KINA NEGIRA SATELITSKE SNIMKE KOJI SU ŠOKIRALI AMERE: SAD otkrile replike nosača aviona na čudnom mestu FOTO
Foto: Profimedia

opasno

KINA NEGIRA SATELITSKE SNIMKE KOJI SU ŠOKIRALI AMERE: SAD otkrile replike nosača aviona na čudnom mestu FOTO

Planeta -

Satelitski snimci pokazuju da je Kina napravila makete nosača aviona i razarača američke mornarice u severozapadnoj pustinji, verovatno za vežbu u budućem pomorskom sukobu dok tenzije rastu između nacija.

Kina je poslednjih godina masovno unapredila svoju vojsku, a njene sposobnosti i namere sve više zabrinjavaju Sjedinjene Države kako tenzije rastu oko Južnog kineskog mora, Tajvana i vojne nadmoći u Indo-Pacifiku.

Na slikama koje je u nedelju napravila kompanija za satelitske snimke Makar Tehnolodžis sa sedištem u Koloradu, vide se obrisi američkog nosača aviona i najmanje jednog razarača koji leže na železničkoj pruzi.

Kina, nosač aviona, makete nosaca aviona
foto: Profimedia

Makar je identifikovao lokaciju kao Ruoćiang, okrug pustinje Taklamakan u severozapadnom regionu Sinjiang.

Nezavisni američki pomorski institut saopštio je na svojoj veb stranici da su makete američkih brodova deo novog dometa koji je razvila Narodnooslobodilačka armija.

Kina, nosač aviona, makete nosaca aviona
foto: Profimedia

Na slikama nije bilo jasno koliko detalja je bilo uključeno u očigledne mete, iako je USNI rekao da je identifikovao karakteristike na razaraču, uključujući njegove levke i sisteme naoružanja.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je na dnevnom brifingu u ponedeljak da nema informacija o slikama, rekavši: „Nisam upoznat sa situacijom koju ste spomenuli“.

Kina, nosač aviona, makete nosaca aviona
foto: Profimedia

Ogromna vojna nadogradnja Kine naglasila je suprotstavljanje pomorskim snagama SAD i drugih zemalja.

To uključuje razvoj kopnenih, morskih i vazdušnih raketa za odbijanje i eventualno potapanje protivničkih brodova, što je naglašenije izraženo balističkom raketom DF-21D na kopnu poznatom kao „ubica nosača“.

Kina, nosač aviona, makete nosaca aviona
foto: Profimedia

Poslednjih meseci takođe je zabeležen značajan porast kineskih vojnih letova jugozapadno od Tajvana, samoupravne ostrvske republike na koju polaže pravo Peking i koju preti da će aneksirati silom. Vašington obezbeđuje Tajvanu veći deo svog naoružanja, a američki zakon zahteva da obezbedi da se ostrvo može braniti i da pretnje po njemu tretira kao „ozbiljnu zabrinutost“.

Slike koje je objavio Makar dolaze usred sve veće zabrinutosti zbog mogućnosti vojnog sukoba između dve najveće svetske ekonomije, koje su u sukobu oko niza političkih i ekonomskih pitanja.

Pentagon je ovog meseca objavio izveštaj u kome se kaže da Kina širi svoje nuklearne snage mnogo brže nego što su američki zvaničnici predvideli pre samo godinu dana. Čini se da je to osmišljeno da omogući Pekingu da parira ili nadmaši globalnu moć SAD do sredine veka, navodi se u izveštaju.

Zvaničnici američke odbrane rekli su da su sve oprezniji prema namerama Kine, uglavnom u vezi sa statusom Tajvana.

Kina, nosač aviona, makete nosaca aviona
foto: Profimedia

„Mogućnosti i koncepti PLA koji se razvijaju nastavljaju da jačaju sposobnost (Kine) da se „bori i pobeđuje u ratovima“ protiv „jakog neprijatelja“ – što je verovatan eufemizam za Sjedinjene Države“, navodi se u izveštaju.

Kineska mornarica i obalska straža takođe dodaju nove brodove rekordnim tempom, koncentrišući ih u Južnom kineskom moru, strateškom plovnom putu na koji Kina praktično u celosti polaže pravo.

Dok je američka mornarica i dalje dominantna, njeni resursi su podeljeni između Indo-Pacifika, Persijskog zaliva, Mediterana i drugih regiona u kojima leže američki interesi.

Kineski test hipersoničnog oružja sposobnog da delimično orbitira oko Zemlje pre nego što ponovo uđe u atmosferu i klizi manevarskim putem do cilja takođe je iznenadio najviše američke vojne vođe. Peking je insistirao da testira svemirsko vozilo za višekratnu upotrebu, a ne raketu, ali dizajn sistema naoružanja treba da izbegne odbranu od raketa SAD.

General Mark Mili, predsednik Združenog komiteta načelnika štabova, rekao je da je test „veoma blizu“ da bude „trenutak Sputnjika“, sličan lansiranju prvog svemirskog satelita na svetu od strane Sovjetskog Saveza 1957. godine, što je podstaklo strahove Ujedinjenih Države su tehnološki zaostale.

Kurir.rs/Politiko

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track