su izrazile zabrinutost da bi detalji na snimcima mogli da ugroze sigurnost zemalja.

Analitičari i istražitelji pokušavaju putem satelitskih snimaka da potvrde područja raketne paljbe i ciljanih zgrada u Gazi i Izraelu.

Gugl Mape, Gaza, Pjongjang
foto: Printscreen/Google Maps

"Od Izraela i palestinskih teritorija ne dobijamo satelitske slike visoke rezolucije što nam otežava situaciju", kazao je istražitelj Samir za BBC.

Međutim, nisu samo mutni satelitski snimci koje šalju Gaza i Izrael. To područje ima nisku rezoluciju i na Google Earthu.

"Najnoviji snimak Google Eartha je iz 2016. i potpuno je beskoristan. S druge strane, zumirao sam neko nasumično ruralno područje u Siriji i od tada je snimljeno više od 20 slika, u vrlo visokoj rezoluciji", napisao je na tviteru novinar Arik Toler.

Gugl navodi kako mu je cilj da "redovno stavlja nove snimke gusto naseljenih mesta", ali to očigledno nije slučaj sa Gazom.

Jesu li Guglu uopšte dostupne sve slike visoke rezolucije?

Američka vlada je do prošle godine ograničavala kvalitet satelitskih snimaka koje su kompanije iz SAD smele da nude na komercijalnoj osnovi.

Kyl-Bingamanov amandman (KBA) uveden je 1997. godine kako bi se rešila neka sigurnosna pitanja Izraela. Iako se on odnosio samo na izraelsko područje, ograničenje se primenjivalo i na palestinsku teritoriju.

KBA je ograničio kvalitet slike na taj način da je objekat veličine automobila bio jedva vidljiv, odnosno izgledao je jako zamućeno. Svaki još manji objekat bio je skoro neprepoznatljiv.

"Izraelu bi najviše odgovaralo da je fotografija u najnižoj mogućoj rezoluciji. Poželjno je da smo malo zamućeni, a ne da se sve precizno vidi", rekao je prošle godine Amnon Harari, voditelj svemirskog programa u izraelskom ministarstvu odbrane.

Nakon što su pružatelji usluga koji nisu iz SAD, poput francuske kompanije Airbus, uspeli da na tržištu ponude slike u većoj rezoluciji, Sjedinjene Države su u julu 2020. ukinule KBA. Američka vlada sada dozvoljava kompanijama iz SAD da daju daleko kvalitetnije slike tog područja.

Ipak, Gaza je i dalje mutna

BBC je razgovarao s kompanijama Gugl i Epl i upitao ih o problemu niske rezolucije izraelsko-palestinskog područja.

Epl je rekao da radi na ažuriranju svojih mapa na veću rezoluciju, a Gugl je kazao kako njegovi snimci dolaze iz različitih izvora i da razmatra "mogućnost ažuriranja svojih snimaka kada budu dostupne fotografije više rezolucije".

"S obzirom na važnost trenutnih događaja, ne vidim zašto bi komercijalne snimke ovog područja i daje trebalo namerno predstavljati u nižoj rezoluciji", napisao je na tviteru Nik Voters, istražitelj koji koristi javno dostupne informacije otvorenog koda.

Ko zapravo snima satelitske slike?

Javne platforme, kao što su Google Earth i Apple Maps, svoje satelitske snimke nabavljaju od drugih kompanija.

Kompanije Maxar i Planet Labs već sada nude snimke Izraela i Gaze u visokoj rezoluciji.

Ove mnogo kvalitetnije slike mogu otkriti detalje do pola metra ili manje. Planet Labs potvrdio je za BBC da pruža slike u rezoluciji od 50 centimetara. Međutim, istražitelji otvorenog koda se u velikoj meri oslanjaju na besplatni softver za mapiranje i nemaju često direktan pristup slikama visoke rezolucije koje je potrebno dodatno platiti.

Satelitske slike koriste se u mnoge svrhe, uključujući praćenje krčenja šuma i skalu šumskih požara, kao i istraživanje kršenja ljudskih prava širom sveta.

Primera radi, zaposleni u organizaciji Hjumen Rajts Voč (Human Rights Watch) su u saradnji sa Planet Labsom 2017. godine dokazali da vojska u Mjanmaru uništava sela u kojima živi etnička grupa Rohingja.

Pomoću satelitskih snimaka, mapirali su opseg štete u više od 200 sela na tom području, upoređujući fotografije te teritorije pre i posle akcije mjanmarske vojske.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja